Zołza 04.10.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witam My też budujemy lmp42a mamy okna trójkątne mały rożek jest "nieczynny" i trzeba się nagimnatykować żeby je umyć zewnątrz, ale duża część jest rozwierno-uchylna i nie mieliśmy najmniejszych problemów żeby takie kupić, Problem był tylko z wielkością tego okna ale zmniejszyliśmy je trochę z zewnątrz obijemy styropianem i potraktujemy tynkiem strukturalnym, będą wyglądały jak murowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 05.10.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Witam Jesteśmy na etapie wykańczania domu, Zmiany które zrobiliśmy to:a) garaż : na dwa samochody, strop nad garażem z wejściem po schodach w garażu, przejście do domu przez pom. gosp.zyskaliśmy- miejsce na dwa samochody, rowery, kosiarkę, stryszek na suszernie prania, zaprawy, puste słoiki, sprzęt ogrodniczy, meble ogrodowe, i co tam dusza zapragnie.Strop jest na takim samym poziomie jak w całym domu więc zawsze jeszcze z jednej sypialni na poddaszu można zrobić przejście i osobną garderobę, w tym celu kable z prądem zostały odpowiednio poprowadzone na ścianie. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 05.10.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Witam b)wejście- zmniejszone do normalnej wielkości, c)pralka w pomieszczeniu gospodarczym i tam mamy też kratkę ściekową jak calgon nie zadziała d)kuchnia cóż - chciałam mieć zamkniętą bo nie lubię jak mi goście patrzą na ręce jak gotuję, zamknięta musiała być ale po jakiego czorta dwa okna??wyrzuciliśmy okno boczne-wstawiliśmy tarasowe i zrobiliśmy tak taras, że zaczyna przy kuchni i kończy przy wyjściu z salonu, imponujące prawie 90 m2, wygodny na ustawienie donic z kwiatami, mebli ogrodowych a ten "boczny" da nam cień po południu, (w okolicy nie mamy na razie żadnego drzewa) c.d.n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 05.10.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Witam kolejne zmiany: e)salon-okno przy wejściu do kuchni-też tarasowe żeby było ładnie, i w tej części będzie jadalnia, potem kominek tu bez zmian no i gdzie postawić telewizor?? regał na książki?? płyty??zrezygnowaliśmy z pokoju na dole i mamy kącik telewizyjny i wcale nam nie było żal pokoju nie wiadomo na co i w salonie mamy jadalnię, kącik kominkowy, telewizyjny, jest miejsce na książki i płyty, a pozostałe okna w salonie są bez zmian,f)łazienka na dole bez zmian spokojnie weszła kabina "90" umywalka, kibelek, i jest jeszcze miejsce na małą szafkę,g)schody - koniecznie z podestem - są wygodne h)poddasze - podnieśliśmy sciankę kolankową i w pokoju po lewej stronie zrezygnowaliśmy ze schowka dołożyliśmy okno dachowereszta bez zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 05.10.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Dom jest wygodny ale dopiero po zmianach, które wprowadziliśmy,Musieliśmy wybrać projekt z dwuspadowym dachem i tylko ten odpowiadał naszym oczekiwaniom, bryła w projekcie jest taka sobie ale dołożyliśmy taras i kolumny z przodu z małym daszkiem nad wejściem, palnujemy jescze z tyłu zrobić zadaszenie tarasu, można jeszcze wykombinować ogród zimowy.Trójkątne lukarny są niestandardowe i one dodają uroku. Ten projekt wymaga dopracowania, ale który jest idealny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 06.10.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 my rowniez chyba zrobimy przejscie z pom.gosp do garazu, schody z podestem, no i strop na rownym poziomie to tez niezle rozwiazanie -zobaczymy.Zolza a gdzie wy sie budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 06.10.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 co do okien z wkuchni to mi sie to strasznie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 08.10.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam patka Budujemy się w Wielkopolsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 09.10.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 szkoda potrzebuje kogos z mazowsza ;zeby go odwiedzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 13.03.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Hej! dotarłam do tego wątku i jak najbardziej ja będe budować LMP 42 z pracowni Lipińskich. Ale ruszam dopiero latem. Może jednak odezwą sie osoby, które buduja ten dom i napomkną, na jakim sa etapie. Szczególnie interesuje mnie, czy ktoś z was zamieniał strop terriva na wylewany. I jak poradziliście sobie z drzwiami wejściowymi (tymi długaśnymi oknami po bokach) Ja zamieniłam w projekcie schody zabiegowe na takie ze spocznikiem i teraz myśle, jak wykorzystac to miejsce pod schodami. Może macie jakieś pomysły? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 14.03.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witaj majkoski schody mamy ażurowe ze spocznikiem i po pół roku użytkowania żal nam sie zrobiło miejsca niewykorzystanego pod schodami. Kupiliśmy w sklepie taki drąg na ubrania (montują takie w szafach) do tego jakieś wkręty i zamocowalismy drąg pod schodami. Koszt 23 zł. Wyszło prawie 2 metry długości i wiszą tam kurtki, marynarki, leży deska do prasowania, żelazko, kartony z butami. Teraz wybieramy się do stolarza żeby nam zakrył jakoś ten "bałagan" tym samym drewnem co schody-zrobił jakieś drzwi przesuwne czy coś. Jedyny minus to to, że ten drąg trochą się ugina na środku jak wiszą ciężkie rzeczy- dlatego trzeba mysleć żeby je wieszać na bokach.Chcę tam dokupić jeszcze jakiś kosz na szale czapki i rękawiczki i po prostu postawić na podłodze. W mojej rodzinie tylko ja mam długi płaszcz i pod pozostałymi kurtkami jest dość miejsca żeby sobie wszystko pustawiać. Za to w holu odszedł nam zakup dużej szafy (za ok 2000 zł), która zresztą nijak by nie pasowała do wnętrza w tzw "starym stylu" i będzie tylko wieszak (dla gości) i jakaś szafka czy komódka, lustro i przede wszystkim więcej przestrzeni bo ten hol przy wejściu jest mały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 14.03.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Dziękuję za podpowiedź! U mnie będa schody wylewane ze spocznikiem i chyba od razu zadbam o zakrycie tego "schowka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 19.03.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Hej! dotarłam do tego wątku i jak najbardziej ja będe budować LMP 42 z pracowni Lipińskich. Ale ruszam dopiero latem. Może jednak odezwą sie osoby, które buduja ten dom i napomkną, na jakim sa etapie. Szczególnie interesuje mnie, czy ktoś z was zamieniał strop terriva na wylewany. I jak poradziliście sobie z drzwiami wejściowymi (tymi długaśnymi oknami po bokach) Ja zamieniłam w projekcie schody zabiegowe na takie ze spocznikiem i teraz myśle, jak wykorzystac to miejsce pod schodami. Może macie jakieś pomysły? Pozdrawiam hej. ja juz nie buduję mieszkam od roku. pod schodami mamy legowisko psa i doniczki z różnymi rzeczami, które w miarę wzrostu temperatury będą eksmitowane do ogrodu. Okien obok drzwi nie wstawialiśmy, daliśmy drzwi regularnej szerokości, reszta zamurowana. O strop się jutro dowiem, bo mąz się tym zajmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 28.03.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witaj Capricorn, pomysł z legowiskiem dla psa - dobry, ale moja psina najlepiej czuje się ... na kanapie. tak, tak, wiem, że jestem dla niej zbyt pobłażliwa. A z innych propozycji znalazłam jeszcze na przykład biblioteka. A na ile stopni (schodków) macie wejście i taras.? i w ogóle moze ktos tu jednak zagląda?. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 28.03.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 wejście mamy na 3 stopnie, taras na razie nie ma stopni btw, taras mamy większy niż ten w projekcie - jakieś 20m wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 29.03.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 my tez mamy wejście na trzy stopnie i drzwi normalnej szerokości mamy bardzo wysoko podniesiony dom ze względu na poziom wód gruntowych i z tarasem który zaczyna się przy drzwiach kuchennych a kończy przy salonowych (ok 80 m2) mieliśmy problem i ostatecznie mamy dwa stopnie przy drzwiach i dwa stopnie przy zejściu na trawę na całej długości zrobiliśmy stopien (ten na trawę)bo się bałam że będzie wysoki i nam dzieci pospadają lub bardziej rozluźnieni goście taras zrobilismy z kostki brukowej Holland i krawężników niestety nie mam zdjęć bo kasę na mój aparat cyfrowy pożarł cement Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 31.03.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Dzięki, ze tu zaglądacie! A co macie na dachu? Ja planuje blachodachówkę. No i czy ktos mi powie czy zmieniał strop na inny niż Teriva? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 01.04.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 dachówka ceramiczna brąz Robena a co do stropu to ja szczerze mówiąc nie wiem murarze cos przy stropie nazywali "garami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 01.04.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Dzięki, ze tu zaglądacie! A co macie na dachu? Ja planuje blachodachówkę. No i czy ktos mi powie czy zmieniał strop na inny niż Teriva? Pozdrawiam na dachu dachówka ceramiczna. Strop - tez jakieś "gary" zalewane betonem. Obiecuję się dowiedzieć o fachową nazwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 13.04.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Hej! Dzieki za odpowiedzi. Podciągam temat "naszego" domku i powiedzcie, czy są w projekcie jakieś słabe punkty albo coś w wykonanym domu zmienilibyście np. układ pomieszczeń? czy w użytkowaniu jest funkcjonalny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts