Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa "pod klucz" - warto?

Recommended Posts

Czy warto budować dom pod klucz - zyskuje się wolny czas, a efekt to jakość, rozsądna cena - czyli dom, do tego zbudowany w oczekiwanym terminie? Pewna firma cytowana na forum obiecuje zbudować dom za 100 tys. zł - cena budząca zdumienie. Ale z drugiej strony - czy z firmą musi być bardzo drogo?

Czekamy na wasze opinie i doświadczenia, a wkrótce artykuł.

Dziękujemy. Dział Publicystyki

Cudów nie ma, budowa z developerem, generalnym wykonawcą czy jakby go nie nazywać zawsze będzie droższa niż systemem gospodarczym.

Budując swój dom samemu oszczędziłem tak na oko ok. 100.000 zł

Kosztowało mnie to sporo czasu i nerwów, ale co z tego?!

Pozostało mi doświadczenie i grosz na inne sprawy.

Znam każdą cegłę w moim domu i jeżeli były błędy to drobne o których wiem.

100 000pln??? :o

Aż tak duzo.. Nie sądziłem.. Myslałem raczej o 10 000-20 000pln

Moja chałupa kosztowała w sumie 600.000 - stąd taka oszczędność.

:D

Ładna kwota... 8)

Ca celuję bardziej w 350-400... :roll:

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy warto budować dom pod klucz - zyskuje się wolny czas, a efekt to jakość, rozsądna cena - czyli dom, do tego zbudowany w oczekiwanym terminie? Pewna firma cytowana na forum obiecuje zbudować dom za 100 tys. zł - cena budząca zdumienie. Ale z drugiej strony - czy z firmą musi być bardzo drogo?

Czekamy na wasze opinie i doświadczenia, a wkrótce artykuł.

Dziękujemy. Dział Publicystyki

Cudów nie ma, budowa z developerem, generalnym wykonawcą czy jakby go nie nazywać zawsze będzie droższa niż systemem gospodarczym.

Budując swój dom samemu oszczędziłem tak na oko ok. 100.000 zł

Kosztowało mnie to sporo czasu i nerwów, ale co z tego?!

Pozostało mi doświadczenie i grosz na inne sprawy.

Znam każdą cegłę w moim domu i jeżeli były błędy to drobne o których wiem.

100 000pln??? :o

Aż tak duzo.. Nie sądziłem.. Myslałem raczej o 10 000-20 000pln

Moja chałupa kosztowała w sumie 600.000 - stąd taka oszczędność.

:D

Ładna kwota... 8)

Ca celuję bardziej w 350-400... :roll:

Ja też tak celowałem na początku budowy... :lol: :o

Ja po obecnych doświadczeniach z ekipami na budowie nie zdecydowałbym się na budowanie z generalnym wykonawcą, bo zauważyłem jak nieraz się buduje - to co widać z wierzchu jest wykonane tak pięknie, że aż dech zapiera! Z innymi pracami może być gorzej :evil:

Choć z drugiej strony - może lepiej żyć w błogiej nieswiadomości, że mój kierownik budowy czy inspektor nadzoru dopilnował wszystkiego i wszystko jest ok? Wtedy przynajmniej nerwy są w lepszym stanie a i samopoczucie lepsze :D , a te pare groszy, co wydamy więcej - cóź one są warte?

Dla mnie podstawowa wada, sam doświadczyłem - budowały 3 ekipy murarzy. Bo to "wewnętrzna sprawa firmy", a pan bedzie miał zrobione dobrze :-? :o :evil: . Na moje sugestie, że wolałbym pana K, a nie Y no niestety, nie pożegnaliśmy się.... Nie wiadomo, z kim na budowie rozmawiać, no i to, co uzgodnione z ekipą x nie jest przekazane ekipie y itd. No i szlag trafia.

Dziś nie wybrałbym takiego rozwiązania.

TO NIE FIRMA BUDUJE< ALEKONKRETNI LUDZIE. niestety...

Napiszcie proszę,ile płacicie za metr kw. powierzchni użytkowej(lub całkowitej) budując z generalnym wykonawcą i jaki stan za to dostajecie.

Mi wykonawca sprawdzony i polecsny ale drogi co sam mowi na wstepie powiedzial ze frealnie to ja musze liczyc 2100zl/1m (nogi mi sie ugiely) ale z drugiej strony wiem ze robi od A do Ż ze tak powiem w standardzie wyzszym srednim.

Przynajmniej wiem ze nie jest to czlowiek typu 1600zl/m a potem sie okazuje ze to czy tamto nie wchodzi w ten kosztorys. tu mam pjasno przedstawione roboty jakie maja byc wykonane, lacznie z szambem eko, studnia etc.

Napiszcie proszę,ile płacicie za metr kw. powierzchni użytkowej(lub całkowitej) budując z generalnym wykonawcą i jaki stan za to dostajecie.

Mi wykonawca sprawdzony i polecsny ale drogi co sam mowi na wstepie powiedzial ze frealnie to ja musze liczyc 2100zl/1m (nogi mi sie ugiely) ale z drugiej strony wiem ze robi od A do Ż ze tak powiem w standardzie wyzszym srednim.

Przynajmniej wiem ze nie jest to czlowiek typu 1600zl/m a potem sie okazuje ze to czy tamto nie wchodzi w ten kosztorys. tu mam pjasno przedstawione roboty jakie maja byc wykonane, lacznie z szambem eko, studnia etc.

