Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie tak się ostatnio zastanawiałem, jak to zrobić fachowo.

I ciekaw jestem jak to się robi "ze sztuką". Mam tak na szybko dwa w sumie pomysły.

Jeden aby przewiercić komin ponad dachem i wpuścić kable w kanał wentylacyjny? lub też wcisnąć je pomiędzy kołnierz blaszany okalający komin z dachem??

https://forum.murator.pl/topic/29262-jak-przej%C5%9B%C4%87-z-kablami-od-anten-tv-sat-rtv-do-domu/

Ja z satelitą nie będę miał problemu - przechodzę przez mur.

Resztę zamierzam zrobić pod dachem nad częścią użytkową. Mam nadzieję, że zadziałą, bo jak nie to trzeba będzie wejść na dach...

Oj widzę, że są niezbędne wyjaśnienia.

Otóż. Mam blachę, co wyklucza instalcje anten pod nią. Więc sprawy związane z dachówką również. Mam poddasze użytkowe, nad którym będzie coś na kształt strychu. Więc u mnie jakąś nie widzę możliwości przechodzenia przez mur...

U mnie nie wiem czy "fachowo" czy nie, ale zostawiłem sobie w pionach wentylacyjnych

po jednym wolnym szybie na różne historie techniczne - kable, rurki do kolektorów solar

czy inne. Z tych "innych" to dopiero niedawno wyszło, że piony będa jak znalazł do wypuszczenia

odpowietrzenia instalacji kanalizacyjnej.

Kabelki od anten będą tymi szybami zasuwały do pomieszczenia technicznego i stamtąd dalej na pokoje.

senser ja mam 3 kabelki przez komin - nieuzywany kanal wentylacyjny i z niego wchodze na poddasze tam sie to spotyka w zwrotnicy ze wzmacniaczem i dalej juz jednym kabelkiem do rozdzielni - ta czesc mialem juz wczesniej schowana pod tynkiem ...

pozdrawiam

Ja tez dostawilem w kazdym kominie systemowym jeden kanal extra w ktorym mam odpowietrzenie kanalizacji i ew. przewody oraz jeden na kable tv, sat i inne ktore bede chcial wyniesc na dach rowniez zasilanie oswietlenia dachu.

Pzdr

Fugas

Oj widzę, że są niezbędne wyjaśnienia.

Otóż. Mam blachę, co wyklucza instalcje anten pod nią. Więc sprawy związane z dachówką również. Mam poddasze użytkowe, nad którym będzie coś na kształt strychu. Więc u mnie jakąś nie widzę możliwości przechodzenia przez mur...

Nie masz sciany szczytowej ?

Senser,

ja przez rok miałem antenę na strychu pod metalowym pokryciem dachu. Była to zwykła Siatkowa antena ze wzmacniaczem. Od niej było rozprowadzenie do odbiorników i wszystko działało O.K.

A tez w sklepie mi mówili, że pod blachą będzie kibel.

Teraz we własnym domku jeszcze się za to nie zabrałem i antena leży przy telewizorze. Planuję umieścić ją też na strychu, by była niewrażliwa na czynniki atmosferyczne. Z tamtąd spuścić ja kanałem do listwy przypodłogowej i dalej do odbiornika.

Antena pod blachą - cóz wielkiego? Daje się kable ekranowane i antena łapie tylko z dachu to co ma łapać.

Nie chodzi o kable...chodzi o to, że blacha jak widać czasem w teorii to po prostu mur dla fal...

Antena pod blachą - cóz wielkiego? Daje się kable ekranowane i antena łapie tylko z dachu to co ma łapać.

A jak nie masz blachy to jaki kabel? nieekranowany? Przecież koncentryk z natury jest ekranowany.