Sanal 20.02.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Zamierzam niebawem rozpocząć budowę domu 250m2 w rejonie Warszawy. Poszukuję firmy która zrobiła by mi projekt wentylacji mechanicznej z rekuperatorem wraz z doprowadzeniem ciepłego powietrza z kominka . Czy moglibyście mi polecić kogoś godnego zaufaniaBardzo będe wdzięczny za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 20.02.2005 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Nie ma potrzeby doprowadzania i łączenia instalacji wentylacji mechanicznej z dgp. Jeśli reku działa prawidłowo to ciepło bedzie się rozchodziło po domu wraz z powietrzem wentylacyjnym. Nie ma co mieszać 2 systemów. A jeśli chcesz dobry rekuperator to polecam AGA GT i pana Kuleja który je produkuje. Gość jest z Gdańska ale co chwila w Wawie wiec możesz zadzwonić i sie z nim umówić. Jak coś to daj znać może Ci coś podpowiem bo z wentylacją troszkę powalczyłem. Za 2 miesiące mam nadzieję zamieszkać i jak na razie przy pomocy wentylacji wywaliłem całą wilgoć tzn obecnie wilgotność na poziomie 45% mimo iż ogrzewanie podłogowe i ścienne nie uruchomione a dom ogrzewa sie jednym małym kominkiem Hajduka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 21.02.2005 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 A jeśli chcesz dobry rekuperator to polecam AGA GT i pana Kuleja który je produkuje. Gość jest z Gdańska ale co chwila w Wawie wiec możesz zadzwonić i sie z nim umówić. Jak coś to daj znać może Ci coś podpowiem bo z wentylacją troszkę powalczyłem. Podpowiadaj na forum, nie tylko Autor jest zainteresowany tematem Cały czas zastanawiam się nad rekuperacją i mało znajduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 22.02.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Poczytaj sobie na http://www.klimatyzacja.org.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 22.02.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Sanal - jeżeli chcesz to mogę polecić Ci swojego wykonawcę.U mnie zainstalowany jest reku połączony z DGP i GWC. Bardzo dobrze takie rozwiązanie się sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.02.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Maluszek Czy mogę też prosić o namiary na prv ? Please J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 22.02.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Nie ma potrzeby doprowadzania i łączenia instalacji wentylacji mechanicznej z dgp. Jeśli reku działa prawidłowo to ciepło bedzie się rozchodziło po domu wraz z powietrzem wentylacyjnym. Nie ma co mieszać 2 systemów. niestety ale nie masz racji ... to co napisales jest prawda tylko na linii nadmuch powietrza do pomieszczenia z kominkiem i najblizszy wyciag powietrza ... powiedzmy w kuchni ... tu rzeczywiscie cieple powietrze bedzie sobie "samo" chodzilo ... a co z innymi pomieszczeniami "z boku" ? Oczywiscie ze czesc ciepla wroci z powodu reku ... ale tylko czesc ... po co marnowac pozostala czesc tego ciepla ? reku polaczone z DGP moim zdaniem to bardzo dobre rozwiazanie ... ja polecam to ... mam i jestem bardzo zadowolony ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 05.03.2005 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Mam pytanie: jak ma się okap kuchenny do tego, że ma być do niego rura z rekuperatora?Znaczy czy ma mieć słasny silnik czy już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 06.03.2005 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Mam pytanie: jak ma się okap kuchenny do tego, że ma być do niego rura z rekuperatora? Znaczy czy ma mieć słasny silnik czy już nie? Większość producentów i użytkowników reku zaleca aby wywiewu znad okapu kuchennego nie podłączać do systemu reku tylko realizować ten wywiew grawitacyjnie z wentylatorem w okapie (koniecznie z filtrem siatkowym) albo stosować okap kuchenny w systemie zamkniętym z filtrem węglowym. Więcej odpowiedzi znajdziesz tutaj: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=38889&highlight=rekuperator Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 06.03.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Ja skorzystałem z usług firmy rekuperatory.pl. Projekt zrobili a jego cenę odliczą od kosztów jesli z nimi będę robił instalację albo przynajmniej kupował u nich materiały. Rozmowy były dość rzeczowe (dodam tylko, że rozmawiałem też w kilku innych miejscach więc mam porównanie). Proponowane rozwiązania mnie zadowoliły. Jeśli chodzi o połączenie Rekuperacji z DGP z kominka. Ja podjąłem decyzje na nie. Pomimo niewątpliwych korzyści (np. brak dodatkowych kanałów na DGP) przekonały mnie argumenty niskiej sterowalności układu oraz w zasadzie podwójnego wysuszania powietrza. Za to nie zrezygnuję z połączenia systemu rekuperacji z GWC. Aha i w zasadzie wszyscy rozmówcy (specjaliści) też zdecydowanie odradzali mi podłączanie wyciągu z okapu kuchennego do rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 06.03.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Nie ma potrzeby doprowadzania i łączenia instalacji wentylacji mechanicznej z dgp. Jeśli reku działa prawidłowo to ciepło bedzie się rozchodziło po domu wraz z powietrzem wentylacyjnym. Nie ma co mieszać 2 systemów. niestety ale nie masz racji ... Mało powiedziane. To zwyczajna bzdura. Rozpowiadana niestety również przez zawodowców od reku. Po pierwsze, jaką temperaturę może mieć powietrze zaciągnięte przez wywiew wentylacji, nawet jeżeli wywiew ten znajduje się w sąsiedztwie kominka? 30 stopni? 35? Do tego teraz dochodzi powietrze zaciągane w chłodniejszych pomieszczeniach - 18-22 stopnie? Wszystko się miesza i mamy dwadzieścia parę stopni, które ma z 70% sprawnością ogrzać pwietrze zaciągane z zewnątrz, które może mieć zero i mniej stopni. Wystarczy tego na tyle, by nie zmarznąć w bezpośrednim nadmuchu z anemostatu. Z tym, że nie przy dużych mrozach. Druga rzecz, wydajność wentylacji w większości przypadków ustawiona jest na 150-250m3/h. Nawet gdyby temperatura nadmuchiwanego powietrza była wyższa, to i tak za mało tego, by chociaż dogrzewać pomieszczenia. Tymczasem podpięta do systeu wentylacji turbina kominkowa może tłoczyć dodatkowo 400-600m3/h gorącego (a nie letniego, lub zimnawego) powietrza. Tyle teorii, a jeśli chodzi o praktykę to tak właśnie jest u nas. Z jednym wyjątkiem - turbina kominkowa coś sobie nie radzi o czym piszę w wątku Jaka turbina DGP? i dogrzewanie zwłaszcza najbardziej odlełgych pomieszczń mnie nie zadawala. Co tym bardziej potwierdza fakt, że na rozciągnięcie ciepła kominkowego przez sam reku nie ma co liczyć. Reasumując, warto podłączyć DGP do wentylacji z reku, tylko trzeba to zrobić dobrze, co wbrew pozorom nie jest łatwe. U nas dodatkowym (ubocznym) plusem jest to, że na stryszku gdzie stoi reku oraz turbina kominkowa jest dzięki tej drugiej wręcz gorąco - dzięki temu zamarzanie reku podczas nawet dużych mrozów jest mało prawdopodobne. Oczywiście jeszcze lepiej zrobić dwa niezależne systemy, ale wymaga to większej ilości rur i często (jak u nas) ich skomplikowanej zabudowy. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts