Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Masa bitumiczna VS masa poliuretanowa, polimerowo akrylowa do naprawy nieszczelności na połączeniu blachy z papą

Recommended Posts

W okolicy włazu na dachu pojawił się przeciek, założyłem kamerkę od dołu, zlokalizowałem miejsce przecieku podczas opadu i zakładam że jest na spojeniu papy z obróbką blacharską włazu lub pasów papy wokół włazu gdyż właz był dorobiony kilka lat temu na dachu który był robiony ok 10 lat temu.

Chcę to naprawić we własnym zakresie i zastanawiam się nad tym czy użyć pasa siatki na połączeniu blachy z papą i "zaciągnięciu" tego masą wokół całego obwodu włazu ? 

Mam tylko wątpliwość czy użyć do tego masy bitumicznej jakiej używał Pan robiący ten właz kilka lat temu (Gardner Wet-R-Dri), czy też skorzystać z mas poliuretanowych ( DuroDach D) lub masy polimerowo akrylowej z włóknami  (RD Repair Fiber). Akurat na takie produkty natknąłem się szukając w internecie.

Możecie doradzić bo będzie trwalsze i skuteczniejsze ? 

Poniżej zdjęcia z dachu, ten kominek widoczny obok jest z zadaszeniem i wokół niego zawsze jest sucho ale uszczelniłbym profilaktycznie też całość po obwodzie.

Zdjęcie WhatsApp 2025-07-15 o 08.15.09_82b963f4.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-07-15 o 08.15.09_18664a67.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-07-15 o 08.15.09_363965bd.jpg