Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek rolny czy od nieruchomosci

KS-dom

Recommended Posts

Witam

Mam dzialke klasy III i decyzja starosty, otrzymalem pozwolenie na wylaczenie czesci tej dzialki (500 mkw) z prod.rolniczej pod budowe domu. Wg mnie cala reszta (1300-500 mkw) jest nadal dzialka rolna, a wiec powinienem placic podatek rolny. A gmina zada ode mnie podatku od nieruchomosci na cala dzialke. Kto wg Was ma racje?

Krzysiek

Z chwilą zakończenia budowy i zrobienia obmiaru przez geodetę będziesz placić za dzialke pod domem i dojazdy jak za budowlaną a za resztę jak za rolną.W czsie budowy za całość płaci się jak za budowlaną-tak jest od 2003r :evil:

U nas przez cały okres budowy płaci się za działkę jak za rolną :lol: . Dopiero po zakończeniu inwestycji następuje zmiana na budowlaną.

Widocznie zależy to od gminy.

Ja też jestem gmina Kąty Wrocławskie, od momentu wydzielenia 5 arów pod budynek i nieco wokół (dom nadal w budowie czyli bez odbioru) za ten grunt płacę podatek od nieruchomości, który wynosi na ten rok: 28gr za m2 a za pozostałą część działki podatek rolny, który tu jest przeliczany wg stawki od hektara i za diabła nie wiem jak :( (mam przed sobą pismo z gminy ustalajace wysokość podatku za 2005r.)

Ja też jestem gmina Kąty Wrocławskie, od momentu wydzielenia 5 arów pod budynek i nieco wokół (dom nadal w budowie czyli bez odbioru) za ten grunt płacę podatek od nieruchomości, który wynosi na ten rok: 28gr za m2 a za pozostałą część działki podatek rolny, który tu jest przeliczany wg stawki od hektara i za diabła nie wiem jak :( (mam przed sobą pismo z gminy ustalajace wysokość podatku za 2005r.)

Pisząc "wydzielania" masz na myśli podział geodezyjny działki czy jedynie odrolnienie tej części działki?

Nie chodzi o podział geodezyjny, ale tzw. wyodrębnienie gruntu na cele mieszkalne/budowlane czy jakoś tak, oczywiście robi coś takiego geodeta (u nas nanosił gminny w ramach przygotowań do nowego podatku katastralnego chyba, bo sam się do nas zgłosił, mówił że jest z gminy i nic nie płaciliśmy), ale te 5 arów nie staje się odrębną działką, dalej wchodzi w skład całości o tym samym numerze. Natomiast nie umiem odpowiedzieć czy ten kawałek jest odrolniony już przez samo wydzielenie ponieważ mamy pismo, że nasza działka ze względu na klasę gruntu (IV i V) nie wymaga odrolnienia. A mimo to jest gruntem rolnym - takie to skomplikowane :o , ale bazuję na posiadanej dokumentacji. Tu nadmienię, że działka kupowana była jako grunt rolny a mogliśmy ją przeznaczyć pod budowę po zmianie planu miejscowego (na nasz koszt)

Ten kawałek staje się odrolniony w momencie naniesienia zmian w ewidencji gruntów: trzeba to zrobić bodajże w ciągu miesiaca od wydania decyzji o odrolnieniu (bądź o braku konieczności odrolnienia). W części działki wtedy geodeta nanosi symbol B (budowlana) i robi wykaz zmian gruntowych, w których jest podana powierzchnia częsci budowlanej i rolnej; z tym trzeba udać sie do wydziału gminy, w którym naliczają podatek i zgłosić tą zmianę.

Ten kawałek staje się odrolniony w momencie naniesienia zmian w ewidencji gruntów: trzeba to zrobić bodajże w ciągu miesiaca od wydania decyzji o odrolnieniu (bądź o braku konieczności odrolnienia). ... z tym trzeba udać sie do wydziału gminy, w którym naliczają podatek i zgłosić tą zmianę.

Szczerze mówiąc nic z tego nie rozumiem: kto ma nanosić zmiany jak nie gedodeta? A kto ma zgłaszać do gminy? Ja? Po pierwsze: gmina sama wiedziała, że moja działka nie wymaga decyzji o odrolnieniu, ale kazali mi załatwić pisemko pro forma, decyzja poszła również do nich obligatoryjnie, niczego nie musiałam im nosić. Po przysłali swojego gminnego geodetą, to co im miałam jeszcze zgłaszać?

Z pewnością jest tak jak piszecie - ważne jest co jest w ewidencji gruntów, ale jak widać na moim przykładzie nie zawsze wszystkie te działania są konieczne. Na koniec coś jeszcze: kiedy byłam ostatnio w katastrze nie widziałam tego wydzielonego kawałka na mapie geodezyjnej, za to był naniesiony sam dom! Tego to już zupełnie nie rozumiem! Będę musiała to wyjaśnić!

Pisemko "pro forma" jest takiej mniej więcej treści: Z mapy gelbowo-rolniczej wynika, że działka(...) stanowi grunt pochodzenia mineralnego (...) sklasyfikowany jako RIV o pow. (...) i RV o powierzchni (..) klasach bonitacyjnych, dla którego w myśl cyt. wyżej przepisów nie zachodzi potrzeba wydania decyzji zezwalającej na wyłączenie.

Załączony do wniosku projekt zagospodarowania działki (...) określa powierzchnię (..) gruntu sklasyfikowanego jako RV i (...) jako RIVa podlegającą wyłączeniu z produkcji rolnej bez wymaganej decyzji.

Jeżeli Rada Gminy (...) podejmie uchwałę o ochronie gruntów rolnych zaliczanych do klasy IV, IVa,IVb (...) wówczas należy zwrócić się do tut. urzędu z wnioskiem o wydanie decyzji zezwalającej na takie wyłączenie.

Otrzymują: adresat, Powiatowy Zakład Katastralny, a/a"

Uff!

I to tyle w tym pisemku! Brak adnotacji, o której piszez! Wobec tego nie mam o czym zawiadamiać ewidencji gruntów. Gmina wyliczyła podatek właśnie na podstawie informacji z ewidencji gruntów (taki jest zapis na końcu decyzji o podatku na rok 2005)

Coś mi się obiło o uszy, że to powinno być już wyszczególnione w tzw. bilansie gruntu. Niestety nie mam tego papierka, nie mogę sprawdzić a pamięć mnie już zawodzi co było w 2003, bo też tych papierów mieliśmy całą górę. Może ktoś tu się bardziej orientuje w tym bilansie. Bilans robi chyba architekt.

• 3 months później...
KS-dom piszesz ,że dostałeś zezwolenie na wyłączenie z produkcji rolnej ,a czy złożyłeś wniosek w geodezji?Geodezja z tego co wiem wysyła zmiany w ewidencji do gminy i ta na tej podstawie nalicza podatek.

Stąd zapewne wynika ta sytuacja.

Witajcie po przerwie.

Wracajac do sprawy, w geodezji nie skladalem zadnych wnioskow. Gmina zadala ode mnie odrolnienia, wiec to zrobilem. Chcac wyjasnic niejasnosc w naliczeniu pod.od nier. na caly moj grunt, dowiedzialem sie w gminie, ze oni naliczaja podatek na podstawie tego co dostana z wydz.katastralnego. Na moje pyt. jak mogli oznaczyc dla calosci mojego gruntu rodz.B, skoro ani budowa nie jest skonczona, ani ja nie wystepowalem z zadnymi pismami w tej sprawie, nie potrafili odpowiedziec.

Podejrzewam, ze jest wielki balagan, a ja zeby udac sie do urzedow ,musze wiedziec , czy sa ku temu jakies podstawy prawne, czy tez urzednicy jak zwykle interpretuja to na swoj sposob. Chetnie bym zebral opinie jak jest w innych gminach.

Krzysiek