darks 19.02.2005 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Mam prośbę. Słyszałem i czytałem kiedyś, że zaświadczenie o samodzielności lokalu starosta powinien wydać w ciągu 7 dni. Nie pamiętam jednak skąd to wynika, z KPA? Prosiłbym aby ktoś mi wskazał gdzie to jest napisane. Złożyłem taki wniosek w piątek i zobaczymy co z tego wyniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 19.02.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Podrzucam odnośne przepisy. KPA "Art. 217. § 1. Organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie.3. Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni." USTAWA z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali. (Tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r. Nr 80, poz. 903) (Zmiany: Dz. U. z 2004 r. Nr 141, poz. 1492) "Art. 2. 1. Samodzielny lokal mieszkalny, a także lokal o innym przeznaczeniu, zwane dalej "lokalami", mogą stanowić odrębne nieruchomości. 2. Samodzielnym lokalem mieszkalnym, w rozumieniu ustawy, jest wydzielona trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb mieszkaniowych. Przepis ten stosuje się odpowiednio również do samodzielnych lokali wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem na cele inne niż mieszkalne. 3. Spełnienie wymagań, o których mowa w ust. 2, stwierdza starosta w formie zaświadczenia." Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 19.02.2005 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Podrzucam odnośne przepisy. KPA "Art. 217. § 1. Organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie.3. Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni." USTAWA z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali. (Tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r. Nr 80, poz. 903) (Zmiany: Dz. U. z 2004 r. Nr 141, poz. 1492) "Art. 2. 1. Samodzielny lokal mieszkalny, a także lokal o innym przeznaczeniu, zwane dalej "lokalami", mogą stanowić odrębne nieruchomości. 2. Samodzielnym lokalem mieszkalnym, w rozumieniu ustawy, jest wydzielona trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb mieszkaniowych. Przepis ten stosuje się odpowiednio również do samodzielnych lokali wykorzystywanych zgodnie z przeznaczeniem na cele inne niż mieszkalne. 3. Spełnienie wymagań, o których mowa w ust. 2, stwierdza starosta w formie zaświadczenia." Pozdrawiam Dzięki To bardzo fajnie, że jest takie forum ludzi, którzy sobie pomagają w tej dżungli budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts