NOTO 19.02.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Mam takie 2 drzewka tz, szczepione wierzby (takie kulki) ....kiedy nalezy to przyciać ... podobno bardzo mocno zostawiając 10 cm kikuty.Czy trzeba czymś posmarować obciete gałazki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 19.02.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Wierzby zwykle przycina sie po przekwitnięciu bazi dośc mocno.Rany możesz posmarować np lack balsamem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 19.02.2005 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Wierzby zwykle przycina sie po przekwitnięciu bazi dośc mocno. Rany możesz posmarować np lack balsamem Dobrze że zapytałem ... bo kupiłem sobie fajny sekator i chciałem to zrobić jak tylko odejdzie zima Czyli powinno sie tak gdzies końcówce kwietnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 21.02.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Ja już ciąłem dwa razy.Zawsze jak opadną żółte bazie.I nie żałuj im.Ja ciąłem (z bólem serca) zostawiając po 3, 4cm.Dziś już mam pięknie zagęszczone, a i tak je na wiosnę chlasnę jeszcze raz krótko, bo dopiero potem jest z tego piękny wodospad.Tylko zanim takie będą ten czas......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2k 22.02.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 A owocowe (jabłoń, wiśnia) i żywotniki kiedy należy przyciąc? Pozdrawiam,B2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soldier 25.02.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 kiedy roznie ,jest wiele ciec odmladzajace przeswietlajace czyszczace itd,rozne drzewa i rosliny przecina sie w roznych porach,co do wiesrby nie boj sie ta taka cholerna roslina zawsze bedzie rosnac nie zapominaj o zostawieniu pakow z ktorych wyrosna mlode pedy, bedziesz mial pytania daj znac jestem ogodnikiem postaram sie pomoc,a co do pory ciecia najlepsza jest zima wtedy jeszcze nie ma lisci i rosliny sa w zimowym snie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 26.02.2005 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Teraz należy przyciąć wszystkie drzewka z wyjątkiem wiśni, moreli i brzoskwiń, te drugie tniemy po owocowaniu. Ale jeżeli tworzą prawidłową koronę to nie corocznie, najczęściej wycinamy tylko te gałążki które nadmiernie zagęszczają koronę. Jabłonie i grusze możemy ciąć już od stycznia, wybieramy a to dzień z temperaturą dodatnią, najlepiej słoneczny, bez deszczu. Po przycięciu należy ranki posmarować farbą emulsyjną z dodatkiem funabenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 15.03.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 kiedy roznie ,jest wiele ciec odmladzajace przeswietlajace czyszczace itd,rozne drzewa i rosliny przecina sie w roznych porach,co do wiesrby nie boj sie ta taka cholerna roslina zawsze bedzie rosnac nie zapominaj o zostawieniu pakow z ktorych wyrosna mlode pedy, bedziesz mial pytania daj znac jestem ogodnikiem postaram sie pomoc, a co do pory ciecia najlepsza jest zima wtedy jeszcze nie ma lisci i rosliny sa w zimowym snie , Bardzo proszę o radę. Jestem początkującym ogrodnikiem-amatorem i nie wszystkie informacje dotyczące cięcia drzew owocowych są dla mnie dość jasne. We wszystkich poradnikach czytam: młode drzewka owocowe posadzone na jesieni, tniemy na wiosnę (ew.jeszcze zimą) - myślę więc, że wszystkie drzewka posadzone na jesieni muszę przyciąć teraz, ale dalej czytam: wiśnie i czereśnie, jako drzewa szczególnie podatne na choroby kory i drewna, przycinamy wyłącznie w lecie, po owocowaniu. Moje pytanie: czy drzewka posadzone na jesieni (jabłonie,śliwy, grusze, wiśnie, czereśnie), wszystkie przycinam teraz, czy nie? Czy muszę po cięciu stosować maść, czy przy młodziutkich drzewkach nie jest to konieczne? A jeżeli chodzi o drzewa ozdobne? Mam młodziutką brzozę brodawkowatą zwisającą, ale jej niektóre pędy zbyt mocno wyrosły. Chciałabym je przyciąć aby pobudzić drzewko do wzrostu raczej w górę a nie w długość i gęstośc pędów zginających sie do ziemi. Czy mogę przyciąć je teraz czy powinnam czekać do końca lata? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts