Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HUDSON LMP42 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

warlus

super pomysł z tym dołem, ale ja już mieszkam...

mnie ta łazienka na środku domu specjalnie nie przeszkadza ale czasami myslę ze chociaz wejście mogłam zrobić do niej z wiatrołapu

tylko ja mam wersję z garazem i koniecznie chciałam mieć przejście z garażu domu i pomieszczenie gospodarcze musiało tam zostać

ale dla budujących - warto rozważyć pomysł warlusa

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Od pół roku przymierzam się do startu z budową. Chyba wybraliśmy z żoną projekt. Prawdopodobnie będzie to właśnie LP Hudson II LMP42a.

W ciągu kilku tygodni planuję zakup projektu.

Wyczytałem już co można (lub powinno) się zmienić. Napiszcie proszę jak się mieszka. Może coś o kosztach budowy.

Jeżeli można to poproszę też o przesłanie zdjęć z budowy i gotowego domu.

Mój mail: [email protected]

Ponawiam prośbę o zdjęcia :)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Decyzja podjęta - pierwszy krok zrobiony. W zeszłym tygodniu dotarł do mnie projekt HUDSON IV LMP42C.

Byłem już u projektanta, który mi będzie robił adaptacje. Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że zmiany to: podniesienie ściany kolankowej, ściany działowe murowane, likwidacja przeszkleń przy drzwiach, parter podłogówka, większe grubości izolacji ścian. Może coś jeszcze dojdzie, ale tak długo szukałem projektu, że ten wydaj mi się idealny.

Budowę planuje zacząć od wiosny i prowadzić systemem gospodarczym. I tu się bierze moja prośba.

Czy moglibyście podać koszty poszczególnych etapów budowy. Przede wszystkim interesuje mnie koszt: fundamentów, ścian ze stropem, dachu, instalacji co (ja wykonam kocioł gazowy, 2-f, kondensacyjny.

Pozdrawiam

Tomek

:D

hm. Tak na szybko to mogę dać zdjęcie stanu gotowego do użytku. Z montażu musiałabym poszukać. Nic nadzwyczajnego generalnie:

http://img212.imageshack.us/img212/5786/caprisypialnianx8.jpg

aha - uprzejmie proszę nie komentować "abażuru" ;-) ani czystości okien :D

Tak sobie patrzę i się zastanawiam gdzie zaczyna się skos jak ściana kolankowa pozostaje na wysokości zgodnej z projektem?

Czy ma ktoś zdjęcie poddasza przy ścianie kolankowej o wysokości zgodnej z projektem?

• 2 weeks później...

Właśnie dostałem kosztorys ofertowy budowy LMP 42C. Kosztorys zrobił mi właściciel firmy budowlanej (znajomy). O jakość robót się nie obawiam. Chodzi mi raczej o koszty. Wyszło to tak (wszystkie ceny brutto):

1) fundamenty (większe niż w projekcie) – 27.000 zł

2) Ściany (zewnętrzne i murowane działówki na parterze) – 29.000 zł

3) Komin RONDO PLUS – 10.000 zł

4) Stropy (nad garażem też Terriva) – 27.000 zł

5) Dach (konstrukcja, dachówka roben + okna połaciowe, izolacje z wełny) – 68.000 zł

6) Schody i taras (bez okładziny) – 7.300 zł

7) Ścianki działowe na poddaszu (k-g) – 4.000 zł

8) Okładziny stropów (k-g) – 11.200 zł

9) Tynki – 13.400 zł

10) Posadzki – 23.500 zł

11) Elewacja (styropian 15 cm) – 24.900 zł

Razem około 245.000 zł brutto.

Za pozostałe roboty, tj. okna, drzwi, instalacje, malowanie, podłogi (szwedzka i płytki) około 113.000 zł.

Koszt całkowity do wprowadzenia 358.000zł.

Co wy na to bo teraz będę dyskutował co do ceny? Wydaje mi się, że na fundamentach i dachu spokojnie można coś zjechać. Elewacja wychodzi po 150 zł za m2. Myślę, że też można zrobić taniej.

Z góry dziękuję za uwagi

Pozdrawiam

Właśnie dostałem kosztorys ofertowy budowy LMP 42C. Kosztorys zrobił mi właściciel firmy budowlanej (znajomy). O jakość robót się nie obawiam. Chodzi mi raczej o koszty. Wyszło to tak (wszystkie ceny brutto):

1) fundamenty (większe niż w projekcie) – 27.000 zł

2) Ściany (zewnętrzne i murowane działówki na parterze) – 29.000 zł

3) Komin RONDO PLUS – 10.000 zł

4) Stropy (nad garażem też Terriva) – 27.000 zł

5) Dach (konstrukcja, dachówka roben + okna połaciowe, izolacje z wełny) – 68.000 zł

6) Schody i taras (bez okładziny) – 7.300 zł

7) Ścianki działowe na poddaszu (k-g) – 4.000 zł

8) Okładziny stropów (k-g) – 11.200 zł

9) Tynki – 13.400 zł

10) Posadzki – 23.500 zł

11) Elewacja (styropian 15 cm) – 24.900 zł

Razem około 245.000 zł brutto.

Za pozostałe roboty, tj. okna, drzwi, instalacje, malowanie, podłogi (szwedzka i płytki) około 113.000 zł.

Koszt całkowity do wprowadzenia 358.000zł.

Co wy na to bo teraz będę dyskutował co do ceny? Wydaje mi się, że na fundamentach i dachu spokojnie można coś zjechać. Elewacja wychodzi po 150 zł za m2. Myślę, że też można zrobić taniej.

Z góry dziękuję za uwagi

Pozdrawiam

Witam.

Pierwszy raz piszę na tym forum. Co do kosztów to mogę napisać, że własnie skończyłem stan surowy otwarty i koszty mniej więcej przedstawiaja sie tak.

Fundament - zbrojona ława fundamentowa, dalej z bloczków fundamentowych, za materiały około 10 tyś. zł - robocizna własna. Generalnie robione wg projektu. Powyższe to koszt bez ocieplenia. Rury do kanalizacji kosztowały do 1000 zł.

Na to płyta fundamentowa. Nie pamiętam ile ale dałem chyba 12 cm betonu zbrojone drutem 10 w kratke. Generalnie stanowi to podstawę dla ścian kominów, ścian działowych itd. Koszt tej płyty to około 6 tyś.

Za strop lany zapłaciłe w sumie około 13 tyś. W to wchodzi stal, beton, dechy i stemple. Nad garażem strop także lany. Dach do tej pory kosztował mnie około 12 tyś. W tym jest więźba, deski na deskowanie dachu, papa.

Za kominy, a są dwa: jeden do kominka drugi doprojektowany w kotłowni w sumie zapłaciłem coś około 7 tyś. Jeden Schiedel Rondo a drugi Rondo Plus.

Robocizna kosztowała około 20 tyś. tzn. robota ścian, stropu, kominów oraz dachu do papy włącznie. W sumie do tej pory poszło niecałe 90 tyś. Buduje z Porothermu 25, ściany działowe beton komórkowy, schody lane.

• 1 month później...

Witam na forum.

Mam zamiar wybudować dom wg projektu LMP 42a Lipińskich.

Zanim zakupię projekt chciałbym jednak obejrzeć już wybudowany dom.

Czy ktoś z Państwa prowdzi budowę lub już ją zakończył na śląsku?

Chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń. :D

Pozdrawiam

Piotr

• 2 months później...

Witam,

zaczynamy budowę domu hudson.

Oglądałam twoje zdjęcia i widzę, że chyba jako nieliczni, nie zrezygnowaliście z trójkątnych okien i "świetlików" przy drzwiach wejściowych.

Pytanie: Jak zamierzacie je zasłonić: Rolety plisowane są b.drogie a ja nie lubię firanek. Z tego powodu myślę o zmianie kształtu okien, choć zgadzam się z mężem, że sa ciekawym elementem prostej konstrukcji domu.

Czy masz może zdjęcia po zakończeniu budowy?

• 1 month później...

Kaśkag - co do świetlików przy drzwiach wejściowych, można mieć w nich szybę refleksyjną wtedy nie trzeba będzie ich niczym zasłaniać

Capricorn - taka uwaga do twojej budowy, dlaczego nie masz wylanego wieńca stropowego a co za tym idzie twoje ścianki kolankowe nie są z nim spięte słupkami żelbetowymi?Ich brak jest jest uznawane za poważny błąd konstrukcyjny tym bardziej że masz wysoką ściankę kolankową.