Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm czy poromur

Jajo

Recommended Posts

To dwa całkowicie porównywalne materiały. Jeżeli chcesz mieć o około 15 - 20% taniej, to buduj z poromuru. O poromurze mówi się niewiele, a szkoda. Jest bardzo przyjazny w budowaniu i sprawdza się. Dwa lata temu dałem się namówić i ....jestem bardzo zadowolony.

Czy ktoś z Was buduje w pobliżu Wrocławia?

Szukam wszelkich informacji, buduję dopiero pierwszy dom i jeszcze niewiele wiem

Jeśli ktoś z Was buduje w gminie Czernica, dajcie proszę znać, będę wdzięczny za chociaż możliwość rozmowy.

Acha - a co do technologii to ja stawiam jednowarstwowego Ytonga. Slyszalem ze Porotherm jest rownie ciekawy w wersji jednowarstwowej ale mi taniej wyszedl Ytong. W przypadku scian dwuwarstwowych to ja budowalbym z silikatow + ocieplenie. Wyjdzie na pewno taniej niz roznego rodzaju ceramika porowata.

• 2 months później...

Widzę, że sporo osób buduje się pod Wrocławiem :smile: Ja również zamierzam rozpocząć budowę tej wiosny i również w gminie Czernica (Dobrzykowice) tak więc wszystko co najlepsze to jeszcze przede mną :smile:))

Od dwóch dni czytam wszystkie wątki na forum i muszę powiedzieć, że bez zadawania pytań znalazłem odpowiedzi na większość nurtujących mnie pytań - tylko czeba cierpliwie pogrzebać

pozdrawiam

Hej!

A może spojrzysz na Poroton (z tego, co wiem, jest to na dzień dzisiejszy jeden z tańśzych pustaków porowatych). Mi w hurtowni (mieli i porotherm i porotn) polecali tylko i wyłącznie Poroton (mówili, że jest mniej kruchy - co okazało się prawdą: jak przywieźli materiał tylko 5-6 pustaków były popękane (na 1800 szt)) - więc jak na razie jestem zadowolony.

Gregorus

niezrozumienie wynika z nieścisłości nomenklatury nazewniczej.

ja pisałem 1 lub 2 warstwowo w kontekście konstrukcji, ty zaś rozumowałeś wraz z dociepleniem. tak więc moje dwa to twoje trzy. twoje rozwiązanie w tych okolicznościach jest najmniej szkodliwe, bo cegła nie jest bezpośrednio narażona na mróz,ale gdy wyjedziesz na ferie zimowe i zostawisz temp dyżurną np 8 C to kto wie.

Hej!

• 2 weeks później...

Ketiso,

Proszę wytłumacz o co chodzi w Twojej wypowiedzi, że Poroton nie nadaje się na ściany zewnętrzne. Czy chodzi Ci o pozostawienie go bez ocieplenia jako jednowarstwowe? Czy może być używany do ścian dwuwarstwowych? Skąd masz takie dane? Właśnie zastanawiam sie nad wyborem poroton czy porotherm - jestem bliższa wyboru porotonu, bo po pierwsze tańszy, a po drugie w hurtowniach twierdzą, że mniej kruchy (plamnuję ścianę dwuwarstwową). Natomiast nikt mi nie polecał poromuru, twierdzili, że jest zły jakościowo.

Będę wdzięczna za odpowiedź.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Asia dnia 2002-04-13 14:29 ]