bogdan1719499703 02.05.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Cześć!! Będę w tym roku robił kotłownię - zdecydowałem sie na instalację wodną z kotłem olejowym i dodatkowo podłączony do tego kominek (z płaszczem wodnym). Z tego co przeczytałem macie większe rozeznanie cenowe dlatego skomentujcie ofertę, którą dał mi pierwszy z wykonawców. Dodam, ze dom ma 139 m powierzchni użytkowej, ocieplony jest dobrze (poroterm 25 + styropian 14 cm). I Ogrzewanie popdłogowe 5 pomieszczeń, razem 52 m, rura wielowarstwowa ROTH (materiał, ułożenie, taśma brzegowa) - 3.200 zł - cena nie zawiera styropianu folii, siatki zbrojeniowej, wylewki. II Ogrzewanie CO - 8 grzejników KERNI, zawory termostatyczne, rura ROTH, robocizna - 5.900 zł III Kotłownia, CO grzjniki, podłoga CW, C.CW rozdzielcze CO, bez komina wg. wariantów a) Viessman Vitorond 222, automatyka pogodowa (zasobnik nie pamiętam z jaką pojemnością, ale napewno powyżej 150l) - 16.700 zł b)Viessman Vitorond 222, sterowanie pokojowe programowalne (zasobnik jw.) - 15.900 zł c) Kocioł PENSOTI (zalazłem go w necie na stronie http://www.anteprima.com.pl/ , sterowanie pokojowe programowalne (zasobnik jw.) - 12.900zł Ceny brutto z Vat usługowym 7%. Reasumujęc całość ogrzewania (tylko olejowego, za podłączenie komika do całości ok.1500-2000zł, za instalację wody CW - od punktu 120 zł + materiały robocizna darmo) ma zmieścić się w granicach 22.000-26.000. Jeżeli gdzieś w nazwach są błędy to nie komentujcie - jestem żółtodziobem i dobrze mi z tym. Nie jestem majętnym alfonsem ani politkiem dorabiającym na lewo (aczkolwiek jestem z Opola), dlatego prosze włączcie kalkulatorki i odpiszcie co z tym zrobić aby było taniej i na co zwracać uwagę w następnych ofertach. A dlaczego nie Ulrich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurthg 03.05.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 [quote=]A dlaczego nie Ulrich?Sory, prowadzisz jakąś kampanię? (tnij cytaty) Dlaczego nie urlich? - brak współpracy z zasobnikami uniemożliwia uzycie kolektorów słonecznych (sami w ofercie piszą, że zasobnik tylko na życzenie klienta, ale nie poecają)- bo w pewnym momencie znikło ze strony słowo "kondensacyjne" ... hmm dlaczego w takim razie się pojawiło? (chyba, że miałem zwidy to przepraszam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Empus 08.05.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam serdecznie, trochę stary już temat, ale chce do niego powrócić. W chwili obecnej jestem w trakcie budowy domu ogrzewanie podłogowe na pow. 75m2 ogrzewanie grzejnikami na pow 90m2. Zostały mi zaproponowane dwa kotły pierwszy Viessmann Vitoladens 300-T - kocioł kondensacyjny - i moje pierwsze pytanie czy warto w niego inwestować, trochę poczytałem w internecie że kotły kondensacyjny są dobre do domów gdzie jest sporo instalacji podłogowej, ale z drugiej strony niby kotły olejowe nie dają aż tak znacznego wzrostu sprawności jak w przypadku gazowych i dlatego się zastanawiam czy jest to dobre rozwiązanie. Drugi kocioł jaki został mi zaproponowany to Buderus G125. Przeglądałem informację na temat tych dwóch kotłów na stronie producentów, ale ciężko mi jednoznacznie stwierdzić, który jest lepszy, a przekroje techniczne nie wiele mi mówią, niestety nie jestem specem. Czy ktoś jeszcze używa kotłów olejowych w dniu dzisiejszym kiedy to olej jest naprawdę drogi i może mi doradzić ) Mam jeszcze jedno pytanie co do ilości oleju potrzebnego do ogrzania domu - czy ma ktoś jakiś wzór pozwalający na jego rzeczywiste wyliczenie, szukałem w sieci i wartości dla mojego domu wahają się od 1800-6000l duża rozbieżność a jeśli nie ma takiego wzoru to czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami, prosiłbym o podanie ilości spalanego oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.05.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 zobacz tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts