pokerzysta 22.02.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 czy ktoś ma jakies materiały na email w tym temacieinteresuje mnie rozwiazania sufitowe bez lampy na śroku i kinkietów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.02.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Może to być rampa oświetleniowa zrobiona wzdłuż ścian, 15 - 20 cm pod sufitem i oświetleniem zmocowanym w ten sposób by nie było widać oprawek ani źródeł światła, które oświetlą salon światłem odbitym od sufitu. Dodatkowo w kilku newralgicznych miejscach można zamontować lampki halogenowe.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestorski 22.02.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Jerzysio - spotkałeś się z tym na jakiejś stronie? chętnie spojrzałbym na to, jak takie oświetlenie może wyglądać.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 22.02.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 widziałem gdzieś jeszcze taki pomysł ze przy suficie jest taki drugi sufit okalajacy salon przy ścianie równoległy do wlasciwego i w pewnej odległosci od niego. W tym "niby" suficie sa zamontowane światła ktore oswietlają sufit wlasciwy dajac miłe rozproszone swiatło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 22.02.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Takie rozwiązanie było bodajże w Muratorze 1/2005 albo innym niedawnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 22.02.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 a ja mam chęć zrobić właśnie niby taki drugi sufit tylko że oddalony od ściany o kilka cm. i światło będzie oświetlać połączenie sufitu i ściany po całym obwodzie pokoju (wszędzie jest odwrotnie tzn. światło pada tylko na sufit )Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobek 22.02.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Robię często takie oświetlenia .Półka jest robiona tak aby oświetlała sufit,albo ściane zależy jak wymyśla architekci.Pożniej wrzuce zdjęcia,tylko niech ktoś mi powie jak to zrobić.Tylko jest jedno ale ściany (sufit)muszą być idealnie zrobione - takie oświetlenie robiane po paprokach to katastrofa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 22.02.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 czekam z niecierpliwością na zdjęcia niestety ja Ci nie podpowiem jak można je wkleić Jak szeroki i wysoki robisz ten "stelarz "na suficie i jaką zostawiasz przerwe pomiędzy "stelarzem a ścianą ? Musi być chyba conajmniej 10cm. aby zmieściła się ręka podczas wymiany jarzeniówki Jeśli coś takiego robiłeś podpowiedz nam jak to najlepiej zrobić ,czy jarzeniówki powinny być po całym obwodzie czy z odstępami . Ja chcę to oświetlenie włączać podczas oglądania telewizji ,kolacji przy świecach Ma dawać taki półcień Jakie silne lampy? Pisz wszystko co wiesz Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 22.02.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Tez jestem zainteresowany wykonaniem takowego sufitu tylko jak zato sie zabrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 22.02.2005 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Pożniej wrzuce zdjęcia,tylko niech ktoś mi powie jak to zrobić. Szukaj tu: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=30921 http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=38694 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 22.02.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Salon mam duży a nad nim belki drewniane. Ponieważ belki byłyby zbyt długie po środku oparte są na podciągu. Między belkami jako sufit jest płyta GK. Między podciągiem a płytą jest przestrzeń w której między każdą belką umieściłem przegubowa oprawkę do halogenów. Oświetlany będzie sufit i od niego światłem rozproszonym oświetlę salon. Niestety jest to dopiero w fazie realizacji i nie mogę powiedzieć jak zdało egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 22.02.2005 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 A ja w mieszkaniu w którym aktualnie mieszkam mam taki podwieszony sufit ( sam robiłem); płyta G-K przykręcona do stelaży,na jej krawędziach w celu pogrubienia dałem listwy o wym 3x3cm. Odległość od sufitu 10 cm. od ściany25 cm. m-dzy sufitami mam oświetlenie 6 x 15 W, w dolnym suficie (w płycie G-K) mam halogenki 8x20W pokój o wym 5x 3.5 m. wyglada super,szczególnie przy oświetleniu tym m-dzy sufitami. W drugim pokoiku o wym 3x3m. na stykach ściany z sufitem z płyty G-K zrobiłem skosy o szer 40 cm. w które wmontowałem na każdym ze skosów po 2 halogeny x20W ( skosy zrobiłem na wszystkich ścianach) + ściemniacz, efekt też superowy. W nowo budowanym domku na razie nie będę tak robił ze względów finansowych i czasowych.(może kiedyś) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 22.02.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Robię często takie oświetlenia .Półka jest robiona tak aby oświetlała sufit,albo ściane zależy jak wymyśla architekci.Pożniej wrzuce zdjęcia,tylko niech ktoś mi powie jak to zrobić. no czekam na te zdjęcia tutaj masz jak je wklejać: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=30921&highlight=jak+wkleja%E6+zdj%EAcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonT 23.02.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Robię często takie oświetlenia .Półka jest robiona tak aby oświetlała sufit,albo ściane zależy jak wymyśla architekci.Pożniej wrzuce zdjęcia,tylko niech ktoś mi powie jak to zrobić. Również z niecierpliwością czekam na zdjęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 23.02.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Mam pytanie z innej "beczki". Czy orientujecie sie, jaki jest koszt wykonania m2 samego sufitu z plyty g-k (robocizna) w pomieszczeniu bez skosow (nie chodzi o ocieplenie poddasza). Czy macie doswiadczenie w tym zakresie? Bede wdzieczna za wszelkie informacje. Na rzadko odwiedzanym forum "lista plac wykonawcow" trudno uzyskac odpowiedz. pozdr ebi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 23.02.2005 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 nie ma problemu1. sam sufit podwieszany tj obnizenie sufitu 14 zł + szpachlowanie pod malarza2. sufit podwieszany z foliami (pod strychem) 17 zł + szpachlowanie pod malarza ale jesi moge poradzić jesli masz troche zdolności manualnych poziomice i czas zrobisz samja całkowity laik troche lektury i sam zrobiłem w dwa tygodnie 200m sufitu pod strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobek 23.02.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 no może wyśle komuś na meila aby to wkleił mi jakoś nie idzie-są chętni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonT 24.02.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 no może wyśle komuś na meila aby to wkleił mi jakoś nie idzie-są chętni? Wyślij do mnie to wkleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bell 24.02.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Widziałem ciekawe oświetlenia salonu z kilkunastu halogeników montowanych w rogach pokoju w sufitowych płytach k-g, w okolicy kominka. Nie byłoby w tym nic szczególnego, gdyby nie system włączania tych świateł - na czujnik ruchu. Jako dodatkowe oświetlenie iluminacyjne włącza się nieoczekiwanie, gdy zbliżysz się do strefy. Ciekawy pomysł - efekt bardzo fajny. Myślę, żeby tak u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 24.02.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 pokerzysta, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts