Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Będę świadkową na ślubie.

katarinka

Recommended Posts

A to będzie tylko ślub czy też wesele?

Myślę, że na ślub prosty, elegancki kostiumik będzie super :) A jeśli będzie też wesele, to może spróbuj poszukać jakiejś zupełnie prostej sukienki, nie typowej balowej? Wtedy z innymi dodatkami będziesz mogła w niej pójść do teatru, czy na imieniny :)

Ja generalnie wyznaję zasadę, że świadkowa powinna być ubrana w miarę skromnie, bo to panna młoda jest tą, która ma przyciągać uwagę :)

No na pewno nie ubieraj sie tak jak chciala moja swiadkowa - w sukieneczke ze wzorkiem "tygrysiej skorki" - bo chciala wyjsc sexy...

Prawie z placzem z niej to dzieralam pol godziny przed slubem!!! Nikt nie umial jej ze taka sukieneczka jak na palze raczej nie pasuje do kosciola...

Na koncu poszlam na kompromis - w kosciele byla w klasycznej sukience, a na wesele w swojej" tygrysiej skorce" ... :D:D:D:D

Proponuję kostium ze spódnicą, może być za kolana lub długa, na pewno nie mini. W kolorach obowiązujących tej wiosny, lekki seledyn, błękit, blady róż, krem. Może też być jasny garnitur ze spodniami . Dodatkiem powinna być ładna broszka dobrana w kontraście np. :do seledynowego kostiumu broszka seledynowo- fioletowa itp. Buty pełne tzn. zakryte palce i pięta. Teraz bardzo modne są okrągłe noski. Do kostiumu można założyć kapelusz - nie zimowy, tylko letni z rafii. Raczej strój jednokolorowy, żadne przeźroczystośći i nie lekkie materiały ( to nie lato), może być z cienkiej wełny, jedwabiu z wełną , wiskozy. Na marzec pasowałby też kostiumikw stylu "chanel" kolorowe nitki tworzące kratkę np. róż , krem , czyli zapinany pod szyję z małym kołnierzykiem, rękaw 3/4 do tego koniecznie długie rekawiczki np. skórzane, mała torebka do ręki i perełki na szyję - taki styl Jacklin Keenedy.

Na wesele coś wieczorowego np. sukienka z Sylwestra.

Nie myślcie że się mądrze - to moja praca.

paty.

No cóż - starą panną nie jestem, raczej przeciwnie - bardzo młodą mężatką. :D

A wyglądać chciałabym elegancko, ale bez rzucania się w oczy.

No co ty - nie wyjdzie ci to. Swiadkowa zawsze rzuca sie w oczy - w koncu zawsze podaza zaraz za panna mloda :p

Na kwiecien polecam fajny elegancki kostium skladajacy sie z sukienki lekko przed kolana z dekoldem i krotkiej marynarki - kolor zaleznie od karnacji i koloru oczu . Do tego buty zapinane w kostce + mala torebka.

Poradźcie, proszę.

Będę świadkową na slubie 30 kwietnia.

Kompletnie nie mam pojęcia co by tu załozyć.

Nie usmiecha mi się inwestowanie w kolejną kieckę "na raz".

Czy może być jakis płaszczyk elegancki? albo kostiumik?

Swiadkowa powinna wygladac sexi :p

A wypluj te slowa, ja juz wiem co to znaczy "sexy świadkowa" - opis powyzej ....

paty.

Paty z nieba mi spadasz! :D

Właśnie o tego typu poradę mi chodziło.

Mam problem przede wszystkim z pora roku - 30 kwietnia - nie za bardzo wiem co pasuje a co nie. Może byc bardzo zimno a może byc gorąco.

Mam komplecik (długa spódnica + gorset) w kolorze róż, łosoś i dodatek ecru, z lekkego materiału, Do tego mam jasno różowy żakiecik - ale lniany. Całość wygląda bardzo elegancko.

Mam też kieckę (długa spódnica + gorset) w kolorze bordo z tafty. Do tego mam czarny żakiecik z bordową nitką, także nie wygląda jak czarny.

Nie bardzo wiem czy coś z tych rzeczy się nadaje.

Pierwszy komplet wydaje mi się letni, lekki - a jak będzie zimno? Z drugiej strony to już wiosna.

Drugi z kolei - stosunkowo ciemny, tafta wydaje mi się ciężkawym materiałem, baardzo wieczorowym - a ślub o 16. A jak będzie gorąco? Z drugiej strony jakby nie było to dopiero kwiecień.

Mamy lekki dołek finansowy i nie bardzo uśmiecha mi sie wydawać kasę na kieckę "na raz". Kostium wchodzi w grę bo wydaje mi się że wykorzystam go potem na inne okazje.......... Nie wiem czy dobrze myślę??

Ale z jakich materiałów ten kostuim?

A może kostium za bardzo oficjalny - może powinien jednalk być to strój wieczorowy....

ratunku...

A moze się przebrać - czyli na slub elegancki kostiumik, a po obiedzie na weselu przebrać się w ta bordo kiecę?

paty.

Paty z nieba mi spadasz! :D

Właśnie o tego typu poradę mi chodziło.

Mam problem przede wszystkim z pora roku - 30 kwietnia - nie za bardzo wiem co pasuje a co nie. Może byc bardzo zimno a może byc gorąco.

Mam komplecik (długa spódnica + gorset) w kolorze róż, łosoś i dodatek ecru, z lekkego materiału, Do tego mam jasno różowy żakiecik - ale lniany. Całość wygląda bardzo elegancko.

Mam też kieckę (długa spódnica + gorset) w kolorze bordo z tafty. Do tego mam czarny żakiecik z bordową nitką, także nie wygląda jak czarny.

Nie bardzo wiem czy coś z tych rzeczy się nadaje.

Pierwszy komplet wydaje mi się letni, lekki - a jak będzie zimno? Z drugiej strony to już wiosna.

Drugi z kolei - stosunkowo ciemny, tafta wydaje mi się ciężkawym materiałem, baardzo wieczorowym - a ślub o 16. A jak będzie gorąco? Z drugiej strony jakby nie było to dopiero kwiecień.

Mamy lekki dołek finansowy i nie bardzo uśmiecha mi sie wydawać kasę na kieckę "na raz". Kostium wchodