gość nowy 02.03.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Hej trochę wcześniej zapodałem hasełko - upusty na Viessmanna i Buderusa - Jak to u was wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_30 02.03.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Rozmawiałem dzisiaj z gościem który instaluje i Buderusa i Vissmana. Mówi że w cenie kotłowni za ok 10-12 tys zł Buderus jest zdecydowanie lepszy niż produkty Vissmana z najniższej półki w podobnej cenie. Co Wy na ten temat sądzicie, oczywiście chodzi mi o kotłownie olejowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romario 03.03.2005 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Witam!Coraz bardziej skłaniam się ku pomarańczowemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 03.03.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Rozmawiałem dzisiaj z gościem który instaluje i Buderusa i Vissmana. Mówi że w cenie kotłowni za ok 10-12 tys zł Buderus jest zdecydowanie lepszy niż produkty Vissmana z najniższej półki w podobnej cenie. Co Wy na ten temat sądzicie, oczywiście chodzi mi o kotłownie olejowe. Mi mówiono wprost przeciwnie :D. Ale czy to ważne, wybór i tak nalezy do Ciebie . Swoja droga produkty Buderusa wcale cenowo nie odbiegaja tak wiele od produktów Viessmana. Więc nie rozumiem tu rozgraniczen na półki i tego co jest najniższą półka u Viessmana ??. Moze troszkę wyjaśnisz ten temat na konkretnych przykładach, a nie nic nie mówiącym i łatwym do zafałszowania ogólniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romario 04.03.2005 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 Witam! Podnoszę wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 04.03.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 POMARAŃCZOWY jak najbardziej mam porównanie bo znajomi mają niebieski i ujmę różnice nasz kosztował 10000 ich 120001. nasz cichszy2. mniej zuzywa oleju mimo, że mam większy dom3. SERWIS super, mieliśmyu na początku problem bo po założeniu czujnika coś nie działało, telefonik do szefa technicznego i gość przez telefon jasne instrukcje zaprogramował piec, chodzi jak złoto. MAsz 24 godzinny serwis, jak ci padnie o 2 w nocy to przyjadą nawet do rana jak krytyczna sytuacja.4. jestem bardzo zadowolona. Co do radZamiast czujnika Viessmanna za któy kroją 600 polecam za 150 zł Auraton 500 świetnie się sprawdza, a cena nieporównywalna i generalnie gadżety dorgie a można kupić innych firma tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 04.03.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2005 No i nie wiem jak to u innych ale niektórzy mają problemy z automatyką pogodowa w niebieskim, ale może akurat pechowo trafili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romario 06.03.2005 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Witam!EZ - jak długo użytkujesz viessmanna (jaki model) - jaką powierzchnię ogrzewasz - ile oleju w sezonie(rocznie) zużywasz?Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 06.03.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 użytkuję krótko 4 miesiące. Powierzchnia to 260 m domu ale do 19 stopni ogrzewam dół (garaz do 16) a do 16-17 na razie nieużytkowaną górę, dom ocieplony 15 cm styropianem. Do tego na dole kominek z roprowadzaniem ciepła. Na razie poszło 900 l, ale lwia część przez pierwszy miesiąc kiedy susyliśmy wszystko a temperatura na dole osiągała 26 stopni dopiero uczyliśmy się go, teraz w lutym zeszło nam około 180 l, ale do tego oczywiście kominek około 2 m drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.03.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Mału zgoda co do żeliwa Jak tam Twój Olejak? Ja akurat mam "drewniaka" fex plus 30 kW ale zastanawiam sie nad olejakiem vitola conferral (prawie nieużywany ) za 4 tys kpl. z zasobnikiem 160l oraz zbiornikiem olejowym i kpl "ścieżką paliwową" . Człowiek się robi kurna leniwy-na początku miałem śmieciaka (załadunek co ok. 2-3 godz-drewno),teraz mam drewniaka (zał. co ok. 7-16 godz) ale.... czas to pieniądz (a poza tym fajnie nacisnąć guziczek i się dalej nie martwić nie?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leman13 06.03.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 wybór zależy od twoich upodobań ja bym preferował Viessmanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 06.03.2005 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 jeżeli mogę wtrącić jeszcze to bardzo ważne jest zaprogramowanie pieca i tu speców viessmana polecam z całego serca, łącznie z tym, że w przypadku problemów umieją pomóc nawet telefonicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 07.03.2005 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Mały jak kupisz Vitole, staniesz się pomarańczowy bo teraz jesteś ferrumowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romario 07.03.2005 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Witam!Mały masz chyba niezłą okazję kupić bardzo dobry kocioł - jak mówisz że mało używany i za takie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_30 07.03.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Ja właśnie dostałem wycenę na pieceBuderus Logano 115 + zasobnik 160L - ok 14 000Veillant VKO24/5 + zas VIH 150l - ok 11 000Vissman Vitirond 222 (kompact z zas 125l) - ok 11 000 wiem że do pełnej wyceny brakuje jeszcze wiele rzeczy, sterowanie, grupa bezp, etc ale nie mam szczegółowych informacji na ten temat jeszcze, dzisiaj będę miał spotkanie z instalatorem to wszystko Wam napiszę. Ale chyba wezmę Vissmana, w zaleznmości jak przedstawią się dalsze koszty. Dodam że do Veillanta mam palnik Grischa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romario 07.03.2005 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Witam!Coś drogo Ci wyliczyli Buderusa...Mówią że pomarańczowy lepszy... hmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.03.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Witam! Mały masz chyba niezłą okazję kupić bardzo dobry kocioł - jak mówisz że mało używany i za takie pieniądze. Kolega kupił dom z tym kotłem ale,że trafił na skakanie cen oleju zamontował drewniaka i pali w nim do dziś a olejak stoi nieużywany(wypalił raptem 1,5 zbiorniika oleju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gość nowy 09.03.2005 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Hej Grzesiek13 - jak sądzisz - jest jakaś zasadnicza różnica na sprawności, efektywności, oszczędności itp pomiędzy kotłami Viessmanna - Vitolą 100 a Vitolą 200? By warto było wydać więcej pieniędzy na Vitolę200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 09.03.2005 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Vitola 100, posiada powierzchnie grzewcza comferral, 94% sprawności, to kocioł z dolnym ograniczeniem temperatury, natomiast vitola 200 posiada powierzchnie grzewczą biferral, sprawnośc 94%, to kocioł bez dolnego ograniczenia temperatury a więc lepszy i oszczędniejszy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr B 14.03.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Cześć!! Będę w tym roku robił kotłownię - zdecydowałem sie na instalację wodną z kotłem olejowym i dodatkowo podłączony do tego kominek (z płaszczem wodnym). Z tego co przeczytałem macie większe rozeznanie cenowe dlatego skomentujcie ofertę, którą dał mi pierwszy z wykonawców. Dodam, ze dom ma 139 m powierzchni użytkowej, ocieplony jest dobrze (poroterm 25 + styropian 14 cm). I Ogrzewanie popdłogowe 5 pomieszczeń, razem 52 m, rura wielowarstwowa ROTH (materiał, ułożenie, taśma brzegowa) - 3.200 zł - cena nie zawiera styropianu folii, siatki zbrojeniowej, wylewki.II Ogrzewanie CO - 8 grzejników KERNI, zawory termostatyczne, rura ROTH, robocizna - 5.900 złIII Kotłownia, CO grzjniki, podłoga CW, C.CW rozdzielcze CO, bez kominawg. wariantówa) Viessman Vitorond 222, automatyka pogodowa (zasobnik nie pamiętam z jaką pojemnością, ale napewno powyżej 150l) - 16.700 złb)Viessman Vitorond 222, sterowanie pokojowe programowalne (zasobnik jw.) - 15.900 złc) Kocioł PENSOTI (zalazłem go w necie na stronie http://www.anteprima.com.pl/ , sterowanie pokojowe programowalne (zasobnik jw.) - 12.900złCeny brutto z Vat usługowym 7%. Reasumujęc całość ogrzewania (tylko olejowego, za podłączenie komika do całości ok.1500-2000zł, za instalację wody CW - od punktu 120 zł + materiały robocizna darmo) ma zmieścić się w granicach 22.000-26.000. Jeżeli gdzieś w nazwach są błędy to nie komentujcie - jestem żółtodziobem i dobrze mi z tym. Nie jestem majętnym alfonsem ani politkiem dorabiającym na lewo (aczkolwiek jestem z Opola), dlatego prosze włączcie kalkulatorki i odpiszcie co z tym zrobić aby było taniej i na co zwracać uwagę w następnych ofertach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts