Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HUDSON LMP42 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witamy.my mamy kosztorys od lipińskich ale bez garażu.dokładny nie taki jak w katalogach.120kpln materialy i robocizna.sprawdziłem aktualne ceny w hurtowniach i mi wyszło podobnie.nie wiem jaki masz materiał na ściany,jaki dach,okna i drzwi zewnętrzne.jeśli chodzi o robociznę stanu surowego otwartego to mam kilka :22kpln z dachem na gotowo,39kpln stan otwarty i ocieplenie poddasza wełną bez płyt GK,28kpln bez dachu,33kpln z dachem na gotowo,16kpln bez dachu i wykopy we własnym zakresie.tak wygląda blisko Grudziądza.pozdrawiamy.

Cześć Babiki

Wasze kosztorysy wyglądają calkiem rozsądnie natomiast ten , ktory otrzymalismy ostatnio jest nie do przyjecia. koszty materiałów na przyzwoitym poziomie /takie do sprawdzenia/ sciany porothem lub silka 24 dachowka roben , systemy kominowe schidel, okna pcv lub drewniane całość ok 100 tys, /brutto/ natomiast calkowicie powaliły nas ceny robocizny tj stan surowy zamknięty , bez docieplenia poddasza i docieplenia scian całośc za 49tys!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oczywiście szukamy dalej i mamy namiary na firmy za rozsądne pieniadze. Napiszcie czy macie kosztorys na sam dach tzn koszty robocizny więzby dachowej i pokrycia.

pozdrowienia alica

hej alica :) postaramy się znależć wycenę dachu na jutro.mamy kilka propozycji.jestesmy ciekawi co sądzisz o zmianach jakie wprowadziliśmy w naszym projekcie?ostatnio zmartwiły mnie ceny bloczków fundamentowych.na forum to ceny są rewelacyjne.pytaliśmy w kilku miejscach i wyjściowe ceny są ok 3 zeta za sztukę a beton z gruchy B20 około 220 zeta i nic mniej.jestesmy w lekkim szoku.pozdrowionka. 8)

HEJ MAMY KILKA WYCEN DACHU

1.8 kpln dach na gotowo bez wykonania więżby.

2.6,5 kpln więżba i dach na gotowo

3.firma budowlana liczy sobie 12,635kpln netto

4.druga firma liczy sobie 12kpln netto za dach + ocieplenie poddasza bez GK.jadę zobaczyć w realu jak wyglądają dachy pana nr.2 pozdrawiamy. :D :D :D

cześć babiki

dzieki za wyceny dachu > wlasnie dzisiaj odebrałam zamówiony u lipinskich kosztorys wg cen pierwszego kwartalu br jest dosc optymistyczny i w zasadzie pokrywa sie z wyceną zamieszczona w katalogu> mamy jednak nadzieję ze uda sie jeszcze taniej> zmiany jakie wprowadziliście w projekcie waszego domu są zasadne< napewno zyskacie przestrzeń w częsci parterowej< nam natomiast potrzebny jest pokoj na dole oddzielna lazienka i duze pomieszczenie gospodarcze>

zdajem sobie sprawę

ale tak to jest jesli decydujesz sie na wybór projektu wyłacznie na podstawie katalogu i nie masz możliwosci zobaczenia takiego domu w realu

kidy zaczynacie budowę czy jeszcze w tym sezonie budowlanym

pozdrowionka alica

Cześć Babiki

zycze udanego odpoczynku.

chciałam tylko dopisac do porzedniego postu ,ze analizując zmiany jakie wprowadziliście do projektu zachwycił mnie wykusz w pokoju dziennym i bardzo żałuę ze o tym nie pomyslałam na etapie adaptacji,po prostu przegapiłam projekt lmp 34. Jak wrócicie na forum bardzo proszę o szczegóły.

pozdrowionka alica.

• 3 weeks później...

my budujemy( Dorota i Darek) z lipińskich lmp42 ale z garażem . Jak kupowałam projekt to nie było jeszcze werssji z garazem , dlatego architekt musiał doprojektować 1-no stan. garaz . Jestem na etapie fundmenty . Miejsce Dołuje koło Szczecina

Pozdrawiam

Dorota

GG15606 :p

• 1 month później...

Pomimo tego, ż jestem zarejestrowany w muratorze. raczej czytam niż pisuję na forum. Przez przypadek trafiłem na post o LMP34, który razem z żonką budujemy i jak to mówi nasza przyszła sąsiadka "dobre rady zawsze w cenie". Kosztorysy, które dostajecie od pracowni to raczej teoria i nie piszę tego, aby was wystraszyć, bo często można taniej niż w kosztorysie. Jeśli mogę doradzić to nie budować za wszelką cenę w krótkim terminie, bo to się zemści na was w postaci wyższych cen na materiały i usługi (każdy sprzedawca i fachowiec wyczuwa to na kilometr). Druga rada jeśli ma wam ktoś z rodziny zastanówcie się 10 razy, z doświadczenia powiem, że to robi ktoś z rodziny za okazyjną cenę, kosztuje zazwyczaj finalnie 2-3 razy więcej pieniędzy i około 5 raz więcej czasu.

Jeśli będziecie mieli jakieś pytania to walcie śmiało odpowiem na każde - jeżeli będę miał wiedzę.

• 3 weeks później...
Pomimo tego, ż jestem zarejestrowany w muratorze. raczej czytam niż pisuję na forum. Przez przypadek trafiłem na post o LMP34, który razem z żonką budujemy i jak to mówi nasza przyszła sąsiadka "dobre rady zawsze w cenie". Kosztorysy, które dostajecie od pracowni to raczej teoria i nie piszę tego, aby was wystraszyć, bo często można taniej niż w kosztorysie. Jeśli mogę doradzić to nie budować za wszelką cenę w krótkim terminie, bo to się zemści na was w postaci wyższych cen na materiały i usługi (każdy sprzedawca i fachowiec wyczuwa to na kilometr). Druga rada jeśli ma wam ktoś z rodziny zastanówcie się 10 razy, z doświadczenia powiem, że to robi ktoś z rodziny za okazyjną cenę, kosztuje zazwyczaj finalnie 2-3 razy więcej pieniędzy i około 5 raz więcej czasu.

Jeśli będziecie mieli jakieś pytania to walcie śmiało odpowiem na każde - jeżeli będę miał wiedzę.

Przeczytałem na forum Muratora że budujecie LMP-34. Ten projekt jest i dla nas faworytem jeśli chodzi o układ pomieszczeń. Troszkę gorzej juz z jego wygładem zewnętrznym :-). Ale tak jest jeśli budynek ma być dwu-spadzisty, głównie ze względu na funkcjonalność i koszty. Domy z dachami cztero spadzistymi i więcej sa znacznie mniej funkcjonalne na poddaszu a i sporo droższe.

My porównujemy projekt Szmaragd z Krajobrazów do LMP-34 z pracowni Lipińskich.

Najchętniej połączylibyśmy wygląd zewnętrzny Szmaragd (ładniejszy) ze środkiem LMP-34 (bardziej funkcjonalny na poddaszu). :-)

Czy moglibyście wymienić się z nami swoimi spostrzeżeniami na temat tego projektu ?

Jak bardzo jesteście zaawansowani ?

Gdzie budujecie ?

Jakie zmiany wprowadziliście do projektu ?

No i oczywiście jak daleko realnie koszty odbiegają od kosztorysu z pracowni ?

A może jakieś zdjęcia ? :-)

My zamierzamy kupić ten projekt i budować sie pod Warszawą ale od wiosny 2006. Obecnie załatwiamy papierki.

Tak budujemy to cudo :D i jak dotychczas jesteśmy zadowoleni. Jeśli chodzi o układ pomieszczeń użytkowych to rzeczywiście trudno znaleźć coś podobnego. Również zgadzam się co do wyglądu zewnętrznego (nie jest porażający), jednak tak naprawdę nie wygląda to aż tak źle. Jeśli chodzi o kwestię "dwuspadzistości dachu to uważam, że pod względem wykorzystania nie ma żadnego porównania z dachem kopertowym, ale oczywiście to kwestia gustu i jak w naszm przypadku chęć posiadania jak największego ogrodu a ten projekt akurat bardziej absorbuje szerokość działki niż jej głębokość. Pozwoliłem sobie również zerknąć na wspomnianego Szmaragda i rzeczywiście jest ładny zewnątrz, a na dodatek myślę, że nie będzie dużego problemu z taką przeróbką - radzę jednak zrobić sobie małą symulację wyglądu przed podjęciem decyzji, ponieważ finał nie zawsze pokrywa się z wyobrażeniami.

Co do spostrzeżeń odnośnie projektu wprowadziliśmy kilka zmian, które naszym zdaniem podniosły jeszcze bardziej walory użytkowe domu i tak:

- garaż rozszerzyliśmy do dwustanowiskowego

- z kuchni wydzieliliśmy małą spiżarnie, ponieważ otwarliśmy kuchnię na salon rzut wyślę mailem

- zmieniliśmy układ pomieszczenia gospodarczego oraz łazienki na parterze

- dokonaliśmy małej grabierzy na hollu na rzecz gabinetu

- podnieśliśmy parter o 25 cm

Jeśli chodzi o zaanwasowanie prac to mamy postawione mury, założony dach, wykonane instalacje, zrobiony podbeton, a w czwartek wchodzą tynkarze, po nich zaraz mają wejść posadzkarze a następnie okniarze.

Nasze cudo budujemy 20km od Poznania.

Jeśli chodzi o koszty to składa się na nie szereg zmiennych, gdzie dwie mają istotny wpływ tzn.

- z jakich materiałów budujecie

- w jakim okresie chcielibyście zakończyć budowę.

Wbrew pozorom ten drugi czynnik jest bardzo ważny, ponieważ nawet jak dopiszą wam warunki pogodowe, to z pewnością przejedziecie się na jakimś wykonawcy (z moich statystyk wynika, że 95% budujących ma problemy z conajmniej 1 ekipą wykonawczą, a i budowanie pod klucz przez jedną firmę nie daje gwarancji), a jak jeden zawali głównie chodzi tu o terminy, to będziecie mieli poślizg w terminarzu, który odbije się na bądź to na następnym etapie (następny fachowiec może nie mieć czasu na czekanie, aż będziecie gotowi, albo będziecie gorączkowo szukać kogoś innego, a ten wykasuje was za pośpiech, a tego, że się śpieszycie nie ukryjecie, a fachowiec skrzętnie to wykorzysta i wykasuje was odpowiednio. Szczerze doradzam rozłożyć budowę na dwa lata będziecie mieli święty spokój. Nasza budowa wychodzi jak na razie w miarę zgodnie z kosztorysem, który dostaliśmy z projektem, przy czym trzeba zaznaczyć, że niektóre rzeczy wyszły taniej inne drożej.

W razie szczegółowych pytań piszcie - odpowiem na każde pytanie.

[/url]

• 4 months później...
  • 2 weeks później...