duduś 21.02.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Mam zakupiony sprzęt do zabudowy .Planuję mikrofale i piec umieścić w tzw. słupku ( na samym dole ma byc szuflada) Ale zastanawiam sie czy zawsze mikrofala musi być wyżej niż piec ?Wydaje mi się, że mikrof. wyjdzie za wysoko zwłaszcza, że jest otwierana od góry a nie od dołu. Czy ktoś ma takie rozwiązanie? Boję się że jak będzie za wysoko to przy wyjmowaniu gorącego posiłku można sie oparzyć gorącym jedzeniem, Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia-rum 21.02.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 WitamJa raczej dałabym mikrofalówkę powyżej piekarnika bo jakoś nie wyobrażam wyciągania potraw"z dołu szafy". Wysokośc na jakiej umieszczona jest mikrowalówka powyżej pieca to około min 100 cm od podłogi ( zakładając że szuflada ma wysokość około 30 cm a cokoł mebli 10 cm) lub 130 cm przy 2 szufladach - tak więc jest ona na ergonomicznej i bezpiecznej wysokości. Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiapro1 21.02.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 MOja mikro bedzie stala tak jak obecna,tj:na dole szafka,piec i dopiero mikro,jest na wysokosci moich oczu-nie jestem wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.02.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Wysokośc na jakiej umieszczona jest mikrowalówka powyżej pieca to około min 100 cm od podłogi ( zakładając że szuflada ma wysokość około 30 cm a cokoł mebli 10 cm) lub 130 cm przy 2 szufladach - tak więc jest ona na ergonomicznej i bezpiecznej wysokości. Zalozylas, byc moze blednie, ze piekarnik bedzie tuz nad podloga. A ludzie robia sobie piekarniki podwyzszone, zeby nie schylac sie po gorace ciasto czy pieczen. Rozumiem, ze to wlasnie jest powodem dylematu na temat mikrofali. Mysle, ze mozna znalezc zloty srodek, w koncu mikrofalowka nie jest duza. Chyba da sie tak umiescic piekarnik, zeby bylo wygodnie siegac i z niego i z mikrofalowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia-rum 21.02.2005 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Wysokośc na jakiej umieszczona jest mikrowalówka powyżej pieca to około min 100 cm od podłogi ( zakładając że szuflada ma wysokość około 30 cm a cokoł mebli 10 cm) lub 130 cm przy 2 szufladach - tak więc jest ona na ergonomicznej i bezpiecznej wysokości. Zalozylas, byc moze blednie, ze piekarnik bedzie tuz nad podloga. A ludzie robia sobie piekarniki podwyzszone, zeby nie schylac sie po gorace ciasto czy pieczen. Rozumiem, ze to wlasnie jest powodem dylematu na temat mikrofali. Mysle, ze mozna znalezc zloty srodek, w koncu mikrofalowka nie jest duza. Chyba da sie tak umiescic piekarnik, zeby bylo wygodnie siegac i z niego i z mikrofalowki. Nie założyłam błednie tylko taka jest matematyka: min 10 cm cokól meblowy + około 30 cm szuflada + 60 cm piekarnik = 100 cm czyli dolna krawędź umieszczenia mikrofalówki lub 10cm cokól + 2 szuflady po 30 cm + piekarnik 60 cm = 130 cm - oczywiście przy słupku nie przy zabudowie podblatowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.02.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Nie założyłam błednie tylko taka jest matematyka: min 10 cm cokól meblowy + około 30 cm szuflada + 60 cm piekarnik = 100 cm czyli dolna Czyli nadal trzeba sie schylac do piekarnika. Dla mnie to stanowczo za nisko. Przeciez nie ma obowiazku zeby piekarnik zaczynal sie na wysokosci 40 cm. Piekarniki czesto montuje sie wyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia-rum 21.02.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Czyli nadal trzeba sie schylac do piekarnika. Dla mnie to stanowczo za nisko. Przeciez nie ma obowiazku zeby piekarnik zaczynal sie na wysokosci 40 cm. Piekarniki czesto montuje sie wyzej. Planuję mikrofale i piec umieścić w tzw. słupku ( na samym dole ma byc szuflada) Dlatego napisałam że 100 cm jest to minimum przy założeniu że pod piekarnikiem jest 1 szuflada i cokól 10 cm - jeżeli mamy cokól np 20 cm to jest to już 120 cm itp.- przy standardowej przy zabudowie słupkowej piekarnika "na wysokości" stosuje się 2 szuflady po 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 22.02.2005 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 witam poieram pomysł: piekarnik wyżej, a nad nim mikrofala. dolna krawędź piekarnika jakieś 60-70 cm (w zależności od wysokości użytkownika) - wyjmujemy z niego z reguły cięższe potrawy niż z mikro i dlatego lepiej żeby był niżej niz ona. chyba w listopadowym muratorze sa nieźle przedstawione (zgodnie z zasadmi ergonomii) wysokości na jakich powinny sie znajdowac poszczzególne elementy wyposażenia kuchni. ale, ergonomia ergonomią, a najważniejsze jest to żeby własna kuchna podobała się użytkownikowi i żeby to on dobrze się w niej czuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts