Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus czy Viessmann (olejowe)

Recommended Posts

Nie da sie skomentować takiej wyceny, bo nie wiemy ile mb rury, jakiej średnicy, jakiego typu. Jaka moc kotła? Jakie moce grzejników, jakie grzejniki (bocznozasilane czy VKO) i wiele innych. Musisz sprawdzić sobie oferty w kilku firmach na podony towar i porównać.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

52m2 - *8mb/m2= 416 (500)* 4= 2000zł

izolacja jezeli systemowa to okolo 15zł/m2 = 780zł

klipsy około1000szt około 100zł

dylatacja (ja jrobię ze styropiany 1cm) 25zł

kocioł ma zasobnik 130L a nie powyżej 150 jak piszesz instalator ma nie dokładne dane\???

grzejniki ? jakie wielkości 8* (x)

na ogrzewanie grzejnikowe :

rura 100mb 400zł

izilacja 160

zawory do "V" 8*25=200

złączki 16*3/4 24szt *6=144

rozdzielacz 8 160

szafka 140

zawory odpowietrzniki złączki 200zł

zestaw pompowy gzejnikiowy

zestaw pompowy podłogowy

rozdzielacz z sprzegłem hydraulicznym około 3000 (dobra cena za komplet systemowy spełnie swe zadanie w 100% tak jak ma być a pozatym estetycznie wygląda)

ale to są tylko przykładowe ceny (nie leczymy się przez telefon) :D

Witamy Rafała na forum. No, no , no ale sypnęło cenami.

Masz zdrowie :lol:

Rafał nie wiem czy wiesz ale w GK oboje mamy "wyłaczność" na instalacje. W końcu trzeba dyktować warunki cenowe!!!!

:lol: :lol: :lol:

My mamy tą wyłącznośc, a Majka ma wyłączność na podróże poślubne.

Pozdrawiam

Może moderator mnie nie zabije(założyłem osobny temat)

Witam, wykonawców i użytkowników bardzo proszę o opinię i informację (koszty wykonania) kotłowni olejowej w domku letniskowym wykonanym z:

bali drewnianych ocieplonych styrosupremą,

stropik (drewniane płyty) ocieplony 15 cm wełny,

istniejące podłogi i posadzki zostaną zerwane i zalany zostanie chudziak oraz ułożony styropian.

Okna drewniane pojedyńcze, raczej zimne

Domek ma powierzchnię całkowitą ok. 50 m/kw

Duży pokój z 2 przeciwległymi oknami, kuchnia, mały pokój wielkości kuchni oraz mała łazienka, no i wiatrołap, czy też mały hall, gdzie miałby stanąć piec(kocioł).

Czy można przy takim kotle zastosować ogrzewanie podłogowe (tylko dla kuchni 10m/kw.)?

Czy kocioł powinien być wiszący?

Jaki komin proponujecie?

Jakie grzejniki?

Domek choć letniskowy będzie w przyszłości prawdopodobnie użytkowany przez cały rok, czy instalację powinienem zalać glikolem i czy jest to drogie?

Gazu niestety nie ma w okolicy, a możę jakieś inne rozwiązania proponujecie? Czy późniejsza zimowa eksploatacja będzie droga?

Dziękuję.

Rafał Ty uczysz się w tej szkółce niedzielnej w Mysłowicach, zwanej Akedamią Viessman'a :lol: czy tylko miałeś tam szkolenie serwisowe?

Ja jeszcze w Krakowie na Zakopiance byłem kiedyś na szkoleniu 8) ze zbioru pomarańczy

:lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam Zielonego z pomarańczowym pasem.

• 2 weeks później...

Nikt nie jest w stanie mi pomóc??? Ponawiam prośbę!!!

Może moderator mnie nie zabije(założyłem osobny temat)

Witam, wykonawców i użytkowników bardzo proszę o opinię i informację (koszty wykonania) kotłowni olejowej w domku letniskowym wykonanym z:

bali drewnianych ocieplonych styrosupremą,

stropik (drewniane płyty) ocieplony 15 cm wełny,

istniejące podłogi i posadzki zostaną zerwane i zalany zostanie chudziak oraz ułożony styropian.

Okna drewniane pojedyńcze, raczej zimne

Domek ma powierzchnię całkowitą ok. 50 m/kw

Duży pokój z 2 przeciwległymi oknami, kuchnia, mały pokój wielkości kuchni oraz mała łazienka, no i wiatrołap, czy też mały hall, gdzie miałby stanąć piec(kocioł).

Czy można przy takim kotle zastosować ogrzewanie podłogowe (tylko dla kuchni 10m/kw.)?

Czy kocioł powinien być wiszący?

Jaki komin proponujecie?

Jakie grzejniki?

Domek choć letniskowy będzie w przyszłości prawdopodobnie użytkowany przez cały rok, czy instalację powinienem zalać glikolem i czy jest to drogie?

Gazu niestety nie ma w okolicy, a możę jakieś inne rozwiązania proponujecie? Czy późniejsza zimowa eksploatacja będzie droga?

Dziękuję.

A tak szczerze-czy warto inwestować kilka(naście) tysięcy w olejówkę przy tak małym domku? I mieć non stop smród (bo niestety olej śmierdzi).A może taniej wyszłoby zamontować grzejniki konwekcyjne-elektryczne?Sądzę ,że koszt całości zmieściłby się w 1-1,5 tys.zł(dobre firmowe trochę więcej).Do tego dobry ogrzewacz el. i po kłopocie-a nadmiar kasy na konto i ew.rachunki za prąd.

Przy takim domku ja zrobiłbym tak.

No i właśnie o takie rady choć dość nieprecyzyjne mi chodziło. Może więcej konkretów???

Pomyśl logicznie-kotły na olej są raczej większej mocy niż 5-8 kW-koszt kotła najtańszego shitu to ok. 4 tys ze zbiorniczkiem(widziałem takiego "papierowego" w castoramie)+grzejniki i instalacja znów ok. 4-5 tys+zasobnik ok 500zł+wkład ok 500-1500 zł+koszty dodatkowe ok. 500-1000zł-razem ok.10-11 tys.

A możesz kupić grzejniki z nawiewem za np 200zł/szt (ok.1500w) powiesić na ścianie i każdy ma swój termostat-razem koszt ok. 1000-1500 zł + bojler el.biawar ok.500 złi masz zaoszczędzone ok. 8000-9000zł.

Powiesz ,że droga elektryka-ale przy tak małym domku i tak koszt ogrzewania nie będzie specjalnie mały,bo kociołki o większych mocach muszą "zeżreć" swoje tak czy inaczej.

Powiesz a co jak wysiądzie prąd? Kocioł olejowy też go potrzebuje.

Zresztą piszesz ,że jest to domek letniskowy? To może lepiej resztękasy włożyc w ocieplenie?

Chyba Ci dałem trochę do myślenia... :)

koledzy instalatorzy!!!

mam małe pytanko.:D

dopiero com sie wprowadził, a jusz myśle o zmianach, hehe

mam kociołek niebieski na łolej G115.qpiłem to sprytne :D , śliczne urządzenie w pakiecie ( była sfego czasu taka promocja).

tyle, że za jakiś czas (rok, 1,5) mają nam ciągać gaz.

mnie to nawet pasuje, bo chciałbym zrezygnować z kotłowni jako takiej.

czy można zastąpić ten kocioł gazowym, wiszacym, co bym se go mógł powiesić np. w przedpokoju????

co proponujecie?

acha, mam podłogufke na 60m2 parteru. do góry grzejniki.

zakładam , że zostawiam sobie 160l zasobnik na wode.

czy gra jest warta świeczki???

z goory thx za odp

pozdrawiam

oorbaniasty

Mały- a co powiesz na to?:

Kocioł olejowy dwufunkcyjny

Ulrich Wertich WO 11 W

Wyposażenie: (samo ogrzewanie + ciepła woda) - kocioł dwufunkcyjny z palnikiem olejowym fabrycznie ustawionym i komputerowo przetestowanym, filtr oleju z przewodem elastycznym, ompa oleju "booster pump", mikroprocesorowy regulator chronoproporcjonalny z programatorem tygodniowym pokojowym, zawór bezpieczeństwa c.o. 2,5 bar, termostatyczny zawór mieszający mieszający ciepłej wody, czujnik przepływu c.w.u., kompletne okablowanie elektryczne (zasilanie, pompa c.o., regulator, itd.);

Znamionowa moc cieplna [kW]: 11

Wydajność c.w.u. o temp. 43°C (deltaT=33°C) [l/h]: 273

Funkcje: c.o. + ciepła woda

Maksymalne nadciśnienie pracy - c.o. [bar]: 2,5

Maksymalne nadciśnienie pracy - ciepła woda [bar]: 11

Sprawność cieplna "turbo" [%]: 94

Sprawność cieplna standard [%]: 92,5

Zakres temp. pracy na potrzeby c.o. [°C]: 52-84

Zakres temp. pracy na potrzeby c.w.u. [°C]: 38-65

Pojemność wodna [l]: 20,5

Ciężar (pełnego kotła) [kg]: 71,5

Wymiary zewnętrzne (szer. x gł. x wys.) [mm]: 302 x 500 x 764

Uwaga !!! Tylko teraz w cenie kotła mikroprocesorowy regulator z programatorem tygodniowym FR-DIGI!

przeczytaj więcej na temat kotłów Wertich

zobacz zasobniki c.w.u.

zobacz inne modele kotłów Ulrich w promocyjnych cenach

[zobacz kompletny cennik kotłów Ulrich w wersji .pdf (Acrobat Reader)]

Moc: 11000 W

Cena brutto: 3830,80 PLN Stara cena: 4498,00 PLN

CENA SPRZEDAŻY PRZY MONTAŻU (7% VAT):

Cena brutto:3359,10 PLN Stara cena: 4498,00 PLN

Jest dokładnie tak jak piszesz jeśli chodzi o moce, ale nie przesadzajmy z dużymi kosztami jeśli chodzi o rury i grzejniki, w takim domku nie będzie tego aż tak dużo a i wkład ma być niezbyt wysoki i zewnętrzny. Obawiam się kosztów za energię elektryczną w trakcie sezonów zimowych jeśli domek okaże się być całorocznym.

Mały- a co powiesz na to?:

Kocioł olejowy dwufunkcyjny

Ulrich Wertich WO 11 W

Wyposażenie: (samo ogrzewanie + ciepła woda) - kocioł dwufunkcyjny z palnikiem olejowym fabrycznie ustawionym i komputerowo przetestowanym, filtr oleju z przewodem elastycznym, ompa oleju "booster pump", mikroprocesorowy regulator chronoproporcjonalny z programatorem tygodniowym pokojowym, zawór bezpieczeństwa c.o. 2,5 bar, termostatyczny zawór mieszający mieszający ciepłej wody, czujnik przepływu c.w.u., kompletne okablowanie elektryczne (zasilanie, pompa c.o., regulator, itd.);

Znamionowa moc cieplna [kW]: 11

Wydajność c.w.u. o temp. 43°C (deltaT=33°C) [l/h]: 273

Funkcje: c.o. + ciepła woda

Maksymalne nadciśnienie pracy - c.o. [bar]: 2,5

Maksymalne nadciśnienie pracy - ciepła woda [bar]: 11

Sprawność cieplna "turbo" [%]: 94

Sprawność cieplna standard [%]: 92,5

Zakres temp. pracy na potrzeby c.o. [°C]: 52-84

Zakres temp. pracy na potrzeby c.w.u. [°C]: 38-65

Pojemność wodna [l]: 20,5

Ciężar (pełnego kotła) [kg]: 71,5

Wymiary zewnętrzne (szer. x gł. x wys.) [mm]: 302 x 500 x 764

Uwaga !!! Tylko teraz w cenie kotła mikroprocesorowy regulator z programatorem tygodniowym FR-DIGI!

przeczytaj więcej na temat kotłów Wertich

zobacz zasobniki c.w.u.

zobacz inne modele kotłów Ulrich w promocyjnych cenach

[zobacz kompletny cennik kotłów Ulrich w wersji .pdf (Acrobat Reader)]

Moc: 11000 W

Cena brutto: 3830,80 PLN Stara cena: 4498,00 PLN

CENA SPRZEDAŻY PRZY MONTAŻU (7% VAT):

Cena brutto:3359,10 PLN Stara cena: 4498,00 PLN

Jest dokładnie tak jak piszesz jeśli chodzi o moce, ale nie przesadzajmy z dużymi kosztami jeśli chodzi o rury i grzejniki, w takim domku nie będzie tego aż tak dużo a i wkład ma być niezbyt wysoki i zewnętrzny. Obawiam się kosztów za energię elektryczną w trakcie sezonów zimowych jeśli domek okaże się być całorocznym.

Jeśli chcesz koreańską zabawkę to Twoja sprawa-poczytaj wcześniejsze wątki o urlichu.Poza tym kocioł już masz ok. 2 krotnie przewymiarowany (zeżreć swoje musi).

• 1 month później...
Ja właśnie dostałem wycenę na piece

Buderus Logano 115 + zasobnik 160L - ok 14 000

Veillant VKO24/5 + zas VIH 150l - ok 11 000

Vissman Vitirond 222 (kompact z zas 125l) - ok 11 000

wiem że do pełnej wyceny brakuje jeszcze wiele rzeczy, sterowanie, grupa bezp, etc ale nie mam szczegółowych informacji na ten temat jeszcze, dzisiaj będę miał spotkanie z instalatorem to wszystko Wam napiszę. Ale chyba wezmę Vissmana, w zaleznmości jak przedstawią się dalsze koszty. Dodam że do Veillanta mam palnik Grischa.

A dlaczego nie zainteresowałeś się kotłami firmy Ulrich?