Romario 21.02.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Witam!Dokonuję wyboru kotłowni olejowej - po różnych analizach odpadł vaillant, De Dietrich, Wolf. Na placu boju zostały dwie firmy Buderus z Logano 115 i Viessmann z Vitolą 100 - cena ok 3 tyś różnicy na całości instalacji co cwu kanalizacja na korzyść Buderusa. Czy warto dać więcej za kocioł stlowo-żeliwny Viessmanna? Czy wybrać żeliwny Buderusa Logano 115. Oba kotły z pełną automatyką pogodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 22.02.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Ostatnio były prowadzone na ten temat dyskusje np. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=40921&highlight=buderus uzyj "szukaj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość nowy 23.02.2005 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Hejużyłem "opcji szukaj" proponowaną przez MaB i przeglądałem ten wątek-i i nic!!!MaBi - chyba tego nie czytałeś!!!Też mam dylemat - i zastanawiam się nad kotłem Vitola 100 Viessmanna (olejowym!!!!) ale też mam korzystniejszą ofertę na niebieskiego Buderusa Co myślicie o Vitoli 100 Viessmanna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.02.2005 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Pomarańczowy lepszy, ale decyzja Wasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość nowy 23.02.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 No tak ale w czym lepszy - co ma takiego - polepszającego parametry że jest lepszy jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 23.02.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Dobry jest również kocioł olejowy wiszący kondensacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość nowy 23.02.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Wysdaje mi się że obecnie zastosowanie kotła olejowego kondensacyjnego mija się z celem - koszt, mały zysk na sprawności - i chyba najważniejsze - producenci - Buderus i Viessmann twierdzą że należy stosować olej wysokiej jakości - o małej zawartości siarki - a gdzie taki w Polsce kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.02.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Pomarańczowy ma kociołki trzyciągowe, a niebieski dwuciągowe - starszego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 23.02.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 ...... a co to znaczy kocioł trzyciągowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.02.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Po krótce mówiąc spaliny maja dodatkowu jeszcze jedną drogę i zakręt do pokonania zanim dotrą do czopucha. Zatem oddadzą więcej ciepła wodzie kotłowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 23.02.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Ponadto pomarańczowy jest cichszy od niebieskiego. Jesli masz kotłownie blisko częsci mieszkalnej dość istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 24.02.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Ponadto pomarańczowy jest cichszy od niebieskiego. Jesli masz kotłownie blisko częsci mieszkalnej dość istotne. ..... cichszy/głośniejszy. To raczej wrażenia subiektywne. Ile wynosi wartość wyrażona w decybelach dla każdego z tych kotłów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romario 24.02.2005 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Witam Podnoszę ten wątek do góry, może znajdą się użytkownicy którzy coś więcej powiedzą bo "że lepszy bo lepszy" to mało znacząca różnica. Może są instalatorzy użytkownicy, którzy podpowiedzą o istotnych różnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmw 24.02.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Mam kociol olejowy Viessmana Vitorond 200 z zasobnikiem cieplej wody Vitocel 100 litrów. Spisuje sie bardzo dobrze- czy jest lepszy od Buderusa nie wiem, bo Buderusa nie mam. Kosztowal (1,5 roku temu) nieco drozej niz Buderus, ale wtedy to nie byla roznica duza, chyba ponizej 1000 zlotych, gdy podliczylismy wszystkie upusty, ktore udalo sie u Viessmana wynegocjowac. Kociol jest rewelacyjny jak na razie. Nie wymaga zupelnie obslugi, jedynie co jakis czas trzeba napelnic zbiornik oleju. Kociol ma pelna automatyke, ktora dziala bardzo sprawnie i utrzymuje w mieszkaniu caly czas temperature 21 stopmni, taka jak lubie. Co roku (jesienia) trzeba zrobic przeglad- firma przyjechala na trzy godziny, wyczyscila palnik, sprawdzila wszystko co trzeba i wiziela za to 300zl. Zuzycie oleju w ciagu roku okazalo sie mniejsze niz planowane - okolo 1700 litrow oleju, ale moze dlatego, ze zima byla lekka. Normy mowia, ze przy dlugotrwalej ostrej zimie ten piec moze zuzyc nawet i 3000 litrow w sezonie grzewczym - tak wyliczono dla mojego domu. Zuzycie oleju poza sezonem, gdy tylko grzeje sie ciepla wode jest bardzo male (od kwietnia do wrzesnia okolo 300l). Tej zimy zuzycie oleju jest jeszcze mniejsze - firma twierdzi, ze nie tylko z powodu lagodnej zimy, ale takze dlatego, ze dom w ciagu pierwszej zimy dosychal i podobno wymagal wiecej grzania. Kociol pracuje bardzo cicho, slychac szum palnika tylko wtedy, gdy drzwi od kotlowni sa otwarte. Instalacja olejowa jest calkowicie szczelna, nigdzie w domu (takze w kotlowni przy samym piecu) nie ma zapachu oleju - czasem troche pachnie w garazu, gdzie jest zbiornik oleju. Automatyka pieca ma rozne opcje oszczedzajace, np. gdy wychodzi sie z domu na kilka godzin wciska sie odpowiedni guzik, ktory umozliwia ograniczenie zuzycia paliwa (nie grzeje wtedy cieplej wody, wylacza cyrkulacje i takie tam). Jest takze wiele innych mozliwosci ustawienia pracy pieca, ale jak do tej pory nie bylo to potrzebne. Regulacja pracy pieca zalezy tylko od czujnika pogodowego i od termostatycznych zaworow przy grzejnikach. Mial takze byc czujnik temperatury wewnatrz domu, ale ekipa montujaca instalacje odradzila mi to i rzeczywiscie okazal sie niepotrzebny. Jak na razie nie widze wad tego pieca i calej instalacji. Jeszcze jedna zaleta: piec jest ladny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.02.2005 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Mario w Rankingach producentów kotłów pomarańcz jest pierwszy a budek dziewiąty, jak chodzi o jakość produktu.Przed budkiem są vaillant, junkers, de dietrich i inni, więc porównaj budka do np. Vaillanta a nie do viessmanna bo to nie ta klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 25.02.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 jest taki i owszem sam widziałem. być może to trochę potrwa ale jak bym się sprężył to będę go miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.02.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Pegaziątko zapytaj Majki, ona dostała ode mnie listę rankingową, lub podaj mi swojego e-maila to Ci prześlę. Niebieski to może lepszy ale w reklamie do klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 25.02.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 czy jest to prawda że w pomiezczeniu gdzie jest kocioł na olej nic nie może być ,bo każde zanieczyszczenie grozi "katastrofą"/tak powiedziełostarsze małżeństwo użytk.piec na olej/czyli że pomieszczenie musi być prawie sterylne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 25.02.2005 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Jasne sterylne i serwis w zielonym fartuszku koniecznie z maską na ustach aby nie skazić tej sterylności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.02.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 Tutaj można zobaczyć tę listę: http://www.unitherm.com.pl/katalog/index.php?n=72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts