Jajo 02.01.2002 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2002 Czy możecie mi poradzić, która technologia jest lepsza (cena/jakośc)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 02.01.2002 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2002 Ja polecam porotherm - a więcej na ten temat znajdziesz w wymianie doswiadczeń pod tytułem portherm.A swoja drogą my z mężem budujemy niedaleko - w OławiePozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajo 03.01.2002 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2002 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.01.2002 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2002 To dwa całkowicie porównywalne materiały. Jeżeli chcesz mieć o około 15 - 20% taniej, to buduj z poromuru. O poromurze mówi się niewiele, a szkoda. Jest bardzo przyjazny w budowaniu i sprawdza się. Dwa lata temu dałem się namówić i ....jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajo 04.01.2002 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2002 Czy ktoś z Was buduje w pobliżu Wrocławia?Szukam wszelkich informacji, buduję dopiero pierwszy dom i jeszcze niewiele wiemJeśli ktoś z Was buduje w gminie Czernica, dajcie proszę znać, będę wdzięczny za chociaż możliwość rozmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 04.01.2002 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2002 Ja tez buduje niedaleko - gmina Jelcz-Laskowice. Mamy wiec mozliwosc doskonalej wymiany informacji na temat okolicznych hurtowni i wykonawcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 04.01.2002 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2002 Acha - a co do technologii to ja stawiam jednowarstwowego Ytonga. Slyszalem ze Porotherm jest rownie ciekawy w wersji jednowarstwowej ale mi taniej wyszedl Ytong. W przypadku scian dwuwarstwowych to ja budowalbym z silikatow + ocieplenie. Wyjdzie na pewno taniej niz roznego rodzaju ceramika porowata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 08.01.2002 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2002 proponuję spojrzeć kompleksowo na cały system (ściany zewętrzne,wewnętrzne,nadproża stropy).przy takim spojrzeniu Porotherm wychodzi taniej przy nieporównywalnie lepszych parametrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2002 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2002 Nie wiem skąd aż tak duża różnica w cenie na korzyść poromuru.Swego czasu porównywałem cenniki Jopka i Wienerbergera i Poromur był wręcz droższy przy nieco gorszej izolacyjności!!!Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yonda 28.03.2002 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Widzę, że sporo osób buduje się pod Wrocławiem Ja również zamierzam rozpocząć budowę tej wiosny i również w gminie Czernica (Dobrzykowice) tak więc wszystko co najlepsze to jeszcze przede mną )) Od dwóch dni czytam wszystkie wątki na forum i muszę powiedzieć, że bez zadawania pytań znalazłem odpowiedzi na większość nurtujących mnie pytań - tylko czeba cierpliwie pogrzebać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 28.03.2002 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Ja nie na temat, ale chciałem pozdrowić przyszłych sasiadów z gminy Czernica. Mam działkę w Chrząstawie. Piękna okolica, nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorus 29.03.2002 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Hej!A może spojrzysz na Poroton (z tego, co wiem, jest to na dzień dzisiejszy jeden z tańśzych pustaków porowatych). Mi w hurtowni (mieli i porotherm i porotn) polecali tylko i wyłącznie Poroton (mówili, że jest mniej kruchy - co okazało się prawdą: jak przywieźli materiał tylko 5-6 pustaków były popękane (na 1800 szt)) - więc jak na razie jestem zadowolony.Gregorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monias 29.03.2002 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Witam,Ja kupiłam Thermopor i też mam nadzieję,że się sprawdzi.Czy ktoś z niego budował?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 29.03.2002 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Gregorus.a czy powiedzieli ci w hurtowni ze poroton nie może byc stosowany do sciany zewnętrznej, bo myślę że budowałeś z 36,5 tzn jednowarstwowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 29.03.2002 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 zresztą nie ma znaczenia czy jednawarstwa czy dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorus 02.04.2002 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Do Ketiso..I w tym się pomyliłeś - bo buduję ścianę dwuwarstwową.......Nie rozumiem tylko Twojego ostatniego postu - 'zresztą bez różnicy, czy jednowarstwowo, czy dwuwarstwowo.......'Gregorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 02.04.2002 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 niezrozumienie wynika z nieścisłości nomenklatury nazewniczej. ja pisałem 1 lub 2 warstwowo w kontekście konstrukcji, ty zaś rozumowałeś wraz z dociepleniem. tak więc moje dwa to twoje trzy. twoje rozwiązanie w tych okolicznościach jest najmniej szkodliwe, bo cegła nie jest bezpośrednio narażona na mróz,ale gdy wyjedziesz na ferie zimowe i zostawisz temp dyżurną np 8 C to kto wie.Hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia 13.04.2002 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 Ketiso,Proszę wytłumacz o co chodzi w Twojej wypowiedzi, że Poroton nie nadaje się na ściany zewnętrzne. Czy chodzi Ci o pozostawienie go bez ocieplenia jako jednowarstwowe? Czy może być używany do ścian dwuwarstwowych? Skąd masz takie dane? Właśnie zastanawiam sie nad wyborem poroton czy porotherm - jestem bliższa wyboru porotonu, bo po pierwsze tańszy, a po drugie w hurtowniach twierdzą, że mniej kruchy (plamnuję ścianę dwuwarstwową). Natomiast nikt mi nie polecał poromuru, twierdzili, że jest zły jakościowo.Będę wdzięczna za odpowiedź. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Asia dnia 2002-04-13 14:29 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 13.04.2002 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 O ile pamiętam moje wycieczki po hurtowniach w Polsce zachodn. to i Porotherm, i Poroton są produkowane przez tegoż samego Wienerbergera...Z tym, że Poroton w Niemczech, czytaj byłym DDR, a Porotherm to nasz, słowiański, czysto polski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 13.04.2002 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2002 Ja kupiłem w Niemczech bo wyszło taniej i z transportem ale nazywa się porotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts