AWo 19.09.2002 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Jestem tuz przed sfinalizowaniem kupna dzialki i od 3 miesiecy przegladam rozne projekty. Obecnie zaprzatam sobie glowe tym, jak chcialbym ogrzewac moj przyszly dom. Baterie sloneczne jako alternatywa i wspomaganie dla (prawdopodobnie) pieca olejowego wydaja sie interesujace. Czy ktos ma jakies doswiadczenia i opinie na ten temat? Sprawa jest dosyc istotna, bo szukajac projektu trzeba ew. myslec o odpowiednim ustawieniu dachu wzgledem stron swiata. Czy ktos tak dogrzewa, czy ta inwestycja jest oplacalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.09.2002 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Z bateriami słonecznymi i kolektorami jest ten kłopot, że do działania potrzebują słońca i ciepła. W grudniu z 1m2 kolektora uzyskuje się tylko 6% ciepła uzyskiwanego w czerwcu. Aby ogrzać dom kolektorami musisz nie tylko pomyśleć o odpowiednim pochyleniu dachu ale też musisz mieć odpowiedni projekt domu który potrzebuje bardzo niewiele ciepła (tzw. dom pasywny). Koszt wybudowania takiego domu jest większy niż tradycyjnego ale nie potrzebujesz już kotłowni olejowej bo lepszy jest prąd. Buduj taki dom to bardzo dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 20.09.2002 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 zgadzam się z poprzednikiem , najwiecej ciepła do grzania domu potrzeba w grudniu i styczniu , a w tych miesącach kolektor słoneczny praktycznie nie grzeje , wiem bo mam ( do obejrzenia na forum ze zdjęciami domów ), jeśli chcesz ogrzewać CWU kolektorem to będzie działać całkiem nieźle . Jeśli masz mnóstwo kasy to zrób sobie akumulator ciepła ( wielki blok betonowy 10x10x10m , dobrze odizolowany od otoczenia z wężownicą w środku ), ładując taki blok ciepłem z kolektora w lato będziesz grzał dom w zimę , propozycja ciekawa lecz nie wiem czy wykonalna .Przy grzaniu CWU kolektorem weź pod uwagę także fakt co zrobić z nadmiarem ciepła w lato np. gdy rodzina wyjedzie na wczasy woda nie jest zużywana , a całość zaczyna sie gotować .Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 20.09.2002 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Piotrek, taki blok rzeczywiście przetrzyma ciepło kilka miesięcy? Znasz takie rozwiązania, można to zobaczyć w necie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 20.09.2002 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Hej Mistrzowie, a czy wy policzyliście ile kosztuje taki blok betonowy 10 x 10 x 10 m. Toż to 1000 kubików!!! Licząc kubik betonu po 150 zł wychodzi kupa kasy, za która można postawić pół domu albo kupić parę fajnych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 20.09.2002 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Ale nawet tak czysto teoretycznie to nie wydaje mi się to możliwe, żeby zmagazynować ciepło w betonie na kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 20.09.2002 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 to tak jak najeść się na przyszłość. raczej nigdy się to nie zwróci w skońćzonym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 20.09.2002 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Z ogrzewania solarnego, kolektorów, pompy ciepła i podobnyh rzeczy, to ja sie wyleczyłem, licząc wielkosc niezbednej inwestycji i koszt pieniądza. Przed wydaniem pieniedzy polecam wszystkim stosowne kalkulatory, ktore pomogą okreslic czy inwestycja jest opłacalna (czy sie zwroci) w okresie np 15 lub 20 lat. Może jednak duzo taniej w ujeciu sredniorocznym wyjdzie ogrzewanie gazem lub olejem, jesli dom jest nawet normalnie ocieplony. Przy bardzo cieplych domach, im mniejsze przewidywane zuzycie energii, tym dluzszy czas zwrotu z wszelkich energooszczednych instalacji. Wtedy ogrzewanie konwencjonalne wyjdzie najtaniej, a reszte ... mozna wydawac regularnie na rozne zachcianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pfox 21.09.2002 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2002 Taki "bloczek" akumulacyjny to dobry pomysł na ogrzewanie jakiegoś schronu, w którym mieszkałby odludek lub polityk( na którego i tak my łożymy ). Myślę, że za tą "utopioną" w tym betonie kasę lepiej byłoby zapraszać przyjaciół na "gorące" pogawętki, a wrazie ich nieprzyjścia skupić się na wytwarzaniu ciepła rodzinnego. Takie ciepło ma więcej kalorii - zapewniam. Ciepło (!) pozdrawiam, pfox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts