coachu13 28.06.2025 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca Cześć, kilka lat minęło od rozpoczęcia i zakończenia mojej budowy. chciałbym się spytać jaki jest status wojny pomiędzy zwolennikami ocieplania styropianem, a wełną ? Aktualne trendy, plusy i minusy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.06.2025 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca Jakiej wojny? Różne materiały różne zastsowanie. Chcesz wojny jedż na wschód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 29.06.2025 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca No wojny. Czy różne materiały to ja wiem. Natomiast w izolacji zewnętrznej muru budynku to zastosowanie jest takie samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.06.2025 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca Widzisz też wojnę między siporeksem, cegłą ceramiczną, pustakami ceramicznymi, bloczkami silikatowymi i innymi... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 05.07.2025 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca Też takowe są znane, choćby i na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.07.2025 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca Może inaczej rozumiesz określenie "wojna" ? Pokaż przykłady tej "wojny" na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 06.07.2025 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca Wiemy o czym mówimy. Więc jaki status "co lepsze" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.07.2025 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca Temat o niczym. Nie wiemy o czym mówisz. Nie ma wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.07.2025 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca Chyba ludzie już złagodnieli w porównaniu do 10-15 lat wstecz. Mam wełnę - 20cm. Jestem zadowolony bo budynek był stary i miał pęknięcia spowodowane brakiem zbrojenia w fundamentach. Podkopałem i dałem druty obrzucając je betonem-zgodnie ze sztuką budowlaną do takich przypadków. Zdawałem sobie sprawę, że pęknięcia będą nadal trochę "aktywne", więc styropian będzie zagrożony pęknięciem w takich miejscach. Na wełnie nic się negatywnego nie ujawniło, więc na pewno do takich budynków wełna będzie bardziej praktyczna. Problemem jest zdać resztki wełny do pszoku lub odbieranych śmieci. Styropian zaś bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DinoAless. 11.07.2025 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 13:22 (edytowane) W dniu 6.07.2025 o 15:10, coachu13 napisał: Wiemy o czym mówimy. Więc jaki status "co lepsze" ? Tylko wełna drzewna lub płyta z włókien drzewnych. W przeciwieństwie do wełny mineralnej, kumuluje ciepło, latem chlodzi, a zimą przyjemne ciepło. Kilka lat temu na Targu Poznańskim się doświadczyłem. Podstawili domek w przekroju z wełną drzewną na połaci... WOW było przyjemne... Odczuwało się wydobywające ciepło z wełny drzewnej (STEICO flex 036), i wcale nie są drogie. Grubość wełny dobiera się wg oporu ciepła. Wg karty technicznej musi być co najmniej R-4, im grubsza warstwa tym mniejsza strata ciepła budynku. Jednym słowem... Izolacja z wełny drzewnej gwarantuje pełen komfort akustyczny oraz cieplny zarówno latem, jak i zimą. Edytowane Piątek o 14:00 przez DinoAless. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts