Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga budowlana - jak długo?

Franio

Recommended Posts

W przypadku starej ulgi budowlanej wydatki można było ponosić tylko do końca 2004 roku, aby skorzystać z odliczenia - czyli tak - możesz w rozliczeniu za 2004 rok rozliczyć ulgę budowlaną, ale to ostatni raz.

Pozdrawiam

Duża ulga budowlana miała trzy odsłony;

1) odpis od dochodu

2) odpis od podatku-bez limitu czasowego

3) odpis od podatku z 3-letnim limitem czasowym (obowiązującym od 2001 roku)

Wszystkie te ulgi skończyły się w 2004roku, ale Ciebie ograniczał jeszcze limit czasowy z pkt 3.

Według mnie nie możesz już koszystać z ulgi w 2004 roku, ale popytaj jeszcze.

W przypadku starej ulgi budowlanej wydatki można było ponosić tylko do końca 2004 roku, aby skorzystać z odliczenia - czyli tak - możesz w rozliczeniu za 2004 rok rozliczyć ulgę budowlaną, ale to ostatni raz.

Pozdrawiam

Duża ulga budowlana miała trzy odsłony;

1) odpis od dochodu

2) odpis od podatku-bez limitu czasowego

3) odpis od podatku z 3-letnim limitem czasowym (obowiązującym od 2001 roku)

Wszystkie te ulgi skończyły się w 2004roku, ale Ciebie ograniczał jeszcze limit czasowy z pkt 3.

Według mnie nie możesz już koszystać z ulgi w 2004 roku, ale popytaj jeszcze.

lakk - policz proszę. Limit 3-lat wszedł w życie wraz z nowelą ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Nowela ta została uchwalona przez Sejm w roku 2001 a sama nowela weszła w zycie z dniem 1 stycznia 2002 r. czyli policz lata 2002, 2003 2004... i koniec.

Nieprawdaż?

Widzę, że są zdania podzielone - zadzwoniłem do US w Cieszynie, gdzie poinformowano mnie, że mogę odliczyć wydatki poniesione do końca 2004 r.

Wygląda na to, że Wowka ma rację.

Poszukuję jeszcze listy rzeczy, które można odliczyć (czy istnieje w ogóle coś takiego?). Może być też lista odliczeń kontrowersyjnych, to będę pytał US czy można odliczać.

Pozdrawiam wszystkich.

Franio :D

2004r to ostatni rok, za który można odliczyć podatek od wydatków poniesionych w tymże 2004 roku.

Po odbiorze częściowym tylko i wyłącznie obowiązuje ulga remontowa.

Wiem co mówię bo też jestem w sytuacji, że to były ostatnie moje wydatki od których coś mi jeszcze skapnie. :lol: szkoda :(

2004r to ostatni rok, za który można odliczyć podatek od wydatków poniesionych w tymże 2004 roku.

Po odbiorze częściowym tylko i wyłącznie obowiązuje ulga remontowa.

Wiem co mówię bo też jestem w sytuacji, że to były ostatnie moje wydatki od których coś mi jeszcze skapnie. :lol: szkoda :(

Gwoli ścisłości dodam, że w przypadku odbioru częściowego, ulga remontowa obowiązuje tylko w stosunku do kosztów poniesionych na remont i modernizację tej własnie odebranej części budynku oraz na remont i modernizację elementów "wspólnych" kosntrukcji czy też instalacji budynku (dach, ściany nośne, kanalizacja itp.) Czyli jeśli w protokole odbioru częściowego masz napisane, że dokonano odbioru łazienki na parterze to nie można odliczyć żadnych kosztów związanych z doposażeniem łazienki na piętrze (poddaszu)

Wiem, że "prawo-prawem" a "życie -życiem" niemniej tak ta sprawa wygląda.