Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt kuchni

dimas

Recommended Posts

Wojtuś - ja i tak wiem swoje,bo mam stal i to sprzątam,Ty pewno też i pewno też masz rację :D

A Dimas i tak nie może dać stali,bo ma białą lodówkę,chyba że ją przemaluje - co o tym sądzisz,tzn. o tym przemalowaniu?Nie widziałam tego u nikogo,za to mój kolega super obłożył lodówkę i zmywarkę stalą kwasówką - pisałam już o tym :D

p.s.ucałuj Łobuziaka od mojej Łobuziary,która w trakcie oglądania Jedyneczki pomalowała się cała zielonym flamastrem - ma 3,5 roczku:D

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dorotaele - to ja przepraszam,bo to przecież forum -masz rację,ale tak sobie akurat pomyślałam,że jeszcze ktoś tę kuchnię zrobił identycznie..ech...z przymrużeniem oka na to trochę spójrzmy.

Wiadomo,sama chciała bym tylko HTH,Siematic czy inne cuda projketować i prezentować,ale chętnych na te cuda za kosmiczne pieniądze nie ma u nas wielu.

Dimas

zlewy Deante - biały fragranit:

około 1220 zł:

http://www.deante.pl/zlewozmywaki/56/141.jpg

około 1590 zł:

http://www.deante.pl/zlewozmywaki/63/161.jpg

A Dimas i tak nie może dać stali,bo ma białą lodówkę,chyba że ją przemaluje - co o tym sądzisz,tzn. o tym przemalowaniu?

Uoj! Jak bedzie mial bialy zlew, mikrofale, to moze miec i biala lodówe. Elementy stalowe taz sie tam znajda, bateria, piekarnik ...i tak nie uzyska stylistyki ze zdjecia, bo posiada juz pewne elementy, ktore niekonweniuja do tej kanapki.Zeby tylko nie przedobrzyc z materialami i zachowac scisle okreslona idee formy.

Malowanie powiadasz? Hmm! Moze desperat jaki ten Dimas ? Chociaz jak czytam Jego posty, to mi na takiego nie wyglada.

Maluje sie, ale ma to sens np jesli chcemy zyskac plastyke nawiazujaca do pop-artu, albo nie boimy sie mieszkac we wnetrzach awangardowych. Firmy Smeg, Gorenje, Hoover, robily kiedys takie sprzety/moze jeszcze nawet robia/. Kazda jednak kolejna ingerencja w forme podstawowa powoduje , zwiekszone znuzenie ,zmeczenie i to co nazywamy "opatrzeniem sie".

pozdrawiam.

agusia - dokładnie to samo napisałam powyżej,nie wiem dlaczego Wojtku uważasz,że nie może być biała bateria - może i to nie tak znowu drogo,wystarczy przejrzeć oferty promocyjne,kilka przykładów podałam powyżej.Tak samo piekarnik.Tylko płyta elektyczna jest czarna,bo białe modele w czarne wzorki są nie do przyjęcia :D .

Dimas - jeszcze jeden prosty zlew z białego fragranitu - 1317 zł:

http://www.deante.pl/zlewozmywaki/63/160.jpg

Wojtku uważasz,że nie może być biała bateria - może i to nie tak znowu drogo

Nie uwazam , ze nie moze byc biala. Moze byc nawet w kropki jesli to ma miec jakis sens. Sila by tlumaczyc , czemu jednak nie zaproponowalbym nikomu bialej baterii ani fragranitowej. To wrecz wyznanie wiary :lol: Uwazam , ze niektore materialy , wydaja sie w pewnych zastosowaniach niestosownie obce/ale maslo :lol: / i dla mnie trącą zwyczajnym ersatzem lub dziwactwem.Jesli sa to doskonale imitacje stosowane tam gdzie nas nie stac na oryginal to pol biedy. Gorzej jesli materialy jedne zastepuja inne a forma ich jest ta sama jak np. czesto spotykane plytki ceramiczne , ktore imituja drewno, plastikowe nity - metal, lemoniada z wodka - wino. Niech one beda piekne i szczerozlote, ale nie powiem ze sa eleganckie i edel. Niech cukier bedzie slodki ,tluszcz tuczacy, piwo zawiera alkohol a kawa kofeine. Szlachetnosc jest w prostocie, naturalnosci i umiarze a nie udziwnieniach.Dimas zapragnal minimalizmu /lekko swirnietego -fakt / wiec niech to bedzie minimalizm, zawsze czytelny, zarowno w formie , funkcji jak tworzywie. Gdyby to byla sztuka warsztatowa to rozumiem ,ale to sa przedmioty uzytkowe wiec nazwa obowiazuje.Nie jestem scenografem dla mnie pojedynczy detal nie wplywa na klimat, tylko jest podporzadkowany logicznej calosci a poki co zamiast pomoc czlowiekowi ,daję sie wciagac w dysputy o szczegolach nie majac pojecia jak ma wygladac ogół.

pozdrawiam

wojtek

Wojtek

i znowu się nie zgodzę,bo dla mnie akurat białe fragranitowe zlewy i baterie mają swój urok i klasę (cenę niestety też niemałą) i niczego nie udają,ani też niczego nie zastępują.Powiem więcej - mogły by stanowić o urodzie kuchni.

Nie polecasz pomysłu doraotaele,by przemalować lodówkę,a równocześnie nie poleciłbyś klientowi białych sprzętów.Mieszanie materiałów też odpada.Czyli co?Pas? :wink: :D

Dimas wyraźnie napisał,że ma białą lodówkę i trzeba ją wykorzystać.

Dlatego ja osobiscie radzę odejście od czystego minimalizmu w stronę nowoczesnej klasyki i zrobienie ładnej kuchni z tego,co jest dla nas dostępne. :D

Ale to kuchnia Dimasa,nie moja i jemu biel fragranitu może się po prostu nie podobać,albo są to zbyt wysokie ceny w stosunku do tego,co sobie zaplanował. :D

Dimas

wklejam Ci kuchnię,która ma tak plus minus styl,który można by uzyskać z białymi sprzętami - taka nowoczesna klasyka.Nie zwracaj proszę uwagi na kolorystykę frontów,płytki,podłogi:

tutaj akurat jeden z modeli Armonycucine z linii nowoczesnych kuchni

http://www.armonycucine.it/images/comby/comby2.jpg

a teraz jeszcze raz dla porównania kuchnia,która Ci się podoba:

http://www.dimas.photosite.com/~photos/tn/551_348.ts1110010986000.jpg

Wyraźnie widać różnicę,prawda?Ale z białą lodówką wg mnie nie da się uzyskać stylu tej Twojej kuchni.Trzeba ją trochę stylistycznie "ocieplić".Wg mnie nie popsuje to efektu,wprost przeciwnie,może być ciekawszy,mniej opatrzony,ale jednak inny.Tylko nie wiem,czy Tobie by to odpowiadało.

Weź poprawkę na to,że ja osobiście lubię rozwiązania niebanalne,mniej popularne :D :wink:

Spróbuję znaleźć jeszcze inne wzory. :D

Mimi calkowicie sie nie rozumiemy.Ty wciaz mowisz o detalach a mnie tak nie uczyli. Nie mozna szczegolami stworzyc czegos jednorodnego. Malarz zaczyna obraz od ogolu do szczegolu . To jest oglnie przyjeta i logiczna zasada.Szczegol zawsze mozna zmienic w zaleznosci od potrzeb calosci albo nastroju .Co do Twojego gustu i sympati do kolorowych baterii nie wypowiadam sie. Z gustem jak z tylkiem , kazdy ma swoj.Dalem sie sprowokowac do wynurzen programowych i szczerze zaluje , ze to wszystko napisalem. Okreslenie odejdzmy od minimalizmu i zrobmy Dimasowi ladna kuchnie, bo ma biala lodowke jest niepowazne i nieprofesjonalne.Nie zapominajmy : samo okreslenie "ladna" jest wzgledne a dobre wnetrze to wnetrze funkcjonalne -aksjomatem.Nie zalecaj kosmetyki, tylko buduj od fundamentow .Scenografie zostaw Dimasowi, On tez musi miec troche frajdy z urzadzania wnetrza i wplyw na klimat mieszkania.Teraz wiesz czemu sie klocimy z dekoratorami :lol: :lol: Bo Oni zawsze wiedza lepiej od klienta, jaki obrazek ma wisiec na scianie,ale kiedy kaze im sie ogarnac przestrzen to mowia, ze sie to jakos zalatwi kolorem draperii.

pozdrawiam .Chyba nas zbanuja.

wojtek - mnie się rozmawia bardzo sympatycznie :D Co do metodyki pracy- nie chcę tworzyć odzielnego wątku. :)

dimas

wklejam odnośniki do kolejnych kuchni,których stylistyka pasowała by wg mnie do zaproponowanych przeze mnie powyżej białych elementów wyposażenia,w tym Twojej białej lodówki.

Ich styl różni się od tej wybranej przez Ciebie,ale również zalicza się do nurtu nowoczesnych.Jeśli Ci się spodoba,będzie można potraktować je jako inspiracje.Jeśli zaś zależy Ci na uzyskaniu identycznego stylu jak na Twoim zdjęciu - trzeba będzie nastawić się na stalową lodówkę.Ja z malowaniem emalii nie spotkałam się,jak pisałam kolega pięknie opakował sprzęty stalą kwasówką,ale troszkę pracował w tej branży i swe doświadczenia wykorzystał tworząc extra sprzęty za pół darmo (lodówkę i zmywarkę kupił w komisie za przysłowiowe grosze :D )

tutaj spójrz proszę na fronty,nie na układ szafek:

http://www.alno.de/100.0.html

tutaj na fronty i układ :

http://www.alno.de/123.0.html

i na koniec ciekawostka,ale może się podobać - biel,buk i czerwień:

http://www.wfm-kuchnie.pl/nowe/Topas_1.jpg

tutaj można by połączyć wg mnie białą lodówkę i stalowe pozostałe sprzęty.

wracając jeszcze do ciemnych brązów,jak np. wenge,łączy się je raczej z wanilią - tak jak pisałam powyżej:

np. jak w tej kuchni z Wolsztyna:

http://www.wfm-kuchnie.pl/img/wolsztyn46.GIF

Tylko że nie mam pomysłu na tę Twoją białą lodówkę w takim zestawieniu,ale przypominam sobie,że był już taki temat w dziale wnętrza - może ktoś znalazł dobry sposób :) Powodzenia!

Wojtku

bo ma biala lodowke jest niepowazne i nieprofesjonalne.

To co w takim razie byś zaproponował skoro ta nieszczęsna biała lodówka już jest w posiadaniu Dimasa i chyba nie planuje jej raczej zmienić na inną.

Teraz wiesz czemu sie klocimy z dekoratorami Bo Oni zawsze wiedza lepiej od klienta
To samo Wojtku działa w "drugą" strone ;) - zarówno można być dobrym dekoratorem jak i fatalnym architektem wnętrz.

To taka mała dygresja od wątku szanownego Dimasa za co serdecznie autora przepraszam.

Pozdrowienia

Aga :D :D :D

Mam pytanie z innej beczki. Proszę o podpowiedź, gdzie w prezentowanych w poście kuchniach montuje się grzejniki ( wykluczając podłogowe ). Małgorzata

Grzejniki można zamontować pod oknem.

Istnieją takie kratki, które się montuje w blacie, żeby ciepłe powietrze miało się jak wydostać.

Dzień dobry Wszystkim!

Nie wiem czy zauważyliście, że w tym natłoku bieli, brązów, lodówki, zlewu zgubił się gdzieś autor!

Dimas odezwij się!

Tak się składa, dla mnie szczęśliwie bo mam przemalowaną np. ramę od łóżka, ramy krzeseł, lampy, front od zmywarki..., że mam w domu speca od lakierowania, zapytałam co z tą nieszczęsną lodówką, czy nie dałam ciała publicznie, proponując pomalowanie lodówki, okazuje się, że bez problemu można "prysnąć" takie cudo, ale niestety nie ma mowy o uzyskaniu koloru stali :oops: , a jednak dałam ciała, może być srebrny metalik lub mat w rożnych odcieniach.

Przypomniałam sobie jadnak, że Dimas chciał kuchnie w kolorkach "wanilia-chrom i seledyn" z takimi nie ma problamu. Dla mnie zawsze jest lepszy kolorek, na przykład taki seledynek, niż zimna biel i dlatego namawiam na przemalowanie!

Propozycja obłożenia stalą też jest super, myślę, że na forum znajdzie sie spec lub złota rączka, który coś poradzi.

Pozdrawiam

Cos Wam powiem Dimas juz tego watku od wczoraj nie sledzi.Przestal byc interesujacy dla Niego.

To co w takim razie byś zaproponował skoro ta nieszczęsna biała lodówka już jest w posiadaniu Dimasa i chyba nie planuje jej raczej zmienić na inną.

Wyrazilem tylko wole zeby zaczac projektowanie od poczatku a nie od konca. Pomowcie drogie Panie o formie a potem o kolorach i materialach.

Biel lodowki nie jest problemem. Jak sie nie da czegos ukryc to nalezy... A moze wiec dac meble lakierowane na "bialo" /lepiej byloby wanilia, kosc sloniowa, chociaz czemu nie surowa biel/.Tylko nie wybrzydzajcie, ze chlodno, surowa. To nie Wasza kuchnia.

Dalej

Poleciec metalowymi /ze stali, z niklu, z brązu/ dodatkami jako uzupelnienie.Calosc kolorystycznie ocieplic np blatem i sciana pod szafkami , za kuchenka/moze to byc nawet ten sam material/.Nie trzeba nawet ocieplac jesli nie boi sie chlodnych zestawien wlasciciel.A moze kuchnia "laboratorium" z ludzkim :wink: dodatkiem. Przeciez to nie jest pokoj wypoczynkowy.Niech sprzety beda biale, bialy piekarnik,kuchenka, mikrofala ,biale szybki i talerzyki i kubeczki ....ale to juz Wasza dzialka :lol:

Dobrze byloby spytac czlowieka o zdanie , a nie autorytatywnie osadzac tak bedzie dobrze a tak be.A moze trzeba zaproponowac Inwestorowi styl grungee i zamiast myslec jak przemalowac lodowke , trzeba byloby ja zwyczajnie skopac i odrapac. :lol: :lol:

To samo Wojtku działa w "drugą" strone ;) - zarówno można być dobrym dekoratorem jak i fatalnym architektem wnętrz.

No nie! To cios ponizej pasa.Czy ja podwazalem w jakims momencie ,czyjes kompetencje? Przez mysl mi to nie przeszlo. Mowilem o roznicy w sposobie podejscia do tematu ,pomiedzy grupami, ze smile'm na "ustach"

zreszta. Pewnie ,ze mozna byc kiepskim w zawodzie architekta wnetrz.Znam takze zawody gdzie konsekwencje partactwa sa znacznie gorsze w skutkach. Nie wiem jak w zawodzie dekoratora, w kazdym razie wiekszosc pracowni architektonicznych ubezpiecza sie od finansowych skutkow swojej ewentualnej kiepskosci.

Pomysl z malowaniem i okladaniem blacha to pomysl calkiem hardcore. Jesli Dimas jest slusarzem i ma na zbyciu pare arkuszy kwasowki albo jest lakiernikiem to tak. Podejrzewam jednak, ze zlecenie tego fachowcom, ktorzy to zrobia "zawodowo",prawdopodobnie nie oplaca sie finansowo.

pozdrawiam

Wojtku

No nie! To cios ponizej pasa.Czy ja podwazalem w jakims momencie ,czyjes kompetencje?

Jeżeli moja odpowiedź Cię uraziła to przepraszam najmocniej, ale ja nie napisałam że podważasz czyjeś kompetencje i też "zmrużyłam oczko". A tak nawiasem mówiąc to dobry architekt wnętrz według mnie powinien być również dobrym dekoratorem.

:lol: :lol: :lol:

Serdecznie pozdrawiam

Aga

dimas - dwie kolejne inspiracje:

meble z jasnego drewna,nowoczesne,ale nie minimalistyczne;

sprzęty stalowe,ale dodatki dekoracyjne w tonacji black&white;

wg mnie w takim zestawieniu biel lodówki nie przeszkadzała by zupełnie :)

Na zdjęciu z aranżacji troszkę namieszali z dodatkami - osobiście trzymała bym się tej biało - czarnej kolorystyki i nowoczesnego,prostego stylu.

http://www.burbidge.pl/kuchnie/MERIDEN_NAT_MAPLE_844-81.jpg

Znalazłam też ciemny brąz wenge z bardzo jasnym kremowym (a może to nawet biel?,nie wiem).Także w takim zetawieniu biała lodówka obudowana tak,jak zaproponowała Agusia chyba dobrze by wyglądała:

http://www.burbidge.pl/kuchnie/LGEWENGE2.jpg

Do takich mebli trochę prostej,nowoczesnej ceramiki kuchennej(nie jest to mój styl,ale tylko inspiracje)

:D :D