plonskij 20.09.2002 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Czy ktoś z Forumowiczów ma zainstalowany w instalacji wodociągowej [nie wolnostojący i nie na kranie] filtr do wody działający na zasadzie odwróconej osmozy. Składa się z dwu lub trzech filtrów - mechaniczny, chemiczny, biologiczny. Kosztuje to ok. 1500 zł [całość]. mam proste pytanie - czy skórka warta jest wyprawki - czyli czy to działa czy to jest PIC.Warszawska woda jest wodą tylko z nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 20.09.2002 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Ja mam od 3 lat. To działa. Przekonała się o tym moja zona już kilka razy, gdy wyjeżdżaliśmy na dłużej niż tydzień i trzeba było pić wode nie filtrowaną. Od razu odzywały się kamienie nerkowe. Po powrocie do domu był w ciągu 2 dni spokój. Moje własne spostrzeżenia: woda z filtra nie śmierdzi ani nie smakuje niczym. Jest po prostu wodą. Niektórzy mówią, że to prawie destylowana i nie powinno sie jej pić, ale przecież gotując zupy czy zaparzając herbatę lub kawę ta woda właśnie się wzbogaca o rożne mikroskładniki. I akurat te potrzebne!! Na rynku jest wiele róznych modeli filtrów, dlatego uważaj na podróbki!!. Powszechne zadowolenie budzi fakt, że w czajniku nie ma od lat ani śladu kamienia, ale serwisowanie (wymiana filtrów co pół roku) troche kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 20.09.2002 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 u mnie bylo troche inaczej, poniewaz wody z kranu nie dalo sie pic, zaprosilem do siebie dystrybutorow filtrow do wody, nie sluchalem namolnego sciemniania, ktore mi wciskali .... wlalem przefiltrowana wode do probek z laboratorium, ktore wczesniej wziolem od cioci i ona mi zbadala wode. Wygral filtr firmy amway, pozostawia mikroelementy i oczyszcza wode chyba w 98%, juz dokladnie nie pamietam .... takie badania kosztuja, jedno okolo 250 PLN, dobrze, ze sie ma rodzine:smile:aha, kosztowal cos okolo 1700 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 20.09.2002 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 paj^,czy ten filtr, który wybrałeś to filtr z odwróconą osmozą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 22.09.2002 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2002 nie, ten z odwrocona osmoza czysci wode z wszystkiego, jest destylowana a ja takiej nie chcialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 23.09.2002 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Wiem, że odwrócona osmoza [od chemika] nie pozbawia wody mikroelementów [anionów i kationów] więc nie jest to woda destylowana. Za dotychczasowe informacje dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorzyk 25.03.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Ja właśnie jestem teraz na etapie szukania takiego filtra.I dowiedziałem się już z forum, że taka odwrócona osmoza działa tak , że woda jest tak czysta, że aż destylowana..Ale są zestawy RO7 gdzie dokładają mineralizator i jonizator i wtedy już woda jest jak z butelki mineralna.I piszesz, że 1500 zł takie coś kosztuje, wcale nie prawda bo szukam właśnie już całego zestawu w granicach 350-600 zł i zastanawiam się nad konkretnymi więc ci mówię, że są też w takich cenach. Pozdrawiam,Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.03.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Myślisz, że on od 13 lat cały czas chodzi i szuka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 25.03.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Woda z filtra odwróconej osmozy jest więcej niż destylowana. Przez błony filtra nie przedostają się nawet żadne (prawie) bakterie, bo są "za duże". To kompletnie wyjałowiony związek H2O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorzyk 02.04.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Bo z tego co rozumiem i wyczytałem to R03 to jest właśnie po to by wode wyjałowić.Ale systemy np RO7 o których mówimy to najpierw w procesie kompleksowej filtracji usuwają wszystko, jałowią ale potem przez mineralizator i jonizator woda jest idealna do spożywania i jest nawet lepsza niż mineralna... no i idealnie czysta.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorzyk 08.05.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 I ostatecznie kupiłem taki o to systemik myślę że nie przepłaciłem bo cena jest konkurencyjna ale dostalem jeszcze gratisowe wkłady.Powiem, że na razie jestem zadowolony... woda smakuje duzo lepiej i na 1 rzut oka już widać, że jest dużo czystsza.. http://filtrwody.pl/pl/p/RO7-FILTR-OSMOZA-PENTAIR-100GPD-JONIZATOR-ZAPAS-18-MIESIECY/681 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 11.06.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Jakie wrażenia z użytkowania filtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 11.06.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Ja mam osmozę pod zlewozmywakiem taką jak link wyżej od 15 lat. Jest tam mineralizator. Od prawie 12 lat mam ten sam czajnik i wygląda prawie jak nowy. O czymś to świadczy. Jestem bardzo zadowolony i z czystym sumieniem polecam wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian123 14.10.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Witam forumowiczów, pojawił mi się jakiś czas temu problem z filtrem od odwróconej osmozy. Posiadam filtr Ro-Slim 3m, 1 strona z instrukcji obsługi i schemat w załączniku. Jakieś dwa miesiące temu wymieniłem wszystkie filtry (poza membraną), ponieważ w kranie było bardzo małe ciśnienie oraz napełnienie zbiornika wodą trwało dużo czasu. Filtr działał poprawnie przez około miesiąc, a później sytuacja się powtórzyła, lecz do tego doszedł pusty zbiornik który w ogóle się nie napełniał przefiltrowaną wodą. Na jakimś forum przeczytałem że należy wymienić membranę, ponieważ ona za to wszystko odpowiada. Zakupiłem i wymieniałem membranę oraz nabiłem zbiornik do ciśnienia 4,5 bara. Wszystko działało prawidłowo przez około 2 tygodnie i znowu zbiornik nie chce się napełniać wodą. Już nie wiem czym to może być spowodowane, ponieważ membranę i filtry wymieniłem oraz nabiłem zbiornik do odpowiedniego ciśnienia. Czy może to być spowodowane rodzajem membrany?? Fabrycznie była zamontowana TFC-50, zaś ja zamontowałem TFC-75. Może rurka odprowadzająca zanieczyszczenia z membrany jest zatkana?? Pozdrawiam Sebastian123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 20.02.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Jestem świeżo po zamontowaniu filtrów odwróconej osmozy https://www.obi.pl/decom/product/Aqua_Market_Zestaw_do_odwr%C3%B3conej_osmozy_RX-RO6-AQM/5579784 Pytania: Czy u was też marnuje się sporo wody? w ciągu minuty woda "brudna" napełniła kubek co daje 15L na godz , czystej wody wyszło niecałe 2LWoda oczyszczona i zmineralizowana jest dość mętna i zabielona w stosunku do wody z kranu czy butelkowanej mineralnej (najtańsza z marketu)Po wylaniu wody oczyszczonej z szklanki pozostaje delikatny biały osad Czy macie podobnie? Czy produkcja wody "brudnej" zmiejszy się z czasem? b przy szambie nie jest to za wesoło:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts