Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2025 - jak status wojny styropian, a wełna ?

coachu13

Recommended Posts

Chyba ludzie już złagodnieli w porównaniu do 10-15 lat wstecz.

Mam wełnę - 20cm.

Jestem zadowolony bo budynek był stary i miał pęknięcia spowodowane brakiem zbrojenia w fundamentach. Podkopałem i dałem druty obrzucając je betonem-zgodnie ze sztuką budowlaną do takich przypadków. 

Zdawałem sobie sprawę, że pęknięcia będą nadal trochę "aktywne", więc styropian będzie zagrożony pęknięciem w takich miejscach. Na wełnie nic się negatywnego nie ujawniło, więc na pewno do takich budynków wełna będzie bardziej praktyczna. 

Problemem jest zdać resztki wełny do pszoku lub odbieranych śmieci. Styropian zaś bez problemu.

W dniu 6.07.2025 o 15:10, coachu13 napisał:

Wiemy o czym mówimy.

Więc jaki status "co lepsze" ?

Tylko wełna drzewna lub płyta z włókien drzewnych. W przeciwieństwie do wełny mineralnej, kumuluje ciepło, latem chlodzi, a zimą przyjemne ciepło. Kilka lat temu na Targu Poznańskim się doświadczyłem. Podstawili domek w przekroju z wełną drzewną na połaci... WOW było przyjemne... Odczuwało się wydobywające ciepło z wełny drzewnej (STEICO flex 036), i wcale nie są drogie. Grubość wełny dobiera się wg oporu ciepła. Wg karty technicznej musi być co najmniej R-4, im grubsza warstwa tym mniejsza strata ciepła budynku.

Jednym słowem... Izolacja z wełny drzewnej gwarantuje pełen komfort akustyczny oraz cieplny zarówno latem, jak i zimą.

Screenshot_2025-07-11-15-40-34-816_com.microsoft.emmx-edit.jpg

Edytowane przez DinoAless.