Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROSZĘ o radę odnośnie OKIEN

Recommended Posts

Witam. Jestem pierwszy raz na tym forum, dlatego nie wiem czy mój wątek był kiedykiolwiek poruszany. Niemniej jednak proszę o radę i Wasze opinie odnośnie okien. Jesteśmy w trakcie budowy domu i właśnie przyszedł czas na podjęcie decyzji w sprawie okien. Po pierwsze- dla nas najważniejsze- Jakie okna są lepsze - drewniane czy z PCV(trójkomorowe, okleinowane obustronnie) Do tej pory myśleliśmy o drewnianych, ale te z PCV nie wyglądają gorzej, a są tańsze.....Po drugie co sądzicie o oknach firmy Ferno?PROSZĘ Was o pomoc.

Witam. Jestem pierwszy raz na tym forum, dlatego nie wiem czy mój wątek był kiedykiolwiek poruszany. Niemniej jednak proszę o radę i Wasze opinie odnośnie okien. Jesteśmy w trakcie budowy domu i właśnie przyszedł czas na podjęcie decyzji w sprawie okien. Po pierwsze- dla nas najważniejsze- Jakie okna są lepsze - drewniane czy z PCV(trójkomorowe, okleinowane obustronnie) Do tej pory myśleliśmy o drewnianych, ale te z PCV nie wyglądają gorzej, a są tańsze.....Po drugie co sądzicie o oknach firmy Ferno?PROSZĘ Was o pomoc.

To bardzo dobre i "zaskakujace" forumowiczów pytanie :-) Przekonasz się wkrótce sama dlaczego tak jest.

Zapewne bedziesz zaskoczona ile mozna znależć na tym forum o oknach. Spróbuj przebrnąc przez te watki.

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=40173&highlight=oknach

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2695&highlight=oknach

:D :D :D

Jest gdzieś post "Wszystko co do tej pory było o oknach - tam jest linków od zajechania :D

Ja wybrałem to, co mi się bardziej podoba - czyli drewno.

Każdy materiał ma wady i zalety - drewno trzeba konserwować, pcv może się odbarwiać itd.

Moi znajomi mają okna drewniane ze zwykłej stolarni i przez 7 lat nic się nie dzieje. Inni mają pcv i po 5 latach są kłopoty.

Zapewne prztykłady na kłopoty w każdej technologii można mnożyć.

Wybierz dobrą firmę, blisko , żeby serwis nie grymasił, i okna takie, jakie Ci się podobają.

I nie patrz pod kątem "tu taniej o 1000 zł". Jak budujesz chałupę za 1500 zł za metr, to oszczędności w przypadku okien, mogą okazać się katastrofą.

Pozdrawiam

A jeżeli chodzi o firmę Ferno, to jest o niej taki wątek:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16508&postdays=0&postorder=asc&highlight=firma+ferno&start=0

Ja mam okna i drzwi wejściowe właśnie tej firmy.

Sprawują się bez zarzutu i są śliczne.

Ale z firmą miałam trochę przejść.

Poczytaj!

http://foto.onet.pl/upload/44/6/_404453_n.jpg

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Faktycznie informacji na temat okien jest na tym forum duuużo.....

Zastanawiam się tylko czy pozostać przy firmie Ferno czy też poszukać sobie innych okien...Przyznam, że po przeczytaniu wątków o tej firmie trochę się boję z nimi 'zaczynać"...

Sonika czy jesteś zadowolona z jakości swoich okien? Mimo wszystko polecasz ich produkty?.

Pozdrawiam joga7

Sonika czy jesteś zadowolona z jakości swoich okien? Mimo wszystko polecasz ich produkty?.
,

Tak jak napisałam wcześniej, z okien jak również drzwi jestem bardzo zadowolona.

Mamy okna S-klasa, od zewnątrz dąb, od środka wiśnia. Szyby antywłamaniowe.

Drzwi wejściowe zrobiono nam według dostarczonego wzoru. Dokladnie takie jakie chcieliśmy.

I okna i drzwi sprawują się bez zarzutu, a użytkujemy je od półtora roku.

Szkoda,że wtedy mieliśmy takie "zawirowanie" z firmą Ferno, ale od tamtego czasu nikt nic złego o nich nie napisał, więc miejmy nadzieję, że mieli tylko chwilowe problemy.

Wiem, że nastąpiły u nich po tamtych incydentach duże zmiany i chyba na lepsze.

A może odezwałby się ktoś, kto ostatnio u nich zamawiał?

Jesteście zadowoleni???

• 1 month później...

Rozważ firmę M&S ja również miałem problemy z dealerem ale jak zwróciłem sie do firmy bezpośrednio przy pomocy e-maila w ciągu tygodnia był u mnie serwisant bezpośrednio z Słupska a ja mieszkam pod Tarnowem (miał chłop trochę drogi... :wink: )...

Okna meranti super się prezentują i wykonanie bez zarzutu, nawet taki długi transport im nie zaszkodził, co różnie bywa czytając posty.

• 5 months później...