Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie z serii katastroficznych

Recommended Posts

A jeśli już mam chałupinkę docieploną warstwą styropianu grubości 12cm metodą lekką a mokrą.

I jeśli mam też uczynnego sąsiada (a takich przecie nie brak! wszak żyjem tu i teraz).

No i np. sąsiad ten uczynny a dowcipny wziąwszy strzykawkę o poj. 50mm3 i napełniwszy ją acetonem wstrzyknie miksturę ową pozwalając by parowała sobie spokojnie tam pod skorupką elewacji prześlicznej.

To na jakiej powierzchni (proszę podać w m2) pozostanie mi tynk jedynie cienki, choć siatką zbrojny?

Najniższe ukłony!

Dociekliwy M.J.

A jeśli już mam chałupinkę docieploną warstwą styropianu grubości 12cm metodą lekką a mokrą.

I jeśli mam też uczynnego sąsiada (a takich przecie nie brak! wszak żyjem tu i teraz).

No i np. sąsiad ten uczynny a dowcipny wziąwszy strzykawkę o poj. 50mm3 i napełniwszy ją acetonem wstrzyknie miksturę ową pozwalając by parowała sobie spokojnie tam pod skorupką elewacji prześlicznej.

To na jakiej powierzchni (proszę podać w m2) pozostanie mi tynk jedynie cienki, choć siatką zbrojny?

Najniższe ukłony!

Dociekliwy M.J.

U mnie to jest b. mało prawdopodobne bo wcześniej sąsiad byłby chyba zagryziony przez mojego psa.

Wniosek styropian ok ale tylko z psem :D

A tak na serio to ten aceton musiałby wlać butelką aby miało to wyrządzić wyraźne szkody

Hehe, a posiadaczom wełny, złośliwy sąsiad wodę będzie litrami przed zimą wlewać. Racjaaa ściana trójwarstwowa oczywiście bez otworów wentylacyjnych (bo tu można igłę strzykawki włożyć) no i z litego betonu. Aha zapomniałem o oknach, lepiej ich nie robić (szyba z pewnością zostanie wybita) itd itp :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .

Jeśli komuś mieszka się jak w Czeczenii to może lepiej okolicę zmienić.

Pozdrawiam

ps. Fakt, dobry sąsiad, to jest to.

Do Lakk(a)

No cóż... Moja chałupinka nie jest ocieplona styropianem niestety (a więc i na szczęście!).

Liczy już sobie starowinka zdecydowanie ponad wiek.

I właśnie ze względu na ów jej wiek sędziwy a stateczny nieprzystojnie było by w coś takiego jak styropian ją zapakować. Toż to jakbyś damę stateczną a szlachetną w dres przyodział.

Teraz docieplona jest grubą warstwą śnieżnego puchu, w którym to odzieniu wygląda nader urodziwie i odwzajemnia się nam ciepłem nie tylko fizycznym.

A że chałupinka stoi sobie z dala od siedzib ludzkich w "krzakach" zaszyta, więc jako sąsiadów mam jedynie zwierza leśnego a dzikiego któren to w bliższym poznaniu duuużo przyjaźniejszym się okazuje niźli istota dwunożna rozumną czasem zwana.

Do Thalex

Chybam z tą ilością acetonu faktycznie przesadził troszeczkę...

Ale dajmy na to gdyby to była taka knajpiana miarka "pięćdziesiątką" zwana?

Zakładamy też, że robota wykonaną była solidnie, czyli elewacja nie ma żadnych szczelin czy o zgrozo! pęknięć.

Więc ubytki mikstury z powodu odparowania na zewnątrz jako znikome przy naszym zadaniu pominąć możemy.

Biorąc powyższe dane pod uwagę ponawiam pytanie:

Jaką objętość styropianu (średniej twardości) jest w stanie rozpuścić owa "pięćdziesiątka" acetonu?

Najniższe ukłony!

Dociekliwy M.J.

mnie to jest b. mało prawdopodobne bo wcześniej sąsiad byłby chyba zagryziony przez mojego psa.

Wniosek styropian ok ale tylko z psem :D

Pod warunkiem, ze pies nie jest ciezki, nie ma zwyczaju skakac na elewacje i nie sika na mur czyms w rodzaju acetonu ;)

A co do ilosci acetonu to naprawde mozna sie zdziwic.

Zreszta zaraz sprawdze jaka szkode wyrzadza kropelka i powiem.

Sprawdzilam. 50 ml acetonu jest w stanie, na wolnym powietrzu a wiec przy dosc szybkim odparowaniu stopic kilka litrow (2-3) styropianu. Test przeprowadzono w temperaturze pokojowej z wykorzystaniem styropianu do pakowania monitorow.

Czy to jest odpowiedz na Twoje pytanie ?

"Czy to jest odpowiedź na Twoje pytanie?"

Tak JoShi! Czuję się usatysfakcjonowany.

Jednocześnie składam dzięki serdeczne za niechybny trud włożony w przeprowadzenie eksperymentu powyżej wspomnianego!

Hmmm... Nadmienić tu jednak muszę, że spodziewałem się jednak większych spustoszeń...

No i nadzieję żywię też nieśmiałą, iż dylemat mój nie posłuży to o zgrozo! jako instruktaż dla jakiegoś "sąsiada" z polotem?

Najniższe ukłony!

Długie zimowe wieczory zabijający wyszukiwaniem dziur w całym M.J.