Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie solarne?

AWo

Recommended Posts

Jestem tuz przed sfinalizowaniem kupna dzialki i od 3 miesiecy przegladam rozne projekty.

Obecnie zaprzatam sobie glowe tym, jak chcialbym ogrzewac moj przyszly dom. Baterie sloneczne jako alternatywa i wspomaganie dla (prawdopodobnie) pieca olejowego wydaja sie interesujace. Czy ktos ma jakies doswiadczenia i opinie na ten temat? Sprawa jest dosyc istotna, bo szukajac projektu trzeba ew. myslec o odpowiednim ustawieniu dachu wzgledem stron swiata.

Czy ktos tak dogrzewa, czy ta inwestycja jest oplacalna?

Z bateriami słonecznymi i kolektorami jest ten kłopot, że do działania potrzebują słońca i ciepła. W grudniu z 1m2 kolektora uzyskuje się tylko 6% ciepła uzyskiwanego w czerwcu. Aby ogrzać dom kolektorami musisz nie tylko pomyśleć o odpowiednim pochyleniu dachu ale też musisz mieć odpowiedni projekt domu który potrzebuje bardzo niewiele ciepła (tzw. dom pasywny). Koszt wybudowania takiego domu jest większy niż tradycyjnego ale nie potrzebujesz już kotłowni olejowej bo lepszy jest prąd. Buduj taki dom to bardzo dobry pomysł.

zgadzam się z poprzednikiem , najwiecej ciepła do grzania domu potrzeba w grudniu i styczniu , a w tych miesącach kolektor słoneczny praktycznie nie grzeje , wiem bo mam ( do obejrzenia na forum ze zdjęciami domów ), jeśli chcesz ogrzewać CWU kolektorem to będzie działać całkiem nieźle . Jeśli masz mnóstwo kasy to zrób sobie akumulator ciepła ( wielki blok betonowy 10x10x10m , dobrze odizolowany od otoczenia z wężownicą w środku ), ładując taki blok ciepłem z kolektora w lato będziesz grzał dom w zimę , propozycja ciekawa lecz nie wiem czy wykonalna .Przy grzaniu CWU kolektorem weź pod uwagę także fakt co zrobić z nadmiarem ciepła w lato np. gdy rodzina wyjedzie na wczasy woda nie jest zużywana , a całość zaczyna sie gotować .

Piotrek

Z ogrzewania solarnego, kolektorów, pompy ciepła i podobnyh rzeczy, to ja sie wyleczyłem, licząc wielkosc niezbednej inwestycji i koszt pieniądza. Przed wydaniem pieniedzy polecam wszystkim stosowne kalkulatory, ktore pomogą okreslic czy inwestycja jest opłacalna (czy sie zwroci) w okresie np 15 lub 20 lat. Może jednak duzo taniej w ujeciu sredniorocznym wyjdzie ogrzewanie gazem lub olejem, jesli dom jest nawet normalnie ocieplony.

Przy bardzo cieplych domach, im mniejsze przewidywane zuzycie energii, tym dluzszy czas zwrotu z wszelkich energooszczednych instalacji. Wtedy ogrzewanie konwencjonalne wyjdzie najtaniej, a reszte ... mozna wydawac regularnie na rozne zachcianki

Taki "bloczek" akumulacyjny to dobry pomysł na ogrzewanie jakiegoś schronu, w którym mieszkałby odludek lub polityk( na którego i tak my łożymy ). Myślę, że za tą "utopioną" w tym betonie kasę lepiej byłoby zapraszać przyjaciół na "gorące" pogawętki, a wrazie ich nieprzyjścia skupić się na wytwarzaniu ciepła rodzinnego. Takie ciepło ma więcej kalorii - zapewniam.

Ciepło (!) pozdrawiam, pfox