Capricorn 13.04.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Hej! Dzieki za odpowiedzi. Podciągam temat "naszego" domku i powiedzcie, czy są w projekcie jakieś słabe punkty albo coś w wykonanym domu zmienilibyście np. układ pomieszczeń? czy w użytkowaniu jest funkcjonalny? Pozdrawiam w tym oto wątku, nie innym, w 10 poście od góry napisałam swoje spostrzeżenia w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 14.04.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 słabe punkty to mały hol, nieustawny salon, i brak przejścia z garazu do domu, za szerokie drzwi wejściowe ale rozwiązanie tych problemów opisałam wyżej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 14.05.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 ja czekam na pozwolenie a zmiany jakie wprowadzilismy sa nastepujace:Parter1. Ściany wewnętrzne murowane z porothermu a nie karton-gips2. Drzwi wejściowe do domu 100/205 bez doświetleń bocznych3. Schody ze spocznikiem- optymalnie z jednym. Schody żelbetowe wylewane nie drewniane jak to jest w projekcie4. Wysokość pomieszczeń do ok 2.8 czyli zdaje się podniesiona o jeden pustakSalon5. Dodatkowe drzwi balkonowe w salonie z wyjściem na taras dwuskrzydłowe. 6. 2 Taras z salonu szer. 2,5m długość ok. 5m- jeszcze nie wiem zy polaczony czy nie -na razie osobnyGaraż7. Drzwi z domu do garażu (najlepiej by były przysunięte do ściany zewnętrznej w odległości ok. 30cm) podobnie jak drzwi wewnętrze do pomieszczenia 1.7- szerokość 80cm, chyba że standard przeciwpożarowych to 90cm8. Drzwi zewnętrzne z garażu na ogród szer 90cm9. Brama garażowa o szerokości 3m10. Garaż poszerzony do ok. 4.1m i wydłużony jak się da czyli prawie 8m (poszerzony i wydłużony o moduł porothermu)Poddasze11. Ściany wewnętrzne murowane z porothermu a nie karton-gips12. Przejście do pomieszczenia nad garażem 13. Podniesiona ścianka kolankowa o 2 pustaki czyli 0.5m tak byśmy się nie czuli jak w namiocie FundamentAdaptacja ze względu na zwierciadło wody. Nie wiemy ile powinniśmy podnieść ściany fundamentowe i jak je zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 14.05.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 dodam jeszcze ze budujemy p42a czyli wersje energooszczedna lmp42. czy mozecie napisac czy sa wasze domki cieple. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdizet 22.05.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Mieszkam w LMP już 1,5 roku. Mieszka się całkiem dobrze. W projekcie wprowadziliśmy tylko kilka zmian, m.in podwyższenie ściany kolankowej, a co za tym idzie wygląd lukarn oraz wygląd zewnętrzny domu. Dzięki podwyższeniu dwa pokoje na górze "urosły" do 20m2 Trzeci pokój i łazienka też są większe. Zmieniliśmy funkcjonalność pomieszczeń na parterze. Tam gdzie oryginalnie maiła być łazienka jest kotłownia z piecem na ekogroszek. Nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie, jednak nie mieliśmy innego pomysłu. W pomieszczeniu gospodarczym jest łazienka. Zapraszam do obejrzenia zdjęć z budowy - tam widać co nieco Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymisław 23.07.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 WitamMy też chcemy budowac dom wg projektu lipinskich LMP42 Calosciowo projekt bardzo fajny, funkcjonalny, jednak jest kilka rzeczy do zmiany: lukarna-zamiast trojkątnej , chcemy zrobic pochylą prostokątna, jak zrobimy rysunek to wrzuce na forum,Taka lukarna bardzo zwieksza powierzchnie uzytkowa pokoików,poza tym pozwala zamontowac okna "normalnie" otweierane z mozliwościa uchylania. druga zmiana to komin w pomieszceniu gospodarczym- piec na eko groszek, trzecia to okna przy schodachna parterze calkowice trzeba zlikwidowac bo spocznik wychodzi mniej wiecej w połowie okna, a to u góry jest kompletnie niedostepne, 3 zmiana to drzwi tarasowe w salonie przeniesone na lewy bok domu, okok kuchi ( taka mam dzialke i tak trzeba) poza tym salon zrobi sie bardziej ustawny no i ostatnia zmiana to likwidacja okien przy glownym wejsciu. A teraz pytanie: Jaki jest koszt dokoniania takich zmian w projekcie? Czy wyłącznie ,musza to zrobic projektanci od ktorych kupujemy projekt czy moze byc to jakikolwiek inny achitekt?Moze ktos buduje w okolicach wrocławia? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 23.07.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 zmiany raczej lipinscy nie dokonaja bo z tego co sie orientuje to nie maja na takie bzdety czasu, adaptacji dokonac moze kazdy dowolny architekt z uprawnieniami, wymagana jest od nich jednak zgoda i taka zgode daja bez problemow i dodatkowych kosztowmi w warszawie wykonal adaptacji pan arch za 1200 zl w maju tego roku, adaptacja czyli zmiany (schody, okna dach), przeliczenia konstrukcyjne i do tego zagospodarowanie terenu.zmiany ktore z naszego punktu widzenia byly niezbedne to podniesienie scianki kolankowej, oraz podniesienie scian bo wys.2.6 to troche malo na parteze, i schody ze spocznikiem.My budujemy p42a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymisław 23.07.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Dzieki PATKA za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 23.08.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 witam! U mnie też schody będa ze spocznikiem, to okno wypadajace "posrodku" schodow - zlikwidowane a zrobione w odpowiednim miejscu. A drzwi do pokoiku na dole będa nie pod schodami a w salonie. Bo z dodatkowego pokoju na dole za nic nie chcę zrezygnować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaboga55 13.09.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Jak waszym zdaniem sprawdzi się jako kotłownia pomieszczenie gospodarcze, czy oprócz pieca z podajnikiem i zasobnikiem znajdzie się tam miejsce na mały skład opału? Ile się go tam zmieści. A jeśli nie tam to gdzie - wizja kupowania węgla po dwa worki "nieco" mnie przeraża. liczę zwłaszcza na pomoc Tymisława - który zastosował u siebie takie rozwiazanie. Nie ukrywam, że ogrzewanie gazowe (z kominkiem z płaszczem i podłogówka na parterze) też jest kuszące - czy ktoś z Was może podac orientacyjnie roczne koszty ogrzewania tego domu.Jeśli rozwiążemy problem ogrzewania - kupujemy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 13.09.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Jak waszym zdaniem sprawdzi się jako kotłownia pomieszczenie gospodarcze, czy oprócz pieca z podajnikiem i zasobnikiem znajdzie się tam miejsce na mały skład opału? Ile się go tam zmieści. A jeśli nie tam to gdzie - wizja kupowania węgla po dwa worki "nieco" mnie przeraża. . u mnie tak właśnie jest - z pomieszczenia gospodarczego zrobiliśmy kotłownię, mamy tam piec na eko groszek, z zasobnikiem. Składu opału tam nie zrobisz, my mamy węgiel w szopce, a docelowo składzik węgla będzie w pomieszczeniu przylegającym do garażu - gdy już wybudujemy garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 09.11.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 WitamCzy już nikt tu nie zagląda? Mam nadzieję, że odezwie się ktoś budujący LMP42 i zechce się podzielić spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 09.11.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 cyma, a co dokładnie Cię interesuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 10.11.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Buduję bez garażu i przerażają mnie te okna na schodach. Jedno wypada w połowie schodów, a aby dostać się do drugiego to trzeba drabiny. Bardzo podobają mi się lukarny i chciałabym mieć okna w miarę zgodne z projektem a nie znacznie modyfikowane. Wyczytałam też, że komunikacja na piętrze ma mało światła. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 10.11.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 też mam bez garażu. Te okna na korytarzu zostawiłam - bo chciałam, żeby budynek zachował ten idealnie symetryczny wygląd. dałam tam szkło matowe. ładnie doświetlają korytarze. W zasadzie wybór masz bardzo ograniczony - zamurujesz, i masz ciemno, albo zostawisz, i masz dziwnie Okna lukarnowe mam takie, jak w projekcie, albo nawet odrobinę większe, bo podnosiliśmy ścianę kolankową. Jestem z nich zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 11.11.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 WitamJa też mam zaprojektowane podniesienie ściany kolankowej. Czy lukarna zaczyna się na tym poziomie co ściana kolankowa, czy jakieś inne rozwiązanie. Z opisu nie mogę sobie wyobrazić wyglądu tych trójkątnych okien. Czy w związku z tym wydłużałaś krokwie i jętki. Jeśli masz taką wiedzę to o ile cm. Moja pani architekt stwierdziła, że to najlepiej rozwiążą wykonawcy dachu. Ja wolałabym się jednak na fachowców się nie zdawać tylko już mieć jakieś własne pomysły. Jeżeli masz zdjęcia z bardziej zaawansowanego stanu niż na forum to bardzo proszę o podesłanie. Jestem na etapie stanu zerowego więc wszystko jeszcze przede mną. Kieruję budową więc staram się wiedzieć dużo na temat wad i zalet projektu. Mam nadzieję, że cię nie zanudzę pytaniami ale mało osób z LMP42 się odzywa.Pozdrawiam i dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 11.11.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Jeśli chcesz, to mogę wrzucić zdjęcia sypialni z tymi oknami. Ale - najwcześniej jutro co do krokwi i jętek - wszystkim tym zajęli się fachowcy, powymierzali wszystko "na żywym organizmie", więźba była zamawiana po dokonaniu wymiarów na miejscu. Nie pamiętam, czy i jakie były rozbieżności w stosunku do projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 11.11.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warlus 17.11.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Witam . Buduje własnie LMP 42. bez garażu ale z piwnica pod całym domem:). Mam pytanie w sprawie komina. Zdecydowałem sie na murowany z pełnej cegły . Czy ktoś z Was postawił taki komin i czy przewiązywaliscie go ze sciana nośna czy jest wolnostojacy?. Jesli wiązany ze ścianą nosna to jak przedłuzyć kanały wentylacyjne przez strop. belki wg projektu opieraja sie na kominie. Kanał spalinowy nie stanowi problemu bo bedzie wkład ceram iczny. Pozdrawiam. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warlus 17.11.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Zapomniałem dodać, że ścianki zewnetrzne domu będą z Thermomuru:). To tylko tak do wiadomości forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts