Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

filtr do wody na odwróconą osmozę

plonskij

Recommended Posts

Czy ktoś z Forumowiczów ma zainstalowany w instalacji wodociągowej [nie wolnostojący i nie na kranie] filtr do wody działający na zasadzie odwróconej osmozy. Składa się z dwu lub trzech filtrów - mechaniczny, chemiczny, biologiczny. Kosztuje to ok. 1500 zł [całość]. mam proste pytanie - czy skórka warta jest wyprawki - czyli czy to działa czy to jest PIC.

Warszawska woda jest wodą tylko z nazwy.

Ja mam od 3 lat. To działa. Przekonała się o tym moja zona już kilka razy, gdy wyjeżdżaliśmy na dłużej niż tydzień i trzeba było pić wode nie filtrowaną. Od razu odzywały się kamienie nerkowe. Po powrocie do domu był w ciągu 2 dni spokój.

Moje własne spostrzeżenia: woda z filtra nie śmierdzi ani nie smakuje niczym. Jest po prostu wodą. Niektórzy mówią, że to prawie destylowana i nie powinno sie jej pić, ale przecież gotując zupy czy zaparzając herbatę lub kawę ta woda właśnie się wzbogaca o rożne mikroskładniki. I akurat te potrzebne!!

Na rynku jest wiele róznych modeli filtrów, dlatego uważaj na podróbki!!.

Powszechne zadowolenie budzi fakt, że w czajniku nie ma od lat ani śladu kamienia, ale serwisowanie (wymiana filtrów co pół roku) troche kosztuje :sad:

u mnie bylo troche inaczej, poniewaz wody z kranu nie dalo sie pic, zaprosilem do siebie dystrybutorow filtrow do wody, nie sluchalem namolnego sciemniania, ktore mi wciskali .... wlalem przefiltrowana wode do probek z laboratorium, ktore wczesniej wziolem od cioci i ona mi zbadala wode. Wygral filtr firmy amway, pozostawia mikroelementy i oczyszcza wode chyba w 98%, juz dokladnie nie pamietam ....

takie badania kosztuja, jedno okolo 250 PLN, dobrze, ze sie ma rodzine:smile:

aha, kosztowal cos okolo 1700 PLN

• 12 years później...

Ja właśnie jestem teraz na etapie szukania takiego filtra.

I dowiedziałem się już z forum, że taka odwrócona osmoza działa tak , że woda jest tak czysta, że aż destylowana..

Ale są zestawy RO7 gdzie dokładają mineralizator i jonizator i wtedy już woda jest jak z butelki mineralna.

I piszesz, że 1500 zł takie coś kosztuje, wcale nie prawda bo szukam właśnie już całego zestawu w granicach 350-600 zł i zastanawiam się nad konkretnymi więc ci mówię, że są też w takich cenach.

Pozdrawiam,

Grzegorz

Bo z tego co rozumiem i wyczytałem to R03 to jest właśnie po to by wode wyjałowić.

Ale systemy np RO7 o których mówimy to najpierw w procesie kompleksowej filtracji usuwają wszystko, jałowią ale potem przez mineralizator i jonizator woda jest idealna do spożywania i jest nawet lepsza niż mineralna... no i idealnie czysta..

Pozdrawiam

• 1 month później...

I ostatecznie kupiłem taki o to systemik myślę że nie przepłaciłem bo cena jest konkurencyjna ale dostalem jeszcze gratisowe wkłady.

Powiem, że na razie jestem zadowolony... woda smakuje duzo lepiej i na 1 rzut oka już widać, że jest dużo czystsza..

http://filtrwody.pl/pl/p/RO7-FILTR-OSMOZA-PENTAIR-100GPD-JONIZATOR-ZAPAS-18-MIESIECY/681

• 1 month później...
  • 4 months później...

Witam forumowiczów,

pojawił mi się jakiś czas temu problem z filtrem od odwróconej osmozy.

Posiadam filtr Ro-Slim 3m, 1 strona z instrukcji obsługi i schemat w załączniku.

Jakieś dwa miesiące temu wymieniłem wszystkie filtry (poza membraną), ponieważ w kranie było bardzo małe ciśnienie oraz napełnienie zbiornika wodą trwało dużo czasu. Filtr działał poprawnie przez około miesiąc, a później sytuacja się powtórzyła, lecz do tego doszedł pusty zbiornik który w ogóle się nie napełniał przefiltrowaną wodą. Na jakimś forum przeczytałem że należy wymienić membranę, ponieważ ona za to wszystko odpowiada.

Zakupiłem i wymieniałem membranę oraz nabiłem zbiornik do ciśnienia 4,5 bara.

Wszystko działało prawidłowo przez około 2 tygodnie i znowu zbiornik nie chce się napełniać wodą.

Już nie wiem czym to może być spowodowane, ponieważ membranę i filtry wymieniłem oraz nabiłem zbiornik do odpowiedniego ciśnienia.

Czy może to być spowodowane rodzajem membrany?? Fabrycznie była zamontowana TFC-50, zaś ja zamontowałem TFC-75.

Może rurka odprowadzająca zanieczyszczenia z membrany jest zatkana??

Pozdrawiam

Sebastian123

schemat filtru.jpg

instrukcja 1 strona.jpg

• 4 months później...

Jestem świeżo po zamontowaniu filtrów odwróconej osmozy https://www.obi.pl/decom/product/Aqua_Market_Zestaw_do_odwr%C3%B3conej_osmozy_RX-RO6-AQM/5579784

Pytania:

Czy u was też marnuje się sporo wody? w ciągu minuty woda "brudna" napełniła kubek co daje 15L na godz , czystej wody wyszło niecałe 2L

Woda oczyszczona i zmineralizowana jest dość mętna i zabielona w stosunku do wody z kranu czy butelkowanej mineralnej (najtańsza z marketu)

Po wylaniu wody oczyszczonej z szklanki pozostaje delikatny biały osad

Czy macie podobnie? Czy produkcja wody "brudnej" zmiejszy się z czasem? b przy szambie nie jest to za wesoło:no: