Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomysł na oswietlenie salonu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może to być rampa oświetleniowa zrobiona wzdłuż ścian, 15 - 20 cm pod sufitem i oświetleniem zmocowanym w ten sposób by nie było widać oprawek ani źródeł światła, które oświetlą salon światłem odbitym od sufitu. Dodatkowo w kilku newralgicznych miejscach można zamontować lampki halogenowe.

Pozdro

J

Robię często takie oświetlenia .Półka jest robiona tak aby oświetlała sufit,albo ściane zależy jak wymyśla architekci.Pożniej wrzuce zdjęcia,tylko niech ktoś mi powie jak to zrobić.Tylko jest jedno ale ściany (sufit)muszą być idealnie zrobione - takie oświetlenie robiane po paprokach to katastrofa

czekam z niecierpliwością na zdjęcia niestety ja Ci nie podpowiem jak można je wkleić Jak szeroki i wysoki robisz ten "stelarz "na suficie i jaką zostawiasz przerwe pomiędzy "stelarzem a ścianą ? Musi być chyba conajmniej 10cm. aby zmieściła się ręka podczas wymiany jarzeniówki Jeśli coś takiego robiłeś podpowiedz nam jak to najlepiej zrobić ,czy jarzeniówki powinny być po całym obwodzie czy z odstępami . Ja chcę to oświetlenie włączać podczas oglądania telewizji ,kolacji przy świecach :oops: Ma dawać taki półcień Jakie silne lampy? Pisz wszystko co wiesz

Pozdrowionka :wink:

Salon mam duży a nad nim belki drewniane. Ponieważ belki byłyby zbyt długie po środku oparte są na podciągu. Między belkami jako sufit jest płyta GK. Między podciągiem a płytą jest przestrzeń w której między każdą belką umieściłem przegubowa oprawkę do halogenów. Oświetlany będzie sufit i od niego światłem rozproszonym oświetlę salon. Niestety jest to dopiero w fazie realizacji i nie mogę powiedzieć jak zdało egzamin. :(

A ja w mieszkaniu w którym aktualnie mieszkam mam taki podwieszony sufit ( :D sam robiłem); płyta G-K przykręcona do stelaży,na jej krawędziach w celu pogrubienia dałem listwy o wym 3x3cm. Odległość od sufitu 10 cm. od ściany25 cm. m-dzy sufitami mam oświetlenie 6 x 15 W, w dolnym suficie (w płycie G-K) mam halogenki 8x20W pokój o wym 5x 3.5 m. wyglada super,szczególnie przy oświetleniu tym m-dzy sufitami.

W drugim pokoiku o wym 3x3m. na stykach ściany z sufitem z płyty G-K zrobiłem skosy o szer 40 cm. w które wmontowałem na każdym ze skosów po 2 halogeny x20W ( skosy zrobiłem na wszystkich ścianach) + ściemniacz, efekt też superowy.

W nowo budowanym domku na razie nie będę tak robił ze względów finansowych i czasowych.(może kiedyś) Pozdrawiam

Robię często takie oświetlenia .Półka jest robiona tak aby oświetlała sufit,albo ściane zależy jak wymyśla architekci.Pożniej wrzuce zdjęcia,tylko niech ktoś mi powie jak to zrobić.

no czekam na te zdjęcia

tutaj masz jak je wklejać: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=30921&highlight=jak+wkleja%E6+zdj%EAcia

Mam pytanie z innej "beczki".

Czy orientujecie sie, jaki jest koszt wykonania m2 samego sufitu z plyty g-k (robocizna) w pomieszczeniu bez skosow (nie chodzi o ocieplenie poddasza). Czy macie doswiadczenie w tym zakresie?

Bede wdzieczna za wszelkie informacje. Na rzadko odwiedzanym forum "lista plac wykonawcow" trudno uzyskac odpowiedz.

pozdr

ebi :D

nie ma problemu

1. sam sufit podwieszany tj obnizenie sufitu 14 zł + szpachlowanie pod malarza

2. sufit podwieszany z foliami (pod strychem) 17 zł + szpachlowanie pod malarza

ale jesi moge poradzić jesli masz troche zdolności manualnych poziomice i czas zrobisz sam

ja całkowity laik troche lektury i sam zrobiłem w dwa tygodnie 200m sufitu pod strych

Widziałem ciekawe oświetlenia salonu z kilkunastu halogeników montowanych w rogach pokoju w sufitowych płytach k-g, w okolicy kominka. Nie byłoby w tym nic szczególnego, gdyby nie system włączania tych świateł - na czujnik ruchu. Jako dodatkowe oświetlenie iluminacyjne włącza się nieoczekiwanie, gdy zbliżysz się do strefy. Ciekawy pomysł - efekt bardzo fajny. Myślę, żeby tak u siebie.