Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gotowe zaprawy murarskie-co sadzicie???

Recommended Posts

witam wszystkich!!! bede budowal sciany z max. ostatnio wlascicie hurtowni u ktorego robie zakupy namawial mnie abym murowal na gotowa zaprawe murarska do ceramiki ktora sprzedaje w workach 25 kg.

twierdzi ze wychodzi podobnie cenowo jak zaprawa tradycyjna robiona na budowie(cem. +piach+wapno). a znacznie wygodniej i mniej balaganu na budowie. moze ktos ma doswiadczenia i stawial swoj domek na takich zaprawach?????jakie firmy polecacie????no i czy rzeczywiscie wychodzi to podobnie cenowo bo jakos nie chce mi sie wierzyc?????dzieki za sugestie

nie wiem jak oni licza worek - ale mnie zawsze na inwestycjach gdzie tynkow bylo od groma taniej wychodzilo samemu wszystko kupowac oddzielnie i mieszac...mieszac.....mieszac ..... i kielnie w ruch wprawic ;)

A jak pamietam material do tynkow w skladzie swym tak bardzo nie odbiega od zaprawy do murowania ;) Oczywiscie nie mowie tu o tynkach gipsowych czy tez gladkich

Odradzam!!!!

W ubiegłym roku kupiłem tynk zewnętrzny KREISEL (potzrebowałem niewielką ilośc do otynkowania ok 10m2) i doświadczenia miałem tragiczne.

Zaprawa była żle wymieszana w związku z tym poparzyłem ręce (następnym razem będę zakładał rekawice) jak się póżniej okazało najprawdopodobniej mrówczanem.

Ze "źródeł" dowiedziałem się że do zapraw daje sie kiepskiej jakości materiał - chemia robi resztę, czyli nawet jesli nie potrafisz tynkowac zaprawa i tak chwyci się ściany

A w marcowym "Muratorze" piszą,że gotowe zaprawy wychodzą podobnie cenowo.Czyżby był to artykuł sponsorowany?Nie chce mi się już w tej chwili robić obliczeń,ale gotowe zawsze kosztuje konkretne pieniądze.Nikt przecież nie kupi sładników do zaprawy,wymiesza je,zapłaci pracownikom,odprowadzi podatki,no i policzy zarobek dla siebie tak, żeby to wyszło taniej niż na budowie,tym bardziej jak zrobimy to sami.O marży sprzedawcy już nie wspomnę.Po prostu ekonomiczny absurd.A może jest coś o czym nie wiem?

tak czulem ze z tymi zaprawami to nie do konca prawda. no do ktos przeciez musi na tym zarobic. raz to producent a drugi raz to sprzedawca. chyba jednak kupi sie piaseczek , cement i wapno i bedziemy produkowac cemencik tradycyjnie na miejscu budowy:)

Niestety producent musi zarobić. Jeśli chcesz walczyć z zaprawa na budowie parę rad (jeśli można) :D .

Piasek - jeśli do murowania to siany rzeczny, jeśli do tynkowania to drobny polodowcowy z kopalni piasku.

Wapno - cóż podobno jest to archaik. Worek wapna zamienił sie na 20g torebke plastyfikatora. Masz mniej smieci na budowie i jestes z ekologia na ty, a zaprawa jest super. Jak zapytałem murzarza ile worków wapna kupić to strasznie sie ześmiał :lol: