Frankai 19.09.2002 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Czy ktoś może doradzić jak sprawdzić czy stolarz dobierze prawidłowe okucia do drewnianych drzwi o szerokości ok.220 cm, czyli skrzydło 110cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 20.09.2002 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Jak skrzydła rozwierane to trzy zawiasy wystarczą. jak jest szyba antywłamaniowa to lepiej cztery - większe bezpieczeństwo. Jak skrzydło rozwierano-uchylne to dwa zawiasy - góra odchylny z dźwignią i dół uchylny a pomiędzy jeden [dwa] zaczepy okucia obwiedniowego. Są różne. Najprostsze to takie wbijane lub wkręcane jakie stosowano od lat. Nowoczesne [współczesne] to przykręcane a dolny zawias ma taką puszkę wstawianą w okrągły otwór wywiercony w ramie. Ten stolarz musi stosować jakieś okucia firmowe. Jest tego masa od METALPLAST do ROTO, AUBI, G-U, MACO, GEZE, Dr HANH, SIEGENIA, WINK-HAUS i tak dalej. Oznaczenia firmowe są na okuciach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.09.2002 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Myślałem o szybach P2 i tylko rozwierane (prostsze i niższy próg). Wiem, że jest dużo firm, ale szłyszałem też, że wiele z dostępnych jest kiepskawych, a na 110cm z P2, to już musiałoby być coś wytrzymałego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts