grzegorz2 19.09.2002 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Czy mozna toto wszystko sensownie połączyć? W projekcie mam kocioł 2-funkc. 18 kW. Jak dołożę do tego kominek (z rozprowadzeniem ciepła) i ewentualnie rekuperator - to moc kotła może być chyba niższa... Jak myślicie? GrzegorzPS. I czy to "oszczędzanie" nie będzie za drogie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 19.09.2002 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Można, ja tak mam, ale kominek raczej dla przyjemności (w moim przypadku). Do kominka nie zrobiłem dopływu powietrza i trzeba otwierać okna (na szczęście kominek jest przy zewnętrznej ścianie i można wybić otwór). Chyba nie kupisz mniejszego kotła dwufunkcyjnego bo nie będzie jak przygotować cwu.Kotły współczesne powinny mieć modulację mocy, także nie powinno być problemu. Musisz mieć tylko możliwość zamontowania regulatora pokojowego, wtedy przy wzroście temperatury sam odłączy piec a ciepło bedzie tylko z kominka. Rekuperator to dla mnie głównie wentylacja mechaniczna, co w szczelnych domach naprawdę ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 21.09.2002 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2002 Policzona moc (te 18 kW) ma starczyć na ogrzewanie i cwu. Dokładając kominek zakładam, że np. poniżej -10 stopni - będę na pewno dogrzewał kominkiem (CO gazowe niech mi da 10-15 stopni w domu). Na pewno wtedy te 18 kW nie będzie mi potrzebne - ale o ile mniej???Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts