Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej Pontypendy!

Wybrałaś (wybraliście) fantastyczny moim zdaniem projekt, jeżeli chodzi o elewacje (układ pomieszczeń zdecydowanie mniej mnie zachwyca). Ten styl, to świadome pomieszanie tradycji z nowoczesnością bardzo mi się podoba. Ale mój dom będzie wyglądał zupełnie inaczej, ale to tak na marginesie :D.

Moim faworytem wśród architektów tworzących w tym stylu jest Paweł Wład Kowalski. Mam na myśli przede wszystkim jego bryły, bo z rozmieszczeniem pomieszczeń nie zawsze się zgadzam.

Zajrzyj na tę stronę: http://www.wm.com.pl/katalog/domy/lista.html. A tutaj mój absolutny faworyt: http://www.wm.com.pl/katalog/domy/W21.html - może dlatego, że został wyróżniony w konkursie "Kształtowanie tożsamości kulturowej współczesnej zabudowy Kaszub i Kociewia", a my z żoną jesteśmy zakochani w Kaszubach i któregoś dnia osiądziemy tam na stałe.

Albinotaur, wybacz, że Twój wątek wykorzystuję dla prezentacji własnych fascynacji architektonicznych, ale może i Ciebie to zainteresuje.

Pozdrowienia dla wszystkich.

Macieju,

projekty pana P.W. Kowalskiego są mi bardzo dobrze znane. Zgadzam się z Tobą, że bryły jego projektów są super. Z wnętrzem jest różnie. Projekt, który ty faworyzujesz jest według mnie bardzo fajny z małym ale. Nijak mi nie podchodzi spiżarnia. Z ładnego domu tworzy trochę dziwną, kubistyczną bryłę. Ponadto nie wiem czy dwa tarasy w domu to najszczęśliwsze rozwiązanie. Wydaje mi się, że w praktyce jeden się wykorzystuje, a drugi po prostu się ma. I tyle. Osobiście wybrałbym ten projekt, o którym pisałem Pontypendy, tj W10.

A propos projektów pracowni WM z Gdańska to muszę się przyznać, że już jeden projekt od nich kupiłem, tj W09. Jednak po głebszym przeanalizowaniu własnych przyszłych potrzeb zmuszony jestem go odrzucić. Mam nauczkę, że pośpiech kosztuje :cry:

"Albinotaur, wybacz, że Twój wątek wykorzystuję dla prezentacji własnych fascynacji architektonicznych, ale może i Ciebie to zainteresuje."

Nie ma czego wybaczać, przeciez po to jest to forum :)

Serdecznie pozdrawiam

Hej Albinotaur,

strasznie się cieszę, że się komuś podoba mój "Stanisław". Projekt już kupiliśmy, więc oglądanie innych domów nic nie zmieni (jesteśmy na etapie planu zagospodarowania działki). Poza tym mam trudną działkę z wjazdem od południa, więc ten projekt o którym piszesz nie bardzo pasuje. Widziałeś realizację Stanisława ? Czy to ta na południu Polski, którą można zobaczyć na stronach Archipelagu ? Daj znać bo ten temat bardzo mnie interesuje.

Pozdrowienia

Hej Pontypendy,

nie jest to ta realizacja Stasia, o której piszesz ale wyglądała identycznie;). Gdzie to było... Hm,... często jeżdzę do rodziców do Jeleniej Góry, wiec na pewno na tej trasie. z tego co pamiętam to było gdzieś miedzy Poznaniem a Lesznem. Niestety więcej nie mogę sobie przypomnieć. Właściwie to nawet tego nie jestem tego pewien, ponieważ często omijam Poznań i jadę przez Śrem. Przykro mi że nie mogę ci więcej pomóc :cry: Niebawem jedank Wielkanoc i znów jadę do rodziców - postaram się patrzeć uważniej :roll: Jeszcze raz gratuluję Stasia. Sam bardzo chciałbym mieć taki dom, ale u mnie wszystko musi być uzasadnione - niestety staś jest jak dla mnie za duży.

POzdrawiam

al

Witam tmielczynski!

Dzięki za opinie fachowca :D

Obejrzałem projekt proponowany przez Ciebie i muszę przyznać że jestem bardzo zainteresowany, ale nie dp_150, lecz dp_120. idealnie pasowałby na moją działkę (chodzi o kierunki). muszę go koniecznie pokazać mojej dziewczynie. Byłbym wdzieczny za informację z jakich materiałów buduję się takie cudo i chociaż przybliżony kosztorys. Mnie jeśli chodzi o materiały pasowałoby użycie silikatów (np silka M18) + wełna mineralna/stropian. Jełśi chodzi o ogrzewanie to mam następującą koncepcję: piec na spalanie drewna i odpadów drzewnych + kolektor słoneczny (żeby w lecie bez sensu nie hajcować)+ rekuperator. Być może w tym domu wystarczyłyby tylko te dwa ostatnie rozwiazania, bo przecież jest jeszcze kominek (np z DGP).

Co do formy niektórym może się nie podobać, ale ja uparcie twierdzę że FUNKCJONALNOŚĆ, FUNKCJONALOŚĆ I JASZCZE RAZ FUNKCJONALNOŚĆ A TO SIĘ RÓWNA PROSTE FORMY, SPRAWDZONE ROZWIĄZANIA CZYLI ZADOWOLENIE NA LATA. NIE UFAJCIE PRZEKOMBINOWANYM FORMOM, ZWŁASZCZA DACHOM - ONE WAS KIEDYŚ PRZYGNIOTĄ!!!

Do tego należy dodać że mnie w bardzo dużym stopniu zależy na dbaniu o przyrodę i cieszą mnie wszystkie rozwiązania proekologiczne (poza oczywiście ich ceną :cry: )!!!

Serdecznie pozdrawiam