Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem w trakcie budowy garażu,lecz coś poszło nie tak.

Garaż 6x6 na konstrukcji z dwuteowników.Jest 6 stóp które już są zalane 

Dodatkowo chciałem je połączyć murkiem aby ten był od razu podstawą pod ściany z płyty.

Wykopałem dół na 110 cm,ale jak tak to zaleje to pewne jest ,że będzie wchodziła wilgoć przez niego do garażu.Poziom zero murku będzie 5 cm nad gruntem.

I teraz czy zalewać ten murek i się nie przejmować? ,czy co mam teraz zrobić aby w przyszłości nie mieć wilgoci od niego.

Garaż będzie z płyt warstwowych więc dość szczelny,fakt będzie wentylacja ale jednak może być za mało.

Czy wylać np połowę wysokości,zaizolować i dolac resztę wysokości.I ten fundament który będzie powyżej izolacji wysmarować po bokach.

Podłoga będzie z miksokreta więc odcięta od  gruntu folią.

Zbytnio niemam pomysłu jak odciąć teraz wilgoć od gruntu na samym dole.

IMG_20250714_123848.jpg

IMG_20250714_123838.jpg

IMG_20250714_123836.jpg

https://forum.murator.pl/topic/292425-fundament-pod-gara%C5%BC/

• 3 weeks później...

Powinienem był zadzwonić do wydziału budownictwa, zanim napisałem. Dzięki wszystkim za podpowiedź. Dopuszczają dwa rodzaje fundamentów: monolityczny (ściana fundamentowa 30 cm x 30 cm) i pełny fundament. Pytanie brzmi, czy warto dopłacać kilka tysięcy i postawić na pełny fundament.

https://forum.murator.pl/topic/292425-fundament-pod-gara%C5%BC/#findComment-9163081