Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa , wymiennik płytowy a zład wody

cangi80

Recommended Posts

Witam. Montuję PC Kaisai 8 kW monoblok z wymiennikiem płytowym aby można zalać mały obieg glikolem. W instrukcji jest podany minimalny zład wody 40 l co jest nie możliwe do osiągnięcia bez dodatkowego zbiornika. Ciepło na defrost przecież będzie i tak pobrane z za wymiennika więc czy jest sens zwiększać pojemność. W filmiku od Panasonica gość mówił, że nie ważny jest zład za wymiennikiem lecz przed, z czym ja się nie zgadzam.  Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Czy mogą nie uwzględnić gwarancji ? Może jakaś informacja od użytkowników mających wymiennik płytowy jak się to sprawdza w praktyce.

Nie chcę cie wyprowadzać z twego toku myślenia ale mój tok jest zdecydowanie prostrzy i zamiast sobie utrudniać to upraszczam a więc normalnie był podłączył do instalacji tego monobloka oczywiście nie zapominając o filtrze siatkowym a za nim filtrze magnetycznym po czym zalał bańką 20 kitrów glikolu propylenowego i zapominam o sprawie na zawsze  a to co ty kombinujesz to proszenie się o problemy z wysterowaniem stabilnością pracy itp, nie wyważaj otwartych drzwi.

Teraz, prokurator napisał:

Nie chcę cie wyprowadzać z twego toku myślenia ale mój tok jest zdecydowanie prostrzy i zamiast sobie utrudniać to upraszczam a więc normalnie był podłączył do instalacji tego monobloka oczywiście nie zapominając o filtrze siatkowym a za nim filtrze magnetycznym po czym zalał bańką 20 kitrów glikolu propylenowego i zapominam o sprawie na zawsze  a to co ty kombinujesz to proszenie się o problemy z wysterowaniem stabilnością pracy itp, nie wyważaj otwartych drzwi.

Bańka 20 litrów tego glikolu kosztuje ok 300 zł więc i taniej i lepiej.

45 minut temu, marcinbbb napisał:

od 3 lat mam monobloka jest zalany wodą, i przez 3 lata nic się nie wydarzyło - nie widzę sensownych powodów do zalania pompy glikolem. 

Wiesz to dla tych przewrażliwionych bo normalnie to jak YETI wszyscy słyszeli o rozwalonych pompach na mrozie po zaniku prądu ale nikt nie widział , zapomnieli o samoczynnej grawitacji a ona też pomaga ale dla świętego spokoju te 20 litrów glikolu małowiele kosztuje a da spać.

4 godziny temu, prokurator napisał:

Wiesz to dla tych przewrażliwionych bo normalnie to jak YETI wszyscy słyszeli o rozwalonych pompach na mrozie po zaniku prądu ale nikt nie widział , zapomnieli o samoczynnej grawitacji a ona też pomaga ale dla świętego spokoju te 20 litrów glikolu małowiele kosztuje a da spać.

U siebie bym to rozwiązał inaczej ale tam jest stara instalacja grzejnikowa z grubymi korodującymi rurami , 20 litrów glikolu nic nie zmieni, trzeba by chociaż z 50l. Na zaworkach grzejników przecieki i instalacja w układzie otwartym. Wymiennik załatwi dużo rzeczy. Układ zamknięty, brak syfu do PC , nie zamarznie przy braku napięcia. Po stronie brudnej można grzebać robić co się tylko chce nie ruszając PC.

9 godzin temu, Ratpaw napisał:

Przez zład wody należy rozumieć zład energii w tej wodzie. Nie ma żadnego sensu dawanie 40l w krótkim obiegu. Piszę to z własnego doświadczenia.

Właśnie o takie potwierdzenie mi chodziło.

Pompki obiegowe w PC i za wymiennikiem  będą pracować jednocześnie więc energii na pewno nie braknie.

Wymiennik kupiłem 110 kW , powinien chyba wystarczyć do PC 8 kW.

Godzinę temu, cangi80 napisał:

U siebie bym to rozwiązał inaczej ale tam jest stara instalacja grzejnikowa z grubymi korodującymi rurami , 20 litrów glikolu nic nie zmieni, trzeba by chociaż z 50l. Na zaworkach grzejników przecieki i instalacja w układzie otwartym. Wymiennik załatwi dużo rzeczy. Układ zamknięty, brak syfu do PC , nie zamarznie przy braku napięcia. Po stronie brudnej można grzebać robić co się tylko chce nie ruszając PC.

Daj odmulacz przed wymiennikiem na powrocie z instalacji oraz zestaw do płukania instalacji.

Godzinę temu, cangi80 napisał:

Wymiennik kupiłem 110 kW , powinien chyba wystarczyć do PC 8 kW.

Liczy się nie na kW, tylko na powierzchnię czynną wymiennika. Jaką ma powierzchnię?

Edytowane przez Ratpaw

Hehehe jak ktoś mi pisze że różnica temperatur na wymienniku płytowym wynosi 2*C. To przypomnę moją wymianę kociołka na kotle 82*C i odpalamy pompy na obu obiegach, i tak tak... miało być dobrze zasilanie 82*C za wymiennikiem 32*C i to przez kolejne 25 minut!!! pompy na 3 biegu Zapytałem w tym momencie montera czy jak będę chciał się umyć to kociołek będę musiał włączać 3 dni wcześniej? Nic nie odpowiedział. Widział że wymiennik płytowy 10kW nie da rady, przycisnąłem go aby podpił wszystko wodą i działa do dziś nawet z PC o mocy 8,4kW w największe mrozy po -18*C. A wymiennik poszedł na olx za około 350zł.

I tak wiem mam 500l bufor kombinowany ale nawet PC kiedy na wylocie daje 42*C w 30 minut ogrzewa do tej temperatury 500l bufora.

Edytowane przez marcinbbb