Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HUDSON LMP42 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My ruszamy z budową w marcu, Projekt mamy indywidualny z tym że z zewnątrz jest on identyczny jak LMP 42a ( podobne wymiary i prawie identyczny wygląd )natomiast wewnątrz zaprojektowany został od początku, co pozwoliło nam w pełni wykożystać przestrzeń nad garażem (2 dodatkowe pomieszczenia o powierzchni 12 m2 każde).

Z kosztorysu inwestorskiego wychodzi nam koszt budowy w granicach 240 tyś zł "pod klucz" metodą pół gospodarczą.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 6 months później...

Witam!!

Właśnie jestem na etapie zakupu projektu LMP42a. Po rozmowie z architektem nie mam już wątpliwości. To jest bardzo fajny domek i wymaga tylko kilku malutkich zmian. Czy macie może drodzy Forumowicze jakieś zdjęcia z budowy tego domku??? A może jakieś cenne uwagi dla "początkujących"?? :roll:

Hehe, mój dom ;-) 42, bez garazu. Mam stan surowy prawie zamknięty (jutro trójkąty wstawiają)

Kilka tygodni temu wyglądał tak:

http://img234.imageshack.us/img234/1006/jasminowa1tk5.jpg

http://img212.imageshack.us/img212/4499/jasminowa2wy5.jpg

http://img212.imageshack.us/img212/333/jasminowa3vw5.jpg

słabe punkty projektu / potencjalne poprawki:

1. powiększenie dolnej łazienki kosztem szafy wnękowej na korytarzu (wnęka na prysznic w łazience)

2. chińskie kombinacje ze schodami (z racji okna)

3. chinskie kombinacje z oknami na poddaszu - problemy mieli i apnowie od więźby, i od dachowek, a na końcu facet od okien rozbrajająco oświadczyl, że okna mogą być co najwyżej uchylne. :o Na szczęscie udało się rozpracować sprawę tak, zeby się jednak otwierały.

4. podnieśliśmy o ponad pół metra ściany na poddaszu - przestrzenie są dość imponujące.

5. gdybym miała mniejszą rodzinę, to na parterze w miejscu kuchni zrobilabym gabinet, natomiast kuchnia powędrowalaby na jego miejsce i byłaby otwarta na salon.

Projekt - jak dla mnie - na czwórkę z plusem. [/i]

Ja podniosłam ścianę kolankową - i nie żałuję, mamy dużą rodzinę, miejsca na pewno nie będzie za dużo ;-) Poza tym, na pewno powiększyła się przestrzeń górnej łazienki. nikogo do niczego jednak nie namawiam ;-)

Kominy sa dwa, ponieważ postanowiliśmy w pomieszczeniu gospodarczym zainstalować piec na eko-groszek.

Zadaszenia nad wejściem będzie w miarę proste - poprowadzone jako naturalne przedłużenie dachu. Nad tarasem chciałabym nieco dłuższy dach, bo chcę tam siedzieć również, gdy np. pada ;-) taras ma 5 m szerokości i 4 m długości - zadaszenie ma sięgać co najmniej do połowy jego długości. Niezbędne będą więc kolumny (grube drewniane slupy) podpierające konstrukcję. Ale to pewnie dopiero wiosną.