2100 pln/m2 powierzchni użytkowej czy całkowitej?

calkowitej :(

Uuuuu to sporo. Bo u mnie powierzchnia całkowita mieszkalna to 240.. :o (uzytkowa 170-180), czyli cały koszt wyniósłby mnie 500tyś... :o :o :o

Mam nadzieję, ze zmieszczę się może 300-350... :roll:

Uuuuu to sporo. Bo u mnie powierzchnia całkowita mieszkalna to 240.. :o (uzytkowa 170-180), czyli cały koszt wyniósłby mnie 500tyś... :o :o :o

Mam nadzieję, ze zmieszczę się może 300-350... :roll:

Przepraszam za wprowadzenie w blad

2100zl/m powierzchni użytkowej

To ja powiem tak..

Chemy dom, domek, ma być tani i nieduży...Oczywiście zastanawiając się nad szansami posiadania takowego wertowałam strony w poszukiwaniu informacjach o cenach domków, kosztorysach, firmach budowlanych itd Może to głupie, ale pomimo ostatniego katalogu muratora, ciagle wracam do poprzedniego bo ma coś fantastycznego - przybliżone ceny gotowego domu, jakiś unkt zaczepienia. Nigdy nei myślałam o domku pod klucz, uwielbiam radość tworzenia. ale argument jednego wykonawcy, sprawcy odpowiedzialnej osoby i tego że wiadomo na kogo zrzucić winę jesli coś jest nie tak, wydaje się sensowny...wydaje mi się, ze się zdecydujemy na wszystko z wyjątkeim wykończenia...ale czy wyjdziemy na tym dobrze biorąc pod uwage obecne stawki Vat? TEgo niestety nie wiem. Pozostaje mi dążyć do celu jakim jest mój domek i mieć nadzieję, że wszystko się uda.

Z bialym montazem malowaniem, glazura, terakota, podloga drewniana, wylozeniem kostki do garazu etc

Poprostu wszystko tylko wstawic meble i mieszkac

Do powierzchni użytkowej wlicza się garaż czy nie?

Reasumując co to jest powierzchnia użytkowa:

- powierzchnia całego domu

- powierzchnia całego domu powyżej 1.90m

- powierzchnia całego domu powyżej 1.90m minus pow. garażu?

Z bialym montazem malowaniem, glazura, terakota, podloga drewniana, wylozeniem kostki do garazu etc

No moim zdaniem opcja druga jakby nie bylo garaz jest pomieszczeniem uzytkowym. Ja wyrozniam powierzchnie calkowita, powierzchnie uzytkowa i powierzchnie mieszkalna co byc moze jest bledem

No moim zdaniem opcja druga jakby nie bylo garaz jest pomieszczeniem uzytkowym. Ja wyrozniam powierzchnie calkowita, powierzchnie uzytkowa i powierzchnie mieszkalna co byc moze jest bledem

To dobrze, że jak negocjowałem z wykonacą kwotę za 1mkw powierzchni uzytkowej za wykonanie stanu surowego to wzieliśmy opcję 3... 8)

• 3 weeks później...

Jajcek,

Bedę budował po sąsiedzku, w Milanówku. Czy mógłbyś mi dać namiary na Twoją ekipę?

Będe wdzieczny,

Pozdr,

Rysiu

PS. Jakby ktoś też miał ekipę GW do polecenia, to bardzo proszę o namiar..

Odpisalem na priv

• 6 months później...

Myślę, że przy braku czasu na zajmowanie się codziennie budową wariant pośredni jest lepszy, czyli taki jaki ja wybrałem. Stan surowy otwarty jedna firma, praktycznie dom budował się sam. Dach robił mój dekarz. Okna kupiłem sam, firma wstawiła, tynki, wylewki, ocieplenie wew. i zewn., elewacja robi ta sama firma co stan surowy, też nie mam kłopotów. Materiały kupuje, po uzgodnieniu ze mną. wykonawca. Instalację elektryczną robi mój elektryk. Instalacje wod. -kan. i CO też mój hydraulik. Niemniej całość prac koordynuje szef firmy, która budowała stan surowy. Pozostałe prace będą robić inni wykonawcy.

Budując dom pod klucz jest oczywiście mniej kłopotów ale jest mniejszy wpływ na wybór przez wykonawcę materiałów. Chodzi w szczególności o materiały wykończeniowe, pokrycie dachowe, okna, drzwi itp.

Hej, czy możesz powiedzieć gdzi etakich fachowców znaleźć? Chcę budowac dom we Wrocławiu i takie informacje sa bardzo cvenne :wink: dziękuje

Myślę, że przy braku czasu na zajmowanie się codziennie budową wariant pośredni jest lepszy, czyli taki jaki ja wybrałem. Stan surowy otwarty jedna firma, praktycznie dom budował się sam. Dach robił mój dekarz. Okna kupiłem sam, firma wstawiła, tynki, wylewki, ocieplenie wew. i zewn., elewacja robi ta sama firma co stan surowy, też nie mam kłopotów. Materiały kupuje, po uzgodnieniu ze mną. wykonawca. Instalację elektryczną robi mój elektryk. Instalacje wod. -kan. i CO też mój hydraulik. Niemniej całość prac koordynuje szef firmy, która budowała stan surowy. Pozostałe prace będą robić inni wykonawcy.

Budując dom pod klucz jest oczywiście mniej kłopotów ale jest mniejszy wpływ na wybór przez wykonawcę materiałów. Chodzi w szczególności o materiały wykończeniowe, pokrycie dachowe, okna, drzwi itp.

Hej, czy możesz powiedzieć gdzi etakich fachowców znaleźć? Chcę budowac dom we Wrocławiu i takie informacje sa bardzo cvenne :wink: dziękuje