jaceksob 19.02.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 witam wszystkich!!! bede budowal sciany z max. ostatnio wlascicie hurtowni u ktorego robie zakupy namawial mnie abym murowal na gotowa zaprawe murarska do ceramiki ktora sprzedaje w workach 25 kg.twierdzi ze wychodzi podobnie cenowo jak zaprawa tradycyjna robiona na budowie(cem. +piach+wapno). a znacznie wygodniej i mniej balaganu na budowie. moze ktos ma doswiadczenia i stawial swoj domek na takich zaprawach?????jakie firmy polecacie????no i czy rzeczywiscie wychodzi to podobnie cenowo bo jakos nie chce mi sie wierzyc?????dzieki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.02.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 nie wiem jak oni licza worek - ale mnie zawsze na inwestycjach gdzie tynkow bylo od groma taniej wychodzilo samemu wszystko kupowac oddzielnie i mieszac...mieszac.....mieszac ..... i kielnie w ruch wprawic A jak pamietam material do tynkow w skladzie swym tak bardzo nie odbiega od zaprawy do murowania Oczywiscie nie mowie tu o tynkach gipsowych czy tez gladkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 21.02.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Może ona i lepsza od normalnie robionej na budowie, ale tańsza na pewno nie. Będziesz miał jeszcze na co wydawać, więc daruj sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 21.02.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Oczywiście,że wyjdzie drożej.To co mówią sprzedawcy,czy wykonawcy to czasami przechodzi ludzkie pojęcie.A swoją drogą co znaczy siła sugestii.Jest tak wielka ,że nieźle miesza ludziom w głowach.My zaś, na tym forum mówimy jej NIE!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mattin 21.02.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Słusznie, zaprawa sklepowa jest dobra gdy zechcesz zbudować murek w łazience Lepiej tradycyjnie, z wapnem i cementem. Gdy dodasz dobry piasek to będzie i tak super wytrzymała i trwała (np kwarcowy z Białej Góry). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw 21.02.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Odradzam!!!! W ubiegłym roku kupiłem tynk zewnętrzny KREISEL (potzrebowałem niewielką ilośc do otynkowania ok 10m2) i doświadczenia miałem tragiczne.Zaprawa była żle wymieszana w związku z tym poparzyłem ręce (następnym razem będę zakładał rekawice) jak się póżniej okazało najprawdopodobniej mrówczanem.Ze "źródeł" dowiedziałem się że do zapraw daje sie kiepskiej jakości materiał - chemia robi resztę, czyli nawet jesli nie potrafisz tynkowac zaprawa i tak chwyci się ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceksob 22.02.2005 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 tak czulem ze z tymi zaprawami to nie do konca prawda. no do ktos przeciez musi na tym zarobic. raz to producent a drugi raz to sprzedawca. chyba jednak kupi sie piaseczek , cement i wapno i bedziemy produkowac cemencik tradycyjnie na miejscu budowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 22.02.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 w składzie zawsze Ci powiedzą, że cenowo wychodzi podobnie ale w praktyce wyjdzie drożej a to dlatego że rzeczywiste zużycie zaprawy będzie dużo większe niż np.podaje producent czy sprzedawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 22.02.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 gotowe sa dobre, ale jak masz cos malego do zrobienia, wytynkowania paru m2 czy ulozenia kilku cegiel ale na caly dom to kiepski pomysl ale jak juz gotowe to tylko ATLAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 22.02.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 A w marcowym "Muratorze" piszą,że gotowe zaprawy wychodzą podobnie cenowo.Czyżby był to artykuł sponsorowany?Nie chce mi się już w tej chwili robić obliczeń,ale gotowe zawsze kosztuje konkretne pieniądze.Nikt przecież nie kupi sładników do zaprawy,wymiesza je,zapłaci pracownikom,odprowadzi podatki,no i policzy zarobek dla siebie tak, żeby to wyszło taniej niż na budowie,tym bardziej jak zrobimy to sami.O marży sprzedawcy już nie wspomnę.Po prostu ekonomiczny absurd.A może jest coś o czym nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw 23.02.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 tak czulem ze z tymi zaprawami to nie do konca prawda. no do ktos przeciez musi na tym zarobic. raz to producent a drugi raz to sprzedawca. chyba jednak kupi sie piaseczek , cement i wapno i bedziemy produkowac cemencik tradycyjnie na miejscu budowy:) Niestety producent musi zarobić. Jeśli chcesz walczyć z zaprawa na budowie parę rad (jeśli można) . Piasek - jeśli do murowania to siany rzeczny, jeśli do tynkowania to drobny polodowcowy z kopalni piasku. Wapno - cóż podobno jest to archaik. Worek wapna zamienił sie na 20g torebke plastyfikatora. Masz mniej smieci na budowie i jestes z ekologia na ty, a zaprawa jest super. Jak zapytałem murzarza ile worków wapna kupić to strasznie sie ześmiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts