Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt kuchni

dimas

Recommended Posts

Inny przykład aranżacji kuchni z podłużnymi uchwytami:

http://www.wellmann.de/x_media/md/w4_301_314.jpg

http://www.rotpunkt-kuechen.de/Bilder/Linea-Champ.jpg

http://www.rotpunkt-kuechen.de/Bilder/Linea-Logo.jpg

Wojtku muszę Cię zmartwić Ikaea ma w swojej ofercie taki prosty ceramiczny zlewozmywak

http://www.ikea.com/PIAimages/33153_PE117161_S3.jpg

http://www.ikea.com/PIAimages/33154_PE117170_S3.jpg

chociaż uważam że akurat te modele do takiej nowoczesnej stylistyki nie pasują.Najładniej komponowałby zlewozmywak konglomeratowy ( fra,te, sil, itp granit ) albo prosty w formie stalowy.

Pozdrawiam serdecznie

Aga

:D :D :D

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wojtku muszę Cię zmartwić Ikaea ma w swojej ofercie taki prosty ceramiczny zlewozmywak

Bardzo mnie zmartwilas Agusiu. :( Stracilem reszte sympati do Ikei :cry:

Ale musze tez Ciebie zmartwic. To nie jest tez porcelanowy ani porcelitowy zlew o co pytalem Mimi . To jest kamionka i w tym momencie odzyskuje wiare w marke :D :D .

pozdrawiam i dziekuje za zdjecia Wellmanna

Proponuję, bo chyba podoba Ci się chrom, pomalować lodówkę. Kup lakier do malowania aut: masa odcieni, odcienie metaliczne też są, radzę zastosować lakier podkładowy i malować pistoletem, albo poświęcić czas i trochę więcej kasy przewiez ww do lakiernika, żebyś miał zrobione profesionalnie, a wtedy...nieskończona gama możliwości z dopasowaniem reszty sprzętu, dodatków, obramowań przy szklanych szafkach.

Jeżeli chcesz zakręcić szafki w stronę przejścia ustaw na ich końcu murek z płyty gk. Możesz zrobić w nim podświetlone otwory na wylot i coś postawić, może być cała, do sufitu, do wysokości zakończenia górnych szafek. Możliwości bez liku. A dolną szafkę zabuduj do końca i pod kątem 90. Zrezygnuj z tych trzech półeczek nad nią.

Uważam, że górne szafki długie, a wąskie nadają niesamowitej lekkości, nawet jeżeli są w dużej ilości. Wyprostuj koniecznie blat od stołu, wszyscy jak widzisz są zgodni: muszą, w tym stylu być zachowane kąty proste!!! Proste geometryczne bryły.

wojtku - nie jestem z branży i staram się pisać prostym jezykiem :D

Porcelana,kamionka,porcelit - byle właściciel kuchni wiedział o co chodzi.

To samo dotyczy oświetlenia - faktycznie nie jest to oprawka,tylko...no właśnie...nie wiem,jak się to nazywa,ale w sklepie elekrycznym na pewno Dimasowi pokażą, co jest dobrego w ofercie,jeśli rzuci hasło.

Co do wyeliminowania płytek - owszem,jeśli Dimas będzie chciał mieć taki czysty styl,jak na pokazanym zdjęciu.

Ale przecież może to troszkę iść w stronę klasyki,prawda?

A i glazura jest różna i wcale nie musi to być koniecznie niepraktyczna stal,tylko np. wielkoformatowe płytki o nowoczesnej linii.

wracając jeszcze do zlewu - napisać trzeba chyba,jaka jest różnica w cenie pomiędzy białą ikeą a np. fragraitem.Jest bardzo,bardzo duża!!!Na korzyść Ikei oczywiście.

pozdrawiam - mimi

Dimas - nie martw się o białe okapy - tylko w ofercie firmy amica jest siedem modeli, w tym dwa kominowe:

http://www.amica.com.pl/produkty/images/240/OKE6222W.jpg

http://www.amica.com.pl/produkty/images/301/OKEM6LW.jpg

jestem pewna,że w efekcie bedziesz miał bardzo fajną kuchnię - będziemy nad nią się męczyć do skutku :D :wink:

Bardzo chętnie pomogę Co też dobrać glazurę,jeśli już wybierzesz rodzaj frontów - pozdrawiam mimi

Dimas

dla uzupełnienia tematu - zlewy kuchenne :D

podaję przykładowe zdjęcie zlewu w cenie promocyjnej i przypadkową ofetę cenową - też z promocji:

http://www.zlewozmywaki.pl/zlewyDUZE/xane15_d.jpg

http://www.zlewozmywaki.pl/promocja2.html

niestety także baterię musisz mieć białą - a tutaj ceny sa już naprawde wysokie :(

Dimas

przypomianiał sobie jeszcze jedno rozwiązanie kwestii zlewu,zresztą chyba już o tym wspomniałam - zlew w kolorze blatu.

Ja właśnie tam mam u siebie - blat piaskowy i identyczny zlew Franke z fragranitu.

Zlew był bardzo drogi,ale kupiłam go pół roku wcześniej,kiedy Franke robiło dużą promocję - nawet chyba 40% taniej,dokładnie nie pamiętam,to było 5 lat temu.

Co do samego materiału - konglomaratu granitowego - jestem bardzo zadowolona - zlew jest nie do zdarcia,bardzi ładny i praktyczny.

Baterię mam niedrogą z firmy Deante - polecam,sprawuje się bez zarzutu :)

wojtku - nie jestem z branży i staram się pisać prostym jezykiem :D

Droga Mimi.Mam nadzieje, ze nie pogniewalas sie na mnie? Bardzo lubie czytac Twoje rady, podziwiwam entuzjazm.Jestem jednak podly padalec i czasem sobie dworuje z dekoratorstwa - wybacz ma slabosc ,bede grzeczniejszy. Mysle, ze nie tylko ja sobie zartuje , wypowiedz dorotaele tez byla momentami b.fajna .Wracajac do meritum.Producenci fragranitowych zlewozmywakow juz Cie nie lubia :lol: ,ale to Ty masz racje. Ambiwalentne uczucia mam natomiast co do pojscia w strone klasyki/temat plytek/. Najczesciej takie ustepstwa powoduja nijakosc efektu, zgodnie z zasada :ni pies, ni wydra. Jesli chcemy uzyskac gemutlichkeit to lepiej idzmy w strone klasyki, rustyku i nie mieszajmy tak skrajnych form ze soba, bo efekt mieszania moze byc czasem nieszczesliwy i wygladac na calkowicie przypadkowy. Wiem, kundle sa madre, czesto kochane ale niestety bezstylowe :) , chyba ze ktos to lubi. Okapy Amica, /biale, biale :lol: :lol: /sa nie tylko kominowe ale i .....niestety stylizowane na formy dawne/to watpliwej jakosci wzornictwo dla niezdecydowanych/.Masz wiec racje, ze sa w emalii , tylko ja sie do konca nie wyrazilem jasno i wyszlo, zem ciolek niedoinformowany i sie madruje.Prawde mowiac kiepsko beda pasowaly do stylu, o ktorym mowi Dimas.Ten gorny model mam u siebie /kupilem niestety , bo byl w zestawie promocyjnym z kuchenka/ i odradzam, poniewaz ma tak fatalne proporcje ,zupelnie nie pasujace do takich klimatow. Prawde mowiac nie spotkalem sie z emliowanymi okapami tej linii i jest to zasadne ze sie chyba nie produkuje, poniewaz w tym stylu zarowno forma jest wazna jak i tworzywo /albo calkowity chlod, albo mocne zestawy - np.drewno+ stal, lakier + kamien/.

Co do niepraktycznej stali. Stal nierdzewna o wzorze "kotlowym", czesana/lub szczotkowana jest tego kilka rodzajow/oprocz poleru jest wyjatkowo praktyczna.Znowu powoluje sie na swoje doswiadczenie,mam w domu.Nie ma na niej zadnych plam, sladow paluchow, tluszczu, smug. Uwierzcie mi jest super, mam cala sciane z okapem wylozona blacha.Musi byc ona tylko raz na 3 miesiace przetarta /jednoczesnie wyczyszczona/ preparatem na bazie silikonu do stali nierdzewnej.Powierzchnia jest sliska i nieprzyczepna, plamy tluszczu przeciera sie sucha sciereczka, paluchow nie widac.Mialem plytki i klalem. Zgoda co do plytek wielkoformatowych, tylko, ze w gre wchodza w zasadzie tylko gresy lub ceramika typu "bryt" , ktora bardziej nadaje sie jednak do lazienek.

Pozdrawiam z wiara na wybaczenie

wojtek

PS Cos sie dzieje z moim kompem i wysyla mi brudnopisy -sorki :lol:

Agusia

wkleiłam te kuchenkę u siebie,bo jest rzeczywiscie super i warta pokazania,ale ta biała lodówka - tutaj mam wątpliwości. :roll:

Chciaż gdyby nie stosować nigdzie stali,to takie połączenie bieli z brązem było by może ciekawe? :roll: Ale nie jestem do końca o tym przekonana.

Bo na pewno brąz jest dobry z kremowym - taka kawa ze śmietanką,ale z bielą osobiscie wolała bym pastele lub jasne drewno.

Wojtek- co do płytek -nadal podtrzymuje opinię,że są super nowoczesne wzory.

Gładka stal jest niepraktyczna a jej inne rodzaje nie wchodzą w tym przypadku wogóle w rachubę.I wogóle stal jako taka ze względu na lodówkę.

A co do gniewania się,no co Ty?fajnie,ż echce Ci się pisać,bo oko fachowca zawsze wypatrzy dziurę w całym, a przy okazji pokazaliśmy Autorowi tematu - Dimasowi -kilka rozwiazań. :D

pozdrawiam - mimi

Wkleję jeszcze tylko te zdjęcia

Według mnie idealne połączenie kolorystyczne i ciekawy pomysł na stół.

Czemu jeszcze Agusiu ceny tego zestawu nie podasz? :lol: :lol: :lol: Cena idealnie pasuje do.... kosztorysu budowy domu :D .Ej zycie.

pozdrawiam

Wkleiłam zdjęcie jako inspirację, a ceny nie podaję bo nie chcę mieć nikogo na sumieniu ;)

:lol:

Gładka stal jest niepraktyczna a jej inne rodzaje nie wchodzą w tym przypadku wogóle w rachubę.I wogóle stal jako taka ze względu na lodówkę.

Ale ja dzisiaj jestem menda.MimiDlaczego gladka stal jest niepraktyczna?

A z czego robi sie lodowki, okapy,kuchenki piekarniki jak nie z gladkiej stali? Musimy chyba wystosowac pismo do producentow, zeby wycofali z produkcji wszystkie sprzety z inoxu.

pozdrawiam

wojtek

dzisiaj szczegolnie :)

Wojtek ale oko można nacieszyć!!! Podobno to niegrzecznie rozmawiać o pieniądzach! :lol:

A życie z założenia ma być piękne więc patrzmy na te fotki popijając mocną, pachnącą kawę i już jest bosko :wink: Pozdrawiam.

Wracając do ścian; wszystko zależy od gustu, przeglądając powyższe zdjęcia zwróciłam uwagę na płytki w kuchni "grafitowej" od Agusi, dla mnie cudo, super dobrane, są tylko delikatnym tłem dla "mocnych" szafek, za to marmurowa ściana i jeszcze blat do tego, w jasnej, chyba sosnowej kuchni od Mimi- katastrofa! Taka super zabudowa i pełny niewypał...Ale to tylko moje zdanie!

Uważam, że jeżeli chodzi o wykończenie ścian, podłóg możemy podsuwać tylko inspiracje.Zbyt duży wybór(na szczęście :D ), a każdy musi ocenić , wybrać to co jemu się podoba. Przyjemnych i twórczych myśli Dimas!

Całuski

wojtek

masz dzieci? :D

nie....nie odpowiadaj,pytanie retoryczne oczywiście :D

poza tym zgodzisz się chyba,że nie wszystko co ładne do praktycznych należy :wink:

A na stalowej ścianie zostawiłam swoją mimi łapkę parę tygodni temu i ..pewno tam nadal jest - na pamiątkę :wink: :D

dorotaele - może pozostawmy wybór frontów i wykończenia ścian Dimasowi :wink: Poza tym tę klonową,nie sosnową kuchnię wybrało już sporo forumowiczów i może nawet podobnie ja zaaranżowali :wink:

Podobno to niegrzecznie rozmawiać o pieniądzach! :lol:

A życie z założenia ma być piękne więc patrzmy na te fotki popijając mocną, pachnącą kawę i już jest bosko :wink:

No jasne , czasem za to nawet zaplaca :lol:

Jakos dziwnie zbiezne mamy odczucia estetyczne dotyczace obu kuchni.Ten grafit fakt - mistrzostwo, wiem kto robil, juz mu nawet gratulowalem :wink:

pozdrawiam

poza tym zgodzisz się chyba,że nie wszystko co ładne do praktycznych należy :wink:

A na stalowej ścianie zostawiłam swoją mimi łapkę parę tygodni temu i ..pewno tam nadal jest - na pamiątkę :wink: :D

Gdybysmy kierowali sie tylko praktycznoscia to swiat bylby nudny a ja bylbym na wode.Nie czytalas uwaznie.Polecam chemie np .Bernera.Skoro podloge sie zabezpiecza, fugi/o kurcze znowu/ to czemu nie stal.Mam bardzo aktywne dziecko /ksywa Rozpierduchaman/ a nie mamy jakos plam na metalowych sprzetach w kuchni.