Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HUDSON LMP42 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Witam

My też budujemy lmp42a

mamy okna trójkątne mały rożek jest "nieczynny" i trzeba się nagimnatykować żeby je umyć zewnątrz, ale duża część jest rozwierno-uchylna i nie mieliśmy najmniejszych problemów żeby takie kupić,

Problem był tylko z wielkością tego okna ale zmniejszyliśmy je trochę z zewnątrz obijemy styropianem i potraktujemy tynkiem strukturalnym, będą wyglądały jak murowane

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jesteśmy na etapie wykańczania domu,

Zmiany które zrobiliśmy to:

a) garaż : na dwa samochody, strop nad garażem z wejściem po schodach w garażu, przejście do domu przez pom. gosp.

zyskaliśmy- miejsce na dwa samochody, rowery, kosiarkę, stryszek na suszernie prania, zaprawy, puste słoiki, sprzęt ogrodniczy, meble ogrodowe, i co tam dusza zapragnie.

Strop jest na takim samym poziomie jak w całym domu więc zawsze jeszcze z jednej sypialni na poddaszu można zrobić przejście i osobną garderobę,

w tym celu kable z prądem zostały odpowiednio poprowadzone na ścianie.

c.d.n.

Witam

b)wejście- zmniejszone do normalnej wielkości,

c)pralka w pomieszczeniu gospodarczym i tam mamy też kratkę ściekową jak calgon nie zadziała

d)kuchnia cóż - chciałam mieć zamkniętą bo nie lubię jak mi goście patrzą na ręce jak gotuję, zamknięta musiała być ale po jakiego czorta dwa okna??

wyrzuciliśmy okno boczne-wstawiliśmy tarasowe i zrobiliśmy tak taras, że zaczyna przy kuchni i kończy przy wyjściu z salonu, imponujące prawie 90 m2, wygodny na ustawienie donic z kwiatami, mebli ogrodowych a ten "boczny" da nam cień po południu, (w okolicy nie mamy na razie żadnego drzewa)

c.d.n

Witam

kolejne zmiany:

e)salon-okno przy wejściu do kuchni-też tarasowe żeby było ładnie, i w tej części będzie jadalnia, potem kominek tu bez zmian no i gdzie postawić telewizor?? regał na książki?? płyty??

zrezygnowaliśmy z pokoju na dole i mamy kącik telewizyjny i wcale nam nie było żal pokoju nie wiadomo na co

i w salonie mamy jadalnię, kącik kominkowy, telewizyjny, jest miejsce na książki i płyty, a pozostałe okna w salonie są bez zmian,

f)łazienka na dole bez zmian spokojnie weszła kabina "90" umywalka, kibelek, i jest jeszcze miejsce na małą szafkę,

g)schody - koniecznie z podestem - są wygodne

h)poddasze - podnieśliśmy sciankę kolankową i w pokoju po lewej stronie zrezygnowaliśmy ze schowka dołożyliśmy okno dachowe

reszta bez zmian

Dom jest wygodny ale dopiero po zmianach, które wprowadziliśmy,

Musieliśmy wybrać projekt z dwuspadowym dachem i tylko ten odpowiadał naszym oczekiwaniom, bryła w projekcie jest taka sobie ale dołożyliśmy taras i kolumny z przodu z małym daszkiem nad wejściem, palnujemy jescze z tyłu zrobić zadaszenie tarasu, można jeszcze wykombinować ogród zimowy.

Trójkątne lukarny są niestandardowe i one dodają uroku.

Ten projekt wymaga dopracowania, ale który jest idealny??

• 5 months później...
Hej! dotarłam do tego wątku i jak najbardziej ja będe budować LMP 42 z pracowni Lipińskich. Ale ruszam dopiero latem. Może jednak odezwą sie osoby, które buduja ten dom i napomkną, na jakim sa etapie. Szczególnie interesuje mnie, czy ktoś z was zamieniał strop terriva na wylewany. I jak poradziliście sobie z drzwiami wejściowymi (tymi długaśnymi oknami po bokach) Ja zamieniłam w projekcie schody zabiegowe na takie ze spocznikiem i teraz myśle, jak wykorzystac to miejsce pod schodami. Może macie jakieś pomysły? Pozdrawiam

Witaj majkoski

schody mamy ażurowe ze spocznikiem i po pół roku użytkowania żal nam sie zrobiło miejsca niewykorzystanego pod schodami.

Kupiliśmy w sklepie taki drąg na ubrania (montują takie w szafach) do tego jakieś wkręty i zamocowalismy drąg pod schodami. Koszt 23 zł.

Wyszło prawie 2 metry długości i wiszą tam kurtki, marynarki, leży deska do prasowania, żelazko, kartony z butami.

Teraz wybieramy się do stolarza żeby nam zakrył jakoś ten "bałagan" tym samym drewnem co schody-zrobił jakieś drzwi przesuwne czy coś.

Jedyny minus to to, że ten drąg trochą się ugina na środku jak wiszą ciężkie rzeczy- dlatego trzeba mysleć żeby je wieszać na bokach.

Chcę tam dokupić jeszcze jakiś kosz na szale czapki i rękawiczki i po prostu postawić na podłodze.

W mojej rodzinie tylko ja mam długi płaszcz i pod pozostałymi kurtkami jest dość miejsca żeby sobie wszystko pustawiać.

Za to w holu odszedł nam zakup dużej szafy (za ok 2000 zł), która zresztą nijak by nie pasowała do wnętrza w tzw "starym stylu"

i będzie tylko wieszak (dla gości) i jakaś szafka czy komódka, lustro i przede wszystkim więcej przestrzeni bo ten hol przy wejściu jest mały.

Pozdrawiam

Hej! dotarłam do tego wątku i jak najbardziej ja będe budować LMP 42 z pracowni Lipińskich. Ale ruszam dopiero latem. Może jednak odezwą sie osoby, które buduja ten dom i napomkną, na jakim sa etapie. Szczególnie interesuje mnie, czy ktoś z was zamieniał strop terriva na wylewany. I jak poradziliście sobie z drzwiami wejściowymi (tymi długaśnymi oknami po bokach) Ja zamieniłam w projekcie schody zabiegowe na takie ze spocznikiem i teraz myśle, jak wykorzystac to miejsce pod schodami. Może macie jakieś pomysły? Pozdrawiam

hej.

ja juz nie buduję :D mieszkam od roku.

pod schodami mamy legowisko psa :D i doniczki z różnymi rzeczami, które w miarę wzrostu temperatury będą eksmitowane do ogrodu.

Okien obok drzwi nie wstawialiśmy, daliśmy drzwi regularnej szerokości, reszta zamurowana.

O strop się jutro dowiem, bo mąz się tym zajmował.

• 2 weeks później...
Witaj Capricorn, pomysł z legowiskiem dla psa - dobry, ale moja psina najlepiej czuje się ... na kanapie. tak, tak, wiem, że jestem dla niej zbyt pobłażliwa. A z innych propozycji znalazłam jeszcze na przykład biblioteka. A na ile stopni (schodków) macie wejście i taras.? i w ogóle moze ktos tu jednak zagląda?. Pozdrawiam!

my tez mamy wejście na trzy stopnie i drzwi normalnej szerokości

mamy bardzo wysoko podniesiony dom ze względu na poziom wód gruntowych i z tarasem który zaczyna się przy drzwiach kuchennych a kończy przy salonowych (ok 80 m2) mieliśmy problem i ostatecznie mamy dwa stopnie przy drzwiach i dwa stopnie przy zejściu na trawę

na całej długości zrobiliśmy stopien (ten na trawę)bo się bałam że będzie wysoki i nam dzieci pospadają lub bardziej rozluźnieni goście :lol:

taras zrobilismy z kostki brukowej Holland i krawężników

niestety nie mam zdjęć bo kasę na mój aparat cyfrowy pożarł cement :cry:

• 2 weeks później...