Magośka 25.02.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Ja mam listwy z gipsu i faktycznie nie ma problemów, jakie widziałam przy listwach nieumiejętnie wykonanych ze styropianu - wgłębienia itp, Jest jednak problem, mam karnisz osłonięty profilem (producent nazywał to fasetą- element zakrywający łączenie ściany i sufitu) przylejonym do płyty k/g. W miejscach łączenia profili widać (od dołu) ubytek i pęknięcia, pewnie z powodu kiepskiego wykonania, już na miejscu.Także gipsowa sztukateria też nie jest zawsze naj..., Przy okazji: może ktoś wie czym te ubytki uzupełnić, żeby znów nie wypadła dziura- zwykła szpachlówka wystarczy??Widziałam ostatnio listwy styropianowe fabrycznie pokryte czymś w rodzaju tynku, co było chropowate, chyba ze związków krzemu- żółtoszare (do pomalowania), tylko, że to były profile elewacyjne - dość drogie i zbyt wielkie jak na standartowe rozmiary mieszkania. Nb, w moim mieście "odświerzono" wygląd jednego z budynków korzystając z tych listw i miejscowa prasa, podniosła larum, że kicz, styropian itp, ale rok użytkowania nie porobił szkód, a ja nie wiem czy gdybym nie wiedziała, że to ten materiał, to umiałabym odróżnić te gzymsy od "prawdziwych robionych jak dawniej" . Być może są też na rynku listwy wykonane w ten sposób do wnętrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 25.02.2005 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Jest jednak problem, mam karnisz osłonięty profilem (producent nazywał to fasetą- element zakrywający łączenie ściany i sufitu) przylejonym do płyty k/g. W miejscach łączenia profili widać (od dołu) ubytek i pęknięcia, pewnie z powodu kiepskiego wykonania, już na miejscu.Także gipsowa sztukateria też nie jest zawsze naj..., Przy okazji: może ktoś wie czym te ubytki uzupełnić, żeby znów nie wypadła dziura- zwykła szpachlówka wystarczy?? Jesli jest to gipsowy element sztukaterii to powinnas uzupelnic ubytek gipsem. Gips daje sie retuszowac czyli nawet rysy na gipsie sa do usuniecia. Sztukaterie sa zazwyczaj zrobione z dobrych gatunkow gispu, drobnoziarnistych, bialych bez zanieczyszczen. Najlepsza jest do tej produkcji odmiana alotrop. zwana alabastrem. Jesli po retuszu bedzie roznica w odcieniu zawsze mozesz przemalowac calosc. Najlepiej biala farba akrylową rozprowadzoną na "suchym" walku z flocka.Szpachlowek Ci nie polecam do tego celu gdyz mozna nakladac je do grubosc zaledwie 3mm i nie sluza do wypelniania dziur a oprocz tego inaczej niz gips moga przyjmowac farbe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 26.02.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Wojtek, dzięki za info, spróbuję cos z tym zrobić wg Twojej rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitek 11.03.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 A dlaczego nie kupicie listew drewnianych?W usa wszystkie lub wiekszosc listw dekoracyjnych jest zrobiona z drewna.Inna sprawa to ich montaz ktory nie jest prosty.Po pomalowaniu wygladaja rewelacyjnie.Mozna rozeznac koszty wykonania u stolarza lub moze kupic gotowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Dudek 28.03.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 stron ze sztukaterią jest faktycznie bardzo wiele ale ich zawartość niestety mierna. Na temat wyższości gipsu na piankami można pisać przez wieki. Nie to jest ważne. Gips jest materiałem naturalnym (czytać jako wielki plus), do tego produkcja i montaż sztukaterii wymagają dużych nakładów pracy (przy wysokiej jakości wykonania) i być może dlatego całość jest "droga" Z gipsu można wykonać dokładnie każdy wzór, więc proponuję użyć fantazji a nie gotowców. Choć należy się nimi posiłkować. Najtańsze są wzory o wszystkich !!! liniach wzajemnie do siebie równoległych, najdroższe skomplikowane rzeźby, płaskorzeźby i elementy rzeźbione. Jedno bardzo ważne !!! przy sztukaterii gipsowej zawsze istnieje możliwość odtworzenia ubytków, przy piankach natomiast gdy producent zaprzestanie wytwarzać dany element, mamy nowe wysokie koszty. Pytajcie śmiało o sztukaterię, chętnie udzielę wszelkich znanych mi na ten temat informacji. Pracowałem przez 7 lat przy sztukaterii w Grecji a ONI wiedzą od NAS trochę więcej Pozdrawiam Tomasz Pietras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekpiatkowski1 10.04.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 witam,tak sie składa ze z bratem zajmujemy sie sztukatorstwem...sami aranzujemy wnętrze,projektujemy i wykonujemy listwy.styropian i poliuteran zdecydowanie odradzam.to totakna pomyłka nowoczesnosci,pomijajac fakt ze ich wzory sa rodem sciagniete ze sztukaterii gipsowej.co do ceny...od 15 złotych z zamontowaniem i pomalowaniem listwa ok do 5 cm,duzy prosty gzyms (ok 40 cm)to wydatek rzedu ok 60 zł.Zainteresowanych prosze o kontakt na mail,moge równiez pokazac ostatnie realizacje. co do stron czesto tam lukałem i załamywał mnie ten przepych,to wrecz antyreklama sztukatorstwa(folderowe chaty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekpiatkowski1 10.04.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 zapomniałem podać e-mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 14.04.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 a ja mam pytanko troche z innej bajki:)kupiłam stary gzyms z wypalanej ceramiki i ktoś kiedyś pomalował to farbą olejną; czy ktoś moze mi powiedzieć jak ja mam to zmyć??? wprawdzie zostały resztki tylko tej farby, ale mimo wszystko musze to doczyścić.. myslałam o rozpuszcalniku ale boje sie ze rozpuszczona farba wniknie w ceramike i zostawi plamy, a ja chciałabym zostawic taki ceglasty kolor; wymyśliłam również zeby zabezpieczyć go przed wnikaniem kurzu i brudu, to chciałabym go pomalowac lakierem, ale też nie jestem pewna jak bedzie sie zachowywac ta ceramika po nałozeniu lakieru... moze jakieś propozycje?? acha.. gzyms bedzie zamontowany nad wejsciem w holu na wprost drzwi wejsciowych..(ponizej gzyms) http://www.parkowa.photosite.com/~photos/tn/49_348.ts1113294065857.jpg http://www.parkowa.photosite.com/~photos/tn/50_348.ts1113294090133.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 04.03.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2006 Nie polecam gotowych elementów styropianowych.Są bardzo miękkie i nawet pędzel może zostawi ślady.Po pewnym czasie styropian utlenia się i lączenia bardzo brzydko się uwidaczniają.Ale z czystym sumieniem polecam elementy gipsowe i stronę http://www.oracdecor.com http://www.sztukaterie.home.pl W tamtym roku widziałem takie elementy styropianowe. Były bardzo twarde. Jakoś specjalnie utwardzane. Nie dało się wbić palca. No i były gładkie. Tamte były zastosowane jako zewnętrzne obramowania okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 06.08.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 wojtek kupiłam wczoraj listwy styropianowe z których chcemy zrobić zabudowę w salonie pod oświetlenie ( z węża) szukałam na muratorze czym te listwy przykleić do ściany i znalazłam ten wątek, widzę że mam użyć kleju na bazie wody, ale zastanawiam mnie jak nałożyć na te listwy ta masę tynkarską i wyszlifować ? przecież ta listwa może mi się pomalować podczas tej pracy!. Wstępnie miałam nadzieje że po przyklejeniu listw na sufit mogę je bezpośrednio pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts