Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Synopia/Santorini

duduś

Recommended Posts

Duduś, u mnie w łazience będą dokładnie te same płytki, w aranżacji bardzo zbliżonej do tej:

http://www.natalia-plytki.com.pl/index.html?strona=krajowe

Nie wiem, jaki efekt będzie w realu, ale na razie nam się podoba. A efekt będzie niestety dopiero w maju :( Z tego co wiem, również Doki ma te płytki (możesz znaleźć jego zdjęcia).[/url]

Mam pytanie- czy Doki ma wogóle zdjęcia na forum ?bo jakoś nie umiem znależć

Na naszej stronie domowej (tzn.Dokiego) sa zdjecia lazienki tuz po polozeniu plytek.

Moge poprosic meza, zeby zrobil aktualne zdjecia, jesli Cie to jeszcze interesuje.

Mamy polozone plytki Santorini Beige. Niestety,w rzeczywistosci nie wygladaja one tak ladnie, jak na aranzacjach w internecie. W naszej lazience maja one zielonkawy odcien (w sklepowym oswietleniu wygladaly na bezowe). Po fugowaniu, resztki fugi (niedokladnie usuniete przez kafelkarza) pownikaly w strukture kafli, i do tej pory mam jasne smugi. Plusem jest natomiast to, ze sa bardzo praktyczne w uzytkowaniu. W ogole nie widac na nich sladow wody.

Wydaje mi sie, ze dzis nie polozylabym juz tych plytek. W sklepach mozna znalezc o wiele ladniejsze wzory. Dodam jeszcze, ze kafelkarz bardzo narzekal na jakosc techniczna tych kafli (nie trzymaja wymiarow).

Na pewno mamy synopie beige.

Co do oswietlenia:

>W lazience o powierzchni ok 11 m˛ (2.85x 3.86 m) mam zainstalowana moc >oswietlenia gornego 400 W (tj 8x50 W) i wcale nie jest za jasno. Fajnie jest >jak doloze do tego 2 lampy scienne po 80 W (2x40 W) kazda. Lubie duzo >swiatla w lazience.

To cytaty z wypowiedzi meza:)

Lazienka ma okno na polnoc, wiec rzeczywiscie nie jest to najbardziej naslonecznione pomieszczenie w naszym domu. Jednak nawet w bardzo sloneczny dzien, plytki maja odcien zielonkawy.

Radzilabym Ci po prostu wziasc jedna plytke i zobaczyc, jak bedzie sie ona prezentowala w pomieszczeniu, w ktorym bedzie polozona:)

Apia - czy kupując płytki nie zauważyliście jakiś różnic kolorystycznych? Przecież ten zielonkawy kolor skąś się wziął? Macie na tak małej powierzchni prawie 500W oświetlenia i jeszcze jest Wam ciemno :o . Czy to aby nie oświatlenie wpływało na ten kolor (zielonkawy)? A może w łazience lest kaliś element zielont od którego odbija się światło?

No i na konice - jakim códem fuga może zabarwić płytki? Przecież jest szkliwiona - to tak jakby fugę wetrzeć w szybę. Może dostaliście po prostu jakąś trefną serię. Może to jest powód do reklamacji.

Ja również proszę o zdjęcia. Mnie również martwi ten zielony odcień, tym bardziej że łazienkę również mam od północy. Martwię się, że łazienka będzie taka "bezpłciowa", chociaż i tak z założenia chcę ją urządzić dodatkami. Płytki mają być tylko tłem, no ale tło jest również ważne...Cały czas myślę, jaka jest struktura tych płytek, że wniknęła w nie fuga - pierwsze o takim czymś słyszę :o

Musze przyznac, ze wystepuja roznice kolorystyczne w roznych partiach. Nasze kafle kupowalismy ok.2 lata temu, a ostatnio musielismy dokupic jeszcze pare sztuk. Te ostatnie sa ciemniejsze niz te, ktore juz wczesniej polozylismy.

> A może w łazience lest kaliś element zielont od którego odbija się światło?

Tak to prawda, przeciez dekory maja ciemno zielone elementy. Ale wg mnie nie powinno to wplywac na ogolna kolorystyke kafli. Moge tez dodac, ze nie walcze juz z tym odcieniem, nawet reczniki i chodniczki mam zielone:)

>No i na konice - jakim códem fuga może zabarwić płytki? Przecież jest szkliwiona - to tak jakby fugę wetrzeć w szybę.

Te kafle nie maja tak idealnie gladkiej powierzchni (a juz na pewno nie takiej jak szyba).

>Może dostaliście po prostu jakąś trefną serię. Może to jest powód do reklamacji.

Nie sadze, a gdyby nawet, to byloby to troche klopotliwe, bo nie mieszkamy w Polsce:)