Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urzad Skarbowy

zaga

Recommended Posts

W zeszłym roku sprzedalam mieszkanie za 80 tys.zl. Poniewaz kwota ta byla mi potrzebna na budowe domu napisala odpowiednie oswiadczenie do US i w ciagu 2 lat mam przedstawic rachunki na wykorzystanie tej kwoty, (zeby nie placic podatku). Mam pytanie - Co zrobic jezeli cześc tych pieniedzy zostala przeznaczona (np. na zwrot pożyczonych pieniedzy np. na media lub np. zakup dzialki pod budowe domu i na akcie notarialnym jest data sprzed sprzedazy mieszkania. Pieniadze oddalam po sprzedamiu mieszkania tyle tylko ze nie mam na to rachunku a jak mam to z wczesniejsza data.Co radzicie. NIe wiem czy ktos cos zrozumial. Pozdrawiam! Agata

A nie możesz sobie jakoś załatwić tego brakującego rachunku? Skoro przekazałas pieniądze to może masz JAKIKOLWIEK dokument poświadczający przekazanie pieniędzy PO dacie sprzedaży? np. oświadczenie, dowód wpłaty na konto? Nie musi być faktura.

A może masz umowę przedwstępną (notarialną) i wtedy coś przekazywałaś? To tez mozna wziąc pod uwagę

Zgadzam się, szukaj rachunków. A z tym pismem do US nie spieszyłbym się. Dasz im dobry argument do kontroli...

Podobno jest tak - co potwierdzam po rozmowie z Panią z mojego US - że kontrolują każdego (no, prawie każdego), kto ma przeznaczyć pieniądze na cele mieszkaniowe i nie płaci 10% :evil:

Ja w każdym razie byłam kontrolowana na własną prośbę, co by miec jeszcze czas na dostarczenie ewentualnie dodatkowych dokumentów.