Monika Malinowska 21.02.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Proszę o pomoc osobę, która może udzielić mi odpowiedzi na pytanie wynikające z następującej sytuacji prawnej: Małżeństwo A ma rodzielność majątkową. W tej sytuacji nieruchomość jest odrębnym majątkiem Pani A. Co dzieje się w sytuacji gdy Pani A umiera? Jasne jest dla mnie, że dziedziczy dziecko państwa A. Co natomiast z mężem? I - co najistotniejsze- czy rodzina Pani A (rodzice, rodzeństwo) mogą rościć sobie w tym przypadku prawo do dziedziczenia?Czy jeżeli wolą Pani A jest to, aby jej odrębny majątek odziedziczył właśnie mąż i syn (bez udziału innych osób) to czy musi ona sporządzić testament czy też prawo spadkowe gwarantuje mężowi i synowi to, że są jedynymi spadkobiercami?Pozdrawiam MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Malinowska 21.02.2005 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Czy nikt z budujących nie ma rozdzielności majątkowej obejmującej wznoszony lub wybudowany właśnie domek? A może niezrozumiale sprecyzowałam pytanie? Może jakiś prawnik tu zajrzy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 21.02.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Hej Monika, w przypadku rozdzielności majątkowej z dziedziczeniem jest tak samo, jak przy wspólnocie. Tyle, że dziedziczeniu podlega cały majątek ( w tym wypadku nieruchomość), a nie jego połowa. Jeżeli są dzieci, to dziedziczą one i małożonek - z ustawy, a więc bez konieczności sporządzania testamentu. Rodzice i rodzeństwo Twojej Pani A, nie dziedziczą z ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Malinowska 22.02.2005 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Wielkie dzięki Jolana! To było dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam. MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts