pik33 19.09.2002 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Jeśli ktoś ma już rekuperator albo ogrzewanie elektryczne na piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem - mam pytanie: jak głośno "to" szumi? Boję się, że ucieczka od miejskiego hałasu może być tylko iluzją, jeśli w perspektywie mam mieć decybele od tych instalacji. Dlatego pytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 19.09.2002 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 To wszystko oparte jest na wentylatorach więc niestety szumieć musi. Ja mam rekuperator. Zamiast tłumików dźwięku założyłem izolowane przewody ale chyba dokupię prawdziwe tłumiki. Nie jest to hałas, ale nie można mówić o idealnej ciszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 21.09.2002 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2002 Jak duże są te piece akumulacyjne? Z dawnych czasów pamiętam, że były dosyć spore...Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 21.09.2002 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2002 Te nowoczesne nie są duże, jest nawet linia o grubości 14 cm. Standardowe ze swoją 20-parocentymetrową grubością odpowiadają mniej więcej starodawnym żeliwnym kaloryferom... Ale te z dynamicznym rozładowaniem mają wiatraki, które powodują szybsze oddawanie ciepła do ogrzewanego pomieszczenia i umożliwiają precyzyjne sterowanie ilością tego ciepła (automatyka itp) - tymczasem jak każdy właściciel komputera wie, wiatraki szumią. Pytanie - na ile głośno szumią akurat te? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts