Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie koszty papierologii????

Marcinn

Recommended Posts

Jakie mam przyjąć koszty papierologii i przyłączy mediów przy przerabianiu strychu domku jednorodzinnego na poddasze użytkowe. Dodam, że dach ma być podniesiony, zmieniona konstrukcja dachu. Dom oczywiście posiada wszystkie media ale chciałbym aby poddasze posiadało oddzielne liczniki za wodę, prąd itd. Co ze zmianami do projektu???

Dzięki za podpowiedź, jednak jakie mam przyjąć koszty takiego rozwiązania, po naczytaniu się o cenach przyłączy o jakich nawiasem mówiąc nie miałem zielonego pojęcia obawiam się, że wszystko jest możliwe. Jakoś w pierwszej fazie kosztorysowania nie brałem tych kosztów pod uwagę a tu klops.

Dzięki

Marcinn

Jeżeli pójdziesz w wariant podliczników, to koszty będą niewielkie ( założysz podliczniki - wody i energii na inst. wewnetrznej, przy wejściu do mieszkania na poddaszu i w ten sposób ominiesz niepotrzebne koszty.

Zużycie będziesz rozliczać będziesz z podliczników i tak naprawdę to inwestycja zwiększy się o koszt takowych ( wodomierz kupisz do 100,- pln, a licznik prądu chyba trochę drożej ).

Co innego, jeżeli planujesz po rozbudowie podział domu i chcesz mieć osobne własności, ale nic na ten temat nie pisałeś.

Pozdro

J

Ale jeżeli jeszcze przed rozbudową domu będę chciał aby góra była przepisana na mnie (uważam że tak jest wygodniej, chociażby jeżeli będę się starał o kredyt itp.) to czy będę zmuszony do zakładania osobnych liczników czy podliczniki wchodzą w grę. W moim przypadku uważam,że założenie podliczników to idealne rozwiązanie.

Pozdrawiam

Marcin