Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus czy Viessmann (olejowe)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozmawiałem dzisiaj z gościem który instaluje i Buderusa i Vissmana. Mówi że w cenie kotłowni za ok 10-12 tys zł Buderus jest zdecydowanie lepszy niż produkty Vissmana z najniższej półki w podobnej cenie. Co Wy na ten temat sądzicie, oczywiście chodzi mi o kotłownie olejowe.

Mi mówiono wprost przeciwnie :D :D. Ale czy to ważne, wybór i tak nalezy do Ciebie ;-). Swoja droga produkty Buderusa wcale cenowo nie odbiegaja tak wiele od produktów Viessmana. Więc nie rozumiem tu rozgraniczen na półki i tego co jest najniższą półka u Viessmana ??. Moze troszkę wyjaśnisz ten temat na konkretnych przykładach, a nie nic nie mówiącym i łatwym do zafałszowania ogólniku.

POMARAŃCZOWY jak najbardziej mam porównanie bo znajomi mają niebieski i ujmę różnice nasz kosztował 10000 ich 12000

1. nasz cichszy

2. mniej zuzywa oleju mimo, że mam większy dom

3. SERWIS super, mieliśmyu na początku problem bo po założeniu czujnika coś nie działało, telefonik do szefa technicznego i gość przez telefon jasne instrukcje zaprogramował piec, chodzi jak złoto. MAsz 24 godzinny serwis, jak ci padnie o 2 w nocy to przyjadą nawet do rana jak krytyczna sytuacja.

4. jestem bardzo zadowolona. Co do rad

Zamiast czujnika Viessmanna za któy kroją 600 polecam za 150 zł Auraton 500 świetnie się sprawdza, a cena nieporównywalna i generalnie gadżety dorgie a można kupić innych firma tańsze

użytkuję krótko 4 miesiące. Powierzchnia to 260 m domu ale do 19 stopni ogrzewam dół (garaz do 16) a do 16-17 na razie nieużytkowaną górę, dom ocieplony 15 cm styropianem. Do tego na dole kominek z roprowadzaniem ciepła. Na razie poszło 900 l, ale lwia część przez pierwszy miesiąc kiedy susyliśmy wszystko a temperatura na dole osiągała 26 stopni dopiero uczyliśmy się go, teraz w lutym zeszło nam około 180 l, ale do tego oczywiście kominek około 2 m drewna

Mału zgoda co do żeliwa :D Jak tam Twój Olejak?

Ja akurat mam "drewniaka" fex plus 30 kW ale zastanawiam sie nad olejakiem vitola conferral (prawie nieużywany ) za 4 tys kpl. z zasobnikiem 160l oraz zbiornikiem olejowym i kpl "ścieżką paliwową" .

Człowiek się robi kurna leniwy-na początku miałem śmieciaka (załadunek co ok. 2-3 godz-drewno),teraz mam drewniaka (zał. co ok. 7-16 godz) ale.... czas to pieniądz (a poza tym fajnie nacisnąć guziczek i się dalej nie martwić nie?). :D

Ja właśnie dostałem wycenę na piece

Buderus Logano 115 + zasobnik 160L - ok 14 000

Veillant VKO24/5 + zas VIH 150l - ok 11 000

Vissman Vitirond 222 (kompact z zas 125l) - ok 11 000

wiem że do pełnej wyceny brakuje jeszcze wiele rzeczy, sterowanie, grupa bezp, etc ale nie mam szczegółowych informacji na ten temat jeszcze, dzisiaj będę miał spotkanie z instalatorem to wszystko Wam napiszę. Ale chyba wezmę Vissmana, w zaleznmości jak przedstawią się dalsze koszty. Dodam że do Veillanta mam palnik Grischa.

Witam!

Mały masz chyba niezłą okazję kupić bardzo dobry kocioł - jak mówisz że mało używany i za takie pieniądze.

Kolega kupił dom z tym kotłem ale,że trafił na skakanie cen oleju zamontował drewniaka i pali w nim do dziś a olejak stoi nieużywany(wypalił raptem 1,5 zbiorniika oleju .

Vitola 100, posiada powierzchnie grzewcza comferral, 94% sprawności, to kocioł z dolnym ograniczeniem temperatury, natomiast vitola 200 posiada powierzchnie grzewczą biferral, sprawnośc 94%, to kocioł bez dolnego ograniczenia temperatury a więc lepszy i oszczędniejszy!!!

Cześć!!

Będę w tym roku robił kotłownię - zdecydowałem sie na instalację wodną z kotłem olejowym i dodatkowo podłączony do tego kominek (z płaszczem wodnym). Z tego co przeczytałem macie większe rozeznanie cenowe dlatego skomentujcie ofertę, którą dał mi pierwszy z wykonawców. Dodam, ze dom ma 139 m powierzchni użytkowej, ocieplony jest dobrze (poroterm 25 + styropian 14 cm).

I Ogrzewanie popdłogowe 5 pomieszczeń, razem 52 m, rura wielowarstwowa ROTH (materiał, ułożenie, taśma brzegowa) - 3.200 zł - cena nie zawiera styropianu folii, siatki zbrojeniowej, wylewki.

II Ogrzewanie CO - 8 grzejników KERNI, zawory termostatyczne, rura ROTH, robocizna - 5.900 zł

III Kotłownia, CO grzjniki, podłoga CW, C.CW rozdzielcze CO, bez komina

wg. wariantów

a) Viessman Vitorond 222, automatyka pogodowa (zasobnik nie pamiętam z jaką pojemnością, ale napewno powyżej 150l) - 16.700 zł

b)Viessman Vitorond 222, sterowanie pokojowe programowalne (zasobnik jw.) - 15.900 zł

c) Kocioł PENSOTI (zalazłem go w necie na stronie http://www.anteprima.com.pl/ , sterowanie pokojowe programowalne (zasobnik jw.) - 12.900zł

Ceny brutto z Vat usługowym 7%. Reasumujęc całość ogrzewania (tylko olejowego, za podłączenie komika do całości ok.1500-2000zł, za instalację wody CW - od punktu 120 zł + materiały robocizna darmo) ma zmieścić się w granicach 22.000-26.000. Jeżeli gdzieś w nazwach są błędy to nie komentujcie - jestem żółtodziobem i dobrze mi z tym.

Nie jestem majętnym alfonsem ani politkiem dorabiającym na lewo (aczkolwiek jestem z Opola), dlatego prosze włączcie kalkulatorki i odpiszcie co z tym zrobić aby było taniej i na co zwracać uwagę w następnych ofertach.