Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za rodzaj gleby?

Recommended Posts

Wiosną długo jest mokro (słabo wsiąka)

ale za to jak już wyschnie - to na szary pył.

trzeba uważać z podlewaniem, bo jesli użyje sie mocniejszego strumienia (np. przez sitko konewki, a nie mgiełka z węża) - robi sie skorupa (trochę nawet błyszcząca)

Ogólnie słabo wszystko na niej rośnie

Czy myślicie że to glina?

Czym ją ulepszać?

Wiosną długo jest mokro (słabo wsiąka)

ale za to jak już wyschnie - to na szary pył.

trzeba uważać z podlewaniem, bo jesli użyje sie mocniejszego strumienia (np. przez sitko konewki, a nie mgiełka z węża) - robi sie skorupa (trochę nawet błyszcząca)

Ogólnie słabo wszystko na niej rośnie

Czy myślicie że to glina?

Czym ją ulepszać?

Gęsta trawą i .... dżdzownicami kalifornijskimi. One odpowiednio spulchnia ci glebę i zwiększą wartwę próchnicy.

to rodzimy grunt, jak jest sucho, szpadel mozna wbić - ziemia dość głęboko jest sypka. Po podlaniu zmienia się w papkę (mgiełką), przy silniejszym strumienu robi sie skorupa (najpierw jeziorko, a jak w koncu wsiąknie - skorupa).

Fakt, ze ostatnie lato było bardzo suche - charakterystyczny jest przy suszy ten jasnoszary kolor ziemi. Przygnebiająco to wygląda. Na razie nawoziłam własnym kompostem, ale nie za bardzo to pomaga.

Wygląda mi to na iły lub raczej mułki. Co z tym zrobić? W pierwszej kolejności musisz poznać jak są głębokie i co jest pod nimi. Należy wziąć łopatę, zakasać rękawy i zrobić odkrywkę ok. 1m w głąb. Jeżeli pod spodem będzie glina to należy drenować jeżeli piach to już prościej. W każdym wypadku należy wierzchnią warstwę wzbogacić w część organiczną (torf, kompost, nawóz zwierzęcy lub wszystko inne co jest organiczne i drobno rozdrobnione). Dżdżownice kalifornijskie nie zdadzą egzaminu bo są ciepłolubne i po pierwszej zimie wyginą ale możesz wiosną po obfitych opadach zbierać nasze rodzime i importować na działkę znacznie poprawią strukturę gleby. Powodzenia.

Dzdzownice nasze "importował" w duzych ilościach juz poprzedni własciciel - jest ich na działce dużo - tzeba na nie uważać po deszczach - żeby nie podeptac.

Jełśi to co widzę, jest już po ulepszeniach, to ciekawa jestem jak było przedtem.

No nic - bede dalej rozrzucac kompost i rozrzucać kurzy nawóz.

A i dzownicami nie pogardzę!

Dziękuję wam za rady.

Kksiu owszem kompost dobra sprawa dla Twojej ziemi ale kurzeniec już niezbyt bo to praktycznie czysty nawóz azotowy i mało w nim części organicznych dodatkowo może zakwaszać ziemie. Najlepsze rady jakie otrzymałaś to wprowadzanie części organicznych, a więc torf jeszcze raz torf. Do tego wapnowanie i obornik ale przerobiony. Tego torfu to duzo a nie tylko zeby posypac. Nawet kilkanascie ton.

P.S. Podaj troche informacji o chwastach jakie tam rosna to moze cos doradze

Zabiłes mnie tym pytaniem. Nie wiem jakie mam chwasty.

Gospodaruję na tej działce trochę ponad rok - za mna jeden sezon ogrodniczy (letni) i druga zima. Przedtem wogóle mnie te tematy nie interesowały. I ja po prostu tych chwastów nie odrózniam.

Na pewno mam mlecze na trawniku i miejscami (tam gdzie bardziej zacienione- mech, ale niedużo).

Po za tym głównie takie płożące, szybkorosnące diabelstwo o drobnych listkach - spuścisz z oka grządkę na 5 minut to okrywa całość takim dywanikiem (nie rośnie w górę tylko się jakby płoży).

na trawniku tego nie zauwazyłam, ale na grządkach i rabatkach jest w masie.

Tyle na razie - a latem będe rozpoznawać moje chwasty.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Zanalizowałam ten atlas chwastów i już wiem, co mam

najwięcej gwiazdnicy pospolitej

dużo przytuli czepnej i starca zwyczajnego

i co to znaczy?

Zarówno gwiazdnica jak i starce to chwasty które radzą sobie dobrze na zasklepiających się glebach tj glinach i iłach. Nie sądzę abyś miał bardzo kwaśną glebę racej pH w granicach 6,5. Koniecznie trzeba wprowadzic substancje organiczną tj. torf, lub obornik ze słomą, kompost nawet zakopywać chwasty i ściętą trawę. Co do ilości to trzeba tego dać sporo tj kilka ton. Potem zwapnować bo to wszystko zakwasza. Generalnie nawozy organiczne wprowadza się jesienią kopiąc glęboko na (tzw orka z poglębiaczem). Jesienią - aby zbilansować stosunek węgla do azotu tj. żeby nam wiosną rośliny nie głodowały. Ale w przypadku torfu szczególnie jeśli jest już "odkwaszony" możesz o tym pomyśleć wiosną tj. teraz. Ale nie sypać po powierzchni ale zakopać i nie kupować w woreczkach ale zamówić cały transport z kopalni torfu.

• 4 weeks później...