Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HUDSON LMP42 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Witam u nas kierownik budowy powiedzial ze lepiej jak komin jest oddzielnie niz sciana tzn stoi obok pracuja w rozny sposob-

po wybudowaniu u nas komina co prawda byczego prefabrykowanego komina moge powiedziec ze nie zajmuje on tak duzo miejsca- wystaje max 51 cm i to nie jest duzo.

Uwazaj tylko by na gorze ci sie wszystko zgadzalo, lepiej go dosunac w strone kuchni niz salonu bo uwaga drzwi na gorze- my musielismy kombinowac.

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Czy potraficie oszacować koszt wybudowania 1 m2 domu LMP42? Dom jest idealny, prosta bryła, łatwy w budowie. Zastanawiam się czy wziąć kredyt na budowę domu czy na kupno mieszkania. Nie wiem ile może kosztować taka budowa. Czy możecie mi podpowiedzieć? pozdrawiam.

• 2 weeks później...

W sprawie kredytu na mieszkanie mam zdanie nastepujące: żadnego mieszkania w bloku (czyt. Szuflandii). Szkoda nerwów. Dom bedzie droższy , rzecz jasna ale jaki luzik za to . Jak sie wprowadzisz w stan wskazujący i nie bedziesz miał/a sił dojśc do klatki w bloku (przyjmiesz pozycję horyzontalną na chodniku) masz pewne , że nasza dzielna straz miejska Cię wypatrzy i jestes w plecy kilka stówek. W ogródku przydomowym możesz lec gdzie chcesz i nikt Cie nie ruszy:)

A tak na powaznie. Kupilismy mieszkanie (nowe) 2 lipca podpisaliśmy akt notarialny a 20 lipca już je sprzedalismy i wzieliśmy się za LMP42.

Przyszło ocieplenie więc znowu smigam na budowe. szykuje strop nad parterem.

Nie wiedziałem, że tyle radości może sprawić wylanie stropu n ad piwnicą:))).

Buduje sam i często jestem na budowie sam. Prowadzę dialogi ze sobą gdy mam jakiś dylemat. Super jest budować systemem gospodarczym.

• 3 weeks później...
W sprawie kredytu na mieszkanie mam zdanie nastepujące: żadnego mieszkania w bloku (czyt. Szuflandii). Szkoda nerwów. Dom bedzie droższy , rzecz jasna ale jaki luzik za to . Jak sie wprowadzisz w stan wskazujący i nie bedziesz miał/a sił dojśc do klatki w bloku (przyjmiesz pozycję horyzontalną na chodniku) masz pewne , że nasza dzielna straz miejska Cię wypatrzy i jestes w plecy kilka stówek. W ogródku przydomowym możesz lec gdzie chcesz i nikt Cie nie ruszy:)

A tak na powaznie. Kupilismy mieszkanie (nowe) 2 lipca podpisaliśmy akt notarialny a 20 lipca już je sprzedalismy i wzieliśmy się za LMP42.

Przyszło ocieplenie więc znowu smigam na budowe. szykuje strop nad parterem.

Nie wiedziałem, że tyle radości może sprawić wylanie stropu n ad piwnicą:))).

Buduje sam i często jestem na budowie sam. Prowadzę dialogi ze sobą gdy mam jakiś dylemat. Super jest budować systemem gospodarczym.

Hej zastanawiam się nad tym projektem, wygląda bardzo rozsądnie jeżeli chodzi o koszty, jako że już budujesz to miałbym kilka pytanek:

- strop tam jest zeczywiście teriva na całości ? czy są jakieś podciągi słupy itp ogólnie jaki jest skomplikowany. Rozumiem że są dwa rzendy belek genstozebraowych opartych na skrajnych scianach i srodkowej

- jaka tam jest więźba, wygląda na krokwiowo jętkową.

- co to jest na poddaszu co tworzy szczyt lukarny, to jakaś belka, podciąg, zwykły element konstrukcyjny więźby i czy to rozwiązanie nie jest jakieś dziwne i drogi e

- oraz ogólnie jak jakość projektu (od kogoś słyszałem ze lw projektach lipinskich jest trochę błędów) , jak w tym przypadku

- i jakie jest twoje zdanie odnośnie ekonomiczności i praktyczności tego projektu

Właśnie sledze nad fotami z kogos realizacji tego projektu :)

CZY MA KTOŚ Z WAS RZUTY POMIESZCEN W FORMIE ELEKTRONICZNEJ ?

Z góry dzięki za info

• 1 month później...
Już wykończony domek LMP42. I powiem że zawsze jest tak że coś sie chce zmienić , Ja chcę tylko jedną rzecz- drugie okno tarasowe w slonie koło kuchni . Zamiast łazienki na dole w centrum domu , zrobiłam w pomieszczeniu gospodarczym . mam teraz 2 fajne łazienki z oknem. Na górze połaczyłam 2 pokoiki w jeden duży i stworzyam po środku garderobę . Jest super przestrzeń dla córki , ok.40m2( sypialnia osobno i salonik. Budowa to pryszcz- stan surowy mam na myśli , najgorsze jest wykończenie .Nie wierzyłam ale to prawda . Na szczęscie warto przemyśleć parę razy niż stzrelić babola . No i dobrze dobierać wykonawców. Ja nie maiłam z nimi problemów. Dużo można zaoszczędzić wykonując niektóre prace samodzielnie . U mnie cała elektryka wykonana była przez męża. No i w kieszeni ok 10k.No i non stop negocjować i sprawdzać ceny. A teraz super okres na negocjacje, bo budownictwo siadło. Służę galeria foto .[/img]

Warlus, trzymam za Ciebie kciuki. Też buduję sam, mam stan surowy ... (+ elektr i tynki wewn.) ... prawie zamknięty - jeszcze trójkątne okno w lukarnie i drzwi wejściowe.

Z tym, że buduję Bellino 309 z Archigraphu. Też zastanawiałem się nad LMP 42 ale nie zmieścił się w kryteriach. :D

Wszystkiego Dobrego z okazji Świąt.

Apel do posiadaczy trójkątnej lukarny: szukam zdjęć z budowy trójkątnej lukarny. Gdyby ktoś z was takowe posiadał, byłbym wdzięczny. Chodzi o to, jak zbudować z drewna coś, do czego zamocowane zostanie trójkątne okno.

:D

hm. Tak na szybko to mogę dać zdjęcie stanu gotowego do użytku. Z montażu musiałabym poszukać. Nic nadzwyczajnego generalnie:

http://img212.imageshack.us/img212/5786/caprisypialnianx8.jpg

aha - uprzejmie proszę nie komentować "abażuru" ;-) ani czystości okien :D

Capricorn, abażur prima sort :D Piękny pokój, piękny! U mnie będzie w tym pomieszczeniu łazienka. Caprocrn, gdybyś znalazła zdjęcia z etapu budowy lukarny, byłbym wdzięczny. Za tę robotę wezmę się pod dopiero pod koniec czerwca, a w sieci i na forum nic nie ma na ten temat. Jedynie hasło odczepy albo odszczepy znalazłem :o

• 4 weeks później...
Capricorn, abażur prima sort :D Piękny pokój, piękny! U mnie będzie w tym pomieszczeniu łazienka. Caprocrn, gdybyś znalazła zdjęcia z etapu budowy lukarny, byłbym wdzięczny. Za tę robotę wezmę się pod dopiero pod koniec czerwca, a w sieci i na forum nic nie ma na ten temat. Jedynie hasło odczepy albo odszczepy znalazłem :o

Witam po przerwie. Mała kontuzja wykluczyła mnie na trochę z budowy ale już jestem w pełni sił i zabieram sie do roboty.

Co do lukarn to w tym tygodniu zaczynamy dach. będę wstawiał sukcesywnie zdjęcia z budowy więźby a przede wszystkim konstrukcji tych lukarn. Mam takiego Mistrza od dachów, że aż miło patrzeć. Nie wiem ile Wasze dachy kosztowały(mam na myśli robociznę) Ja rozesłałęm kilka zapytań ofertowych w celu rozpoznania rynku choć i tak wiedziałęm , że mój dach będzie robiony tylko i wyłącznie przez Pana Krzysia. Został mi polecony przez przyjaciela któremu budował dachy na 4 domach,

Zakres prac jaki założyłem wysyłając ofertę z zapytaniem:

więźba, deskowanie, papa, łaty, kontrłaty , ułożenie blachodachówki, kosze, rynny, i wszystkie obróbki .

teraz o cenach za robociznę:

kształtowała się w zakresie 16-18 tys, pln. Przyjechał wreszcie Pan Krzysio, który w zasadzie działa tylko z polecenia , obejrzał "żywy organizm" na placu budowy, zajrzał w projekt, pomierzył po swojemu , pocmokał wyjął kalkulator, kartkę dostał ode mnie - znaczy się inwestora- i w te słowa do mnie -"dach prosty do zrobienia - za to wszystko co wymieniłem wyżej 9400 - 9700 pln.

Mało tego , kupił mi drzewo ze swojego przydziału od leśniczego bo w tartakach było za drogo .Drewno na cały dacg: kantowizna, deski , łaty i kontrłaty - 6550 z transportem .

I to na tyle tymczasem.

Już wykończony domek LMP42. I powiem że zawsze jest tak że coś sie chce zmienić , Ja chcę tylko jedną rzecz- drugie okno tarasowe w slonie koło kuchni . Zamiast łazienki na dole w centrum domu , zrobiłam w pomieszczeniu gospodarczym . mam teraz 2 fajne łazienki z oknem. Na górze połaczyłam 2 pokoiki w jeden duży i stworzyam po środku garderobę . Jest super przestrzeń dla córki , ok.40m2( sypialnia osobno i salonik. Budowa to pryszcz- stan surowy mam na myśli , najgorsze jest wykończenie .Nie wierzyłam ale to prawda . Na szczęscie warto przemyśleć parę razy niż stzrelić babola . No i dobrze dobierać wykonawców. Ja nie maiłam z nimi problemów. Dużo można zaoszczędzić wykonując niektóre prace samodzielnie . U mnie cała elektryka wykonana była przez męża. No i w kieszeni ok 10k.No i non stop negocjować i sprawdzać ceny. A teraz super okres na negocjacje, bo budownictwo siadło. Służę galeria foto .[/img]

Ja natomiast też dokonalem troszkę przeróbek jeśli chodzi o ścianki wewnątrz.

Ponieważ cały dom podpiwniczyłem i kotłownia zejdzie na dół to:

PARTER - łazienka w pomieszczeniu gospodarczym, szersze schody na górę, zamurowane przejście z kuchni do salonu, zamurowane wejście do kuchni z wiatrołapu. W miejscu pierwotnie planowanej łazienki na dole zrobił się duży przedpokój z którego jest wejście do kuchni (wyszło na wprost schodów).

Pierwotnie schodząc ze schodów wpadałoby się od razu na ścianę łazienki.Dzięki tym przeróbkom zyskałem ustawny(czyt. funkcjonalny wiatrołap) bez doświetleń po obu stronach drzwi, łazienkę z oknem i fajny przedpokój.

Schody są ze spocznikiem a nie zabiegowe. Spocznik wyszedł w 1/3 wysokości okna więc tam zamiast okna będą luksfery.

PIĘTRO: zrezygnowałem z pokoiku tzn. nie ma ściany i tu powstał taki salonik na piętrze z otwartą garderobą nad pomieszczeniem gosp(łazienką w moim przypadku) na parterze, Słup lukarny który będzie odsłonięty zostanie zagospodarowany(narazie nie mam jeszcze pomysłu w jaki sposób).

Komin jest szerszy o dwa kanały(spalinowy i wentylacyjny), Może kiedyś w piwnicy założę jakiś alternatywny dla gazu ziemnego piec.

Zaraz ustalę jak mogę wklwić jakieś fotki z telefonu i postaram się je tu wrzucić.

• 6 months później...

Witam.

Od pół roku przymierzam się do startu z budową. Chyba wybraliśmy z żoną projekt. Prawdopodobnie będzie to właśnie LP Hudson II LMP42a.

W ciągu kilku tygodni planuję zakup projektu.

Wyczytałem już co można (lub powinno) się zmienić. Napiszcie proszę jak się mieszka. Może coś o kosztach budowy.

Jeżeli można to poproszę też o przesłanie zdjęć z budowy i gotowego domu.

Mój mail: [email protected]