Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy nalezy przyciąc drzewa ?

Recommended Posts

Ja już ciąłem dwa razy.

Zawsze jak opadną żółte bazie.

I nie żałuj im.

Ja ciąłem (z bólem serca) zostawiając po 3, 4cm.

Dziś już mam pięknie zagęszczone, a i tak je na wiosnę chlasnę jeszcze raz krótko, bo dopiero potem jest z tego piękny wodospad.

Tylko zanim takie będą ten czas.........

kiedy roznie ,jest wiele ciec odmladzajace przeswietlajace czyszczace itd,rozne drzewa i rosliny przecina sie w roznych porach,co do wiesrby nie boj sie ta taka cholerna roslina zawsze bedzie rosnac nie zapominaj o zostawieniu pakow z ktorych wyrosna mlode pedy, bedziesz mial pytania daj znac jestem ogodnikiem postaram sie pomoc,

a co do pory ciecia najlepsza jest zima wtedy jeszcze nie ma lisci i rosliny sa w zimowym snie ,

Teraz należy przyciąć wszystkie drzewka z wyjątkiem wiśni, moreli i brzoskwiń, te drugie tniemy po owocowaniu. Ale jeżeli tworzą prawidłową koronę to nie corocznie, najczęściej wycinamy tylko te gałążki które nadmiernie zagęszczają koronę. Jabłonie i grusze możemy ciąć już od stycznia, wybieramy a to dzień z temperaturą dodatnią, najlepiej słoneczny, bez deszczu. Po przycięciu należy ranki posmarować farbą emulsyjną z dodatkiem funabenu.

• 3 weeks później...
kiedy roznie ,jest wiele ciec odmladzajace przeswietlajace czyszczace itd,rozne drzewa i rosliny przecina sie w roznych porach,co do wiesrby nie boj sie ta taka cholerna roslina zawsze bedzie rosnac nie zapominaj o zostawieniu pakow z ktorych wyrosna mlode pedy, bedziesz mial pytania daj znac jestem ogodnikiem postaram sie pomoc,

a co do pory ciecia najlepsza jest zima wtedy jeszcze nie ma lisci i rosliny sa w zimowym snie ,

Bardzo proszę o radę. Jestem początkującym ogrodnikiem-amatorem i

nie wszystkie informacje dotyczące cięcia drzew owocowych są dla mnie

dość jasne.

We wszystkich poradnikach czytam: młode drzewka owocowe posadzone na jesieni, tniemy na wiosnę (ew.jeszcze zimą) - myślę więc, że wszystkie drzewka posadzone na jesieni muszę przyciąć teraz, ale dalej czytam:

wiśnie i czereśnie, jako drzewa szczególnie podatne na choroby kory i drewna, przycinamy wyłącznie w lecie, po owocowaniu.

Moje pytanie: czy drzewka posadzone na jesieni (jabłonie,śliwy, grusze, wiśnie, czereśnie), wszystkie przycinam teraz, czy nie?

Czy muszę po cięciu stosować maść, czy przy młodziutkich drzewkach nie jest to konieczne?

A jeżeli chodzi o drzewa ozdobne? Mam młodziutką brzozę brodawkowatą

zwisającą, ale jej niektóre pędy zbyt mocno wyrosły. Chciałabym je przyciąć aby pobudzić drzewko do wzrostu raczej w górę a nie w długość i gęstośc pędów zginających sie do ziemi. Czy mogę przyciąć je teraz czy

powinnam czekać do końca lata?

Z góry dziękuję za odpowiedź.