Yellow 20.02.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Witam.Mam pytanie - jak w temacie. Slyszalem gdzies, że na budowle niezwiązane trwale z podłożem nie jest wymagane pozwolenie; czy ktos orientuje się jak to się ma w odniesieniu do "blaszaków"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 20.02.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Z tego co wiem nie potrzeba. Ja postawiłem bez zezwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 21.02.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Z tego co wiem nie potrzeba. Ja postawiłem bez zezwolenia. Niestety popelniłeś klasyczną samowolę budowlaną, o ile nie jest to zaplecze budowy, w ramach ważnego pozwolenia na budowę czegokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 21.02.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Witam.Mam pytanie - jak w temacie. Slyszalem gdzies, że na budowle niezwiązane trwale z podłożem nie jest wymagane pozwolenie; czy ktos orientuje się jak to się ma w odniesieniu do "blaszaków"? Co do obiektów nietrwale połączonych z gruntem - Prawo budowlane dopuszcza tylko: "Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: ... 12) tymczasowych obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu; zwolnienie to nie dotyczy obiektów, które mogą znacząco oddziaływać na środowisko w rozumieniu przepisów o ochronie środowiska;"... 24) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy, oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych;" Tylko jeżeli masz zabudowę zagrodową; wtedy w/w PB pozwala na budowę: 1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej: a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, " Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 21.02.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Z tego co wiem nie potrzeba. Ja postawiłem bez zezwolenia. Niestety popelniłeś klasyczną samowolę budowlaną, o ile nie jest to zaplecze budowy, w ramach ważnego pozwolenia na budowę czegokolwiek innego. No to niech będzie samowola, ale już zalegalizowana, bo kilka miesięcy później dostałem pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 21.02.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Witam.Mam pytanie - jak w temacie. Slyszalem gdzies, że na budowle niezwiązane trwale z podłożem nie jest wymagane pozwolenie; czy ktos orientuje się jak to się ma w odniesieniu do "blaszaków"? Co do obiektów nietrwale połączonych z gruntem - Prawo budowlane dopuszcza tylko: "Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: ... 12) tymczasowych obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu; zwolnienie to nie dotyczy obiektów, które mogą znacząco oddziaływać na środowisko w rozumieniu przepisów o ochronie środowiska;"... 24) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy, oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych;" Tylko jeżeli masz zabudowę zagrodową; wtedy w/w PB pozwala na budowę: 1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej: a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, " Pozdrawiam A wiatę można postawić bez pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts