Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moge stracic dom?

Gość

Recommended Posts

czytalem w gazecie o przypadku , kiedy to gosc wybudowal dom na dzialce zony. kiedy dom byl gotowy zona pozbyla sie meza.

w artykule chodzilo o to, ze gosc jak sie pozniej okazalo nie mial zadnego prawa do tego domu, bo jak sie dowiedzial - dom jest tego , czyja jest dzialka.

i tu moje pytanie:

jest to mozliwe?

czy jesli wybuduje dom na dzialce zony ( miala ja juz przed slubem) to nie bede mial prawa do tego budynku, pomimo tego iz wybudowalem go z wlasnego dochodu?

mysle ze jest to dosc ciekawa sprawa, gdyz pewnie wielu buduje dom na dzialce ktora jest jeszcze sprzed slubu

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.......hm........... i tu zgłupiałam, moją specjalnością jest prawo spadkowe, wprawdzie tu dochodzi też problem, separacji, rozwodu.........ale musze to sprawdzić.

Ja się ubezpieczyłam na takie wypadki i działki obie na których zaczynałam kiedyś budowę i tą na której budują obecnie jeszcze przed rozpoczęciem przepisałam na oboje małżonków.

Wprawdzie majątek jednego z małżonków, który miał przed ślubem jest jego majątkiem odrębnym to jednak trzeba by było zasięgnąć informacji u notariusza jak wygląda ta sprawa w świetle prawa już po dajmy na to rozwodzie czy w razie nabywania praw do spadku po zmarłym małżonku.

Tu jest też problem z Urzędem Skarbowym, bo czy takowy może potem tej żonie zakwestionować, skąd miała środki pieniężne do budowy domu (jeżeli w rezultacie wychodzi na to że budowała go sama)????????

Leon możesz ten wątek umieścić w dziale: "Psycholog dyżurny", myślę że tam będzie więcej specjalistów od tego rodzaju zagadek.

Działka jest własnością żony ale dom jeśli powstał w trakcie małżenstwa jest na współwłasność. Żona powinna spłacić mężowi połowę wartości domu. Ale gdy nie zechce to mogą być problemy... Długi i kosztowny proces gwarantowany. Trzeba zawsze pomyśleć o najgorszym i zabezpieczyć się przed tym a mieć nadzieję na najlepsze...

Nie chcę się tu mądrzyć, bo nie jestem prawnikiem, tylko że jakiś czas temu 'przerabiałam' temat z prawnikami właśnie a propos spadku i byli zgodni co do jednego: "czyja ziemia tego dom" tak ponoć stanowi prawo. Przed wybudowaniem domu na działce żony powinno się ustanowić notarialną współwłasność. Tyle mojej wiedzy, może są jakieś inne kruczki pozwalające sprawę interpretować odmiennie.

Działka jest własnością żony ale dom jeśli powstał w trakcie małżenstwa jest na współwłasność. Żona powinna spłacić mężowi połowę wartości domu. Ale gdy nie zechce to mogą być problemy... Długi i kosztowny proces gwarantowany. Trzeba zawsze pomyśleć o najgorszym i zabezpieczyć się przed tym a mieć nadzieję na najlepsze...

Z pewnymi poprawkmi, dom stanowi wspólny dorobek małżonków (można mówić o współwłasności łacznej), ile kto komu spłaci w jakich częściach zdecyduje sąd przy podziale majątku, biorąc pod uwagę stopień przyczynienie się każdego z małżonków;uwaga - to że zona nie osiąga dochodów nie oznacza że się nie przyczyniła; dadkowo jężeli to będzie sędzina to okaże się że się przyczyniła i to w stopniu b. znacznym (tu usmięchnięty buziaczek), zatem roztrzygają reguły prawa cywilnego część ogólna plus pr. rodzinne; jednak zgodnie z zzasadą suprficie solo cedit (albo jakoś tak, własność idzie za ziemią) tylko właścieciel działki ma prawo do domu a małżonek drugi do spłaty (musiałbym sprawdzić jeszcze czy może mógłby uzyskać ułamek własności domu ale chyba nie - nie jestem specjalistą pr. rodzinnego), ale jednocześnie jak zona ma niskie dochody lub żadne to sytuacja takiej żony też jest trudna (spłata, sprzedaż itp), ale jak weźmie sobie bogatego narzeczonego to już sprawa z górki itd, cześć

Misiek, a czy nie jest przypadkiem tak, że jeśli przed ślubem nie spiszesz intercyzy to wszystko co wnosisz do małżeństwa jest wspólne? Ja do małżeństwa wniosłęm samochód, żona mieszkanie. Po ślubie jest to nasze a nie każdego z nas.

No niezupełnie. Wspólne jest to czego się razem dorobicie. Natomist gdyby doszło np. do rozwodu to mieszkanie jest żony a samochód twój (pod warunkiem że masz ten sam co przed ślubem).

Nie jestem Misiek, ale odpowiem :)

Nie jest (przypadkiem) tak, że mozna wnieść majątek do małżeństwa. majątkiem wspólnym staje się to, co zostaje nabyte w trakcie trwania związku.

Majątek 'wniesiony' do małżeństwa pozostaje majątkiem osobistym (kiedyś: odrębnym) każdego z nich.

Pozdro.

Przepisz wszystko na siebie i budowę firmuj własnym nazwiskiem... :lol: :D :wink: Jeśli wiesz co mam na myśli. Może to będzie najlepsze rozwiązanie.

A tak na marginesie. Mam znajomych którzy żyją na kocią łapę. Wspólne mają tylko dziecie, reszta należy do niego. Kiedyś pytam się jej, czy to jej to nie przeszkadza. Mówiła, że nie. teraz niby też nie, ale zaczyna się mocno zastanawiać.

Leon: wracając do Twego pytania:

tak, jest to możliwe. Zwróć uwagę, że w księdze wieczystej figurują dane włąściciela nieruchomości, a nie budynków (chociaż każdy mógł byc wybudowany prze kogoś innego).

Przysługuje takiemu 'wydziedziczonemu' mężowi roszczenie o zwrot nakładów poniesionych z wybudowaniem domu. Roszczenie to przeprowadza się w postępowaniu o podział majątku dorobkowego, gdyż wydatki na dom pochodziły zapewne z majątku dorobkowego.

Ergo - jeżeli ufasz żonie, kupujcie wszystko na oboje (przepiszcie też majątek odrębny - oświadczenie przed notariuszem i wpis do KW), jeżeli nie ufasz żonie - rozstańcie się póki czas :wink:

Pozdro

jest jakis inny kodeks cywilny?

bo ja tu nie widze w tych artykulach niczego o czym pisze lukrecja???

Art. 44. Mieniem jest własność i inne prawa majątkowe.

Art. 44[1]. § 1. Własność i inne prawa majątkowe, stanowiące mienie państwowe, przysługują Skarbowi Państwa albo innym państwowym osobom prawnym.

§ 2. Uprawnienia majątkowe Skarbu Państwa względem państwowych osób prawnych określają odrębne przepisy, w szczególności regulujące ich ustrój.

Art. 45. Rzeczami w rozumieniu niniejszego kodeksu są tylko przedmioty materialne.

Art. 46. § 1. Nieruchomościami są części powierzchni ziemskiej stanowiące odrębny przedmiot własności (grunty), jak również budynki trwale z gruntem związane lub części takich budynków, jeżeli na mocy przepisów szczególnych stanowią odrębny od gruntu przedmiot własności.

§ 2. Prowadzenie ksiąg wieczystych regulują odrębne przepisy.

Art. 46[1]. Nieruchomościami rolnymi (gruntami rolnymi) są nieruchomości, które są lub mogą być wykorzystywane do prowadzenia działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej, nie wyłączając produkcji ogrodniczej, sadowniczej i rybnej.

Art. 47. § 1. Część składowa rzeczy nie może być odrębnym przedmiotem własności i innych praw rzeczowych.

§ 2. Częścią składową rzeczy jest wszystko, co nie może być od niej odłączone bez uszkodzenia lub istotnej zmiany całości albo bez uszkodzenia lub istotnej zmiany przedmiotu odłączonego.

§ 3. Przedmioty połączone z rzeczą tylko dla przemijającego użytku nie stanowią jej części składowych.

Art. 48. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, do części składowych gruntu należą w szczególności budynki i inne urządzenia trwale z gruntem związane, jak również drzewa i inne rośliny od chwili zasadzenia lub zasiania.

Art. 49. Urządzenia służące do doprowadzania lub odprowadzania wody, pary, gazu, prądu elektrycznego oraz inne urządzenia podobne nie należą do części składowych gruntu lub budynku, jeżeli wchodzą w skład przedsiębiorstwa lub zakładu.

Art. 50. Za części składowe nieruchomości uważa się także prawa związane z jej własnością.

Art. 51. § 1. Przynależnościami są rzeczy ruchome potrzebne do korzystania z innej rzeczy (rzeczy głównej) zgodnie z jej przeznaczeniem, jeżeli pozostają z nią w faktycznym związku odpowiadającym temu celowi.

§ 2. Nie może być przynależnością rzecz nie należąca do właściciela rzeczy głównej.

§ 3. Przynależność nie traci tego charakteru przez przemijające pozbawienie jej faktycznego związku z rzeczą główną.

Art. 52. Czynność prawna mająca za przedmiot rzecz główną odnosi skutek także względem przynależności, chyba że co innego wynika z treści czynności albo z przepisów szczególnych.

Art. 53. § 1. Pożytkami naturalnymi rzeczy są jej płody i inne odłączone od niej części składowe, o ile według zasad prawidłowej gospodarki stanowią normalny dochód z rzeczy.

§ 2. Pożytkami cywilnymi rzeczy są dochody, które rzecz przynosi na podstawie stosunku prawnego.

Art. 54. Pożytkami prawa są dochody, które prawo to przynosi zgodnie ze swym społeczno-gospodarczym przeznaczeniem.

Art. 55. § 1. Uprawnionemu do pobierania pożytków przypadają pożytki naturalne, które zostały odłączone od rzeczy w czasie trwania jego uprawnienia, a pożytki cywilne - w stosunku do czasu trwania tego uprawnienia.

§ 2. Jeżeli uprawniony do pobierania pożytków poczynił nakłady w celu uzyskania pożytków, które przypadły innej osobie, należy mu się od niej wynagrodzenie za te nakłady. Wynagrodzenie nie może przenosić wartości pożytków.

Art. 55[1]. Przedsiębiorstwo, jako zespół składników materialnych i niematerialnych przeznaczonych do realizacji określonych zadań gospodarczych, obejmuje wszystko, co wchodzi w skład przedsiębiorstwa, w szczególności:

1) firmę (nazwę), znaki towarowe i inne oznaczenia indywidualizujące przedsiębiorstwo,

2) księgi handlowe,

3) nieruchomości i ruchomości należące do przedsiębiorstwa, w tym produkty i materiały,

4) patenty, wzory użytkowe i zdobnicze,

5) zobowiązania i obciążenia, związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa,

6) prawa wynikające z najmu i dzierżawy lokali zajmowanych przez przedsiębiorstwo.

Art. 55[2]. Czynność prawna mająca za przedmiot przedsiębiorstwo obejmujące wszystko, co wchodzi w skład przedsiębiorstwa, chyba że co innego wynika z treści czynności prawnej albo z przepisów szczególnych.

Art. 55[3]. Za gospodarstwo rolne uważa się grunty rolne wraz z gruntami leśnymi, budynkami lub ich częściami, urządzeniami i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość gospodarczą, oraz prawami i obowiązkami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.

jest jakis inny kodeks cywilny?

bo ja tu nie widze w tych artykulach niczego o czym pisze lukrecja???

Art. 44. Mieniem jest własność i inne prawa majątkowe.

Art. 44[1]. § 1. Własność i inne prawa majątkowe, stanowiące mienie państwowe, przysługują Skarbowi Państwa albo innym państwowym osobom prawnym.

§ 2. Uprawnienia majątkowe Skarbu Państwa względem państwowych osób prawnych określają odrębne przepisy, w szczególności regulujące ich ustrój.

Art. 45. Rzeczami w rozumieniu niniejszego kodeksu są tylko przedmioty materialne.

Art. 46. § 1. Nieruchomościami są części powierzchni ziemskiej stanowiące odrębny przedmiot własności (grunty), jak również budynki trwale z gruntem związane lub części takich budynków, jeżeli na mocy przepisów szczególnych stanowią odrębny od gruntu przedmiot własności.

§ 2. Prowadzenie ksiąg wieczystych regulują odrębne przepisy.

Art. 46[1]. Nieruchomościami rolnymi (gruntami rolnymi) są nieruchomości, które są lub mogą być wykorzystywane do prowadzenia działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej, nie wyłączając produkcji ogrodniczej, sadowniczej i rybnej.

Art. 47. § 1. Część składowa rzeczy nie może być odrębnym przedmiotem własności i innych praw rzeczowych.

§ 2. Częścią składową rzeczy jest wszystko, co nie może być od niej odłączone bez uszkodzenia lub istotnej zmiany całości albo bez uszkodzenia lub istotnej zmiany przedmiotu odłączonego.

§ 3. Przedmioty połączone z rzeczą tylko dla przemijającego użytku nie stanowią jej części składowych.

Art. 48. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, do części składowych gruntu należą w szczególności budynki i inne urządzenia trwale z gruntem związane, jak również drzewa i inne rośliny od chwili zasadzenia lub zasiania.

Art. 49. Urządzenia służące do doprowadzania lub odprowadzania wody, pary, gazu, prądu elektrycznego oraz inne urządzenia podobne nie należą do części składowych gruntu lub budynku, jeżeli wchodzą w skład przedsiębiorstwa lub zakładu.

Art. 50. Za części składowe nieruchomości uważa się także prawa związane z jej własnością.

Art. 51. § 1. Przynależnościami są rzeczy ruchome potrzebne do korzystania z innej rzeczy (rzeczy głównej) zgodnie z jej przeznaczeniem, jeżeli pozostają z nią w faktycznym związku odpowiadającym temu celowi.

§ 2. Nie może być przynależnością rzecz nie należąca do właściciela rzeczy głównej.

§ 3. Przynależność nie traci tego charakteru przez przemijające pozbawienie jej faktycznego związku z rzeczą główną.

Art. 52. Czynność prawna mająca za przedmiot rzecz główną odnosi skutek także względem przynależności, chyba że co innego wynika z treści czynności albo z przepisów szczególnych.

Art. 53. § 1. Pożytkami naturalnymi rzeczy są jej płody i inne odłączone od niej części składowe, o ile według zasad prawidłowej gospodarki stanowią normalny dochód z rzeczy.

§ 2. Pożytkami cywilnymi rzeczy są dochody, które rzecz przynosi na podstawie stosunku prawnego.

Art. 54. Pożytkami prawa są dochody, które prawo to przynosi zgodnie ze swym społeczno-gospodarczym przeznaczeniem.

Art. 55. § 1. Uprawnionemu do pobierania pożytków przypadają pożytki naturalne, które zostały odłączone od rzeczy w czasie trwania jego uprawnienia, a pożytki cywilne - w stosunku do czasu trwania tego uprawnienia.

§ 2. Jeżeli uprawniony do pobierania pożytków poczynił nakłady w celu uzyskania pożytków, które przypadły innej osobie, należy mu się od niej wynagrodzenie za te nakłady. Wynagrodzenie nie może przenosić wartości pożytków.

Art. 55[1]. Przedsiębiorstwo, jako zespół składników materialnych i niematerialnych przeznaczonych do realizacji określonych zadań gospodarczych, obejmuje wszystko, co wchodzi w skład przedsiębiorstwa, w szczególności:

1) firmę (nazwę), znaki towarowe i inne oznaczenia indywidualizujące przedsiębiorstwo,

2) księgi handlowe,

3) nieruchomości i ruchomości należące do przedsiębiorstwa, w tym produkty i materiały,

4) patenty, wzory użytkowe i zdobnicze,

5) zobowiązania i obciążenia, związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa,

6) prawa wynikające z najmu i dzierżawy lokali zajmowanych przez przedsiębiorstwo.

Art. 55[2]. Czynność prawna mająca za przedmiot przedsiębiorstwo obejmujące wszystko, co wchodzi w skład przedsiębiorstwa, chyba że co innego wynika z treści czynności prawnej albo z przepisów szczególnych.

Art. 55[3]. Za gospodarstwo rolne uważa się grunty rolne wraz z gruntami leśnymi, budynkami lub ich częściami, urządzeniami i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość gospodarczą, oraz prawami i obowiązkami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.

ty niedowiarku! :) :)

jest taka zasada supefici solocedit (może się walnęłam w tej łacinie, nie jestem prawnikiem) jak bardzo chcesz to poszukam tego w chacie, bo widzę, że artykuły też mi się pomotały. ale przysięgam ci, że tak jest, zajmuję sie nieruchomościami, prawnikiem nie jestem i prawo znam na tyle na ile potrzebuję, tj. numerów artykułów jak widać nie pamiętam, ale sens owszem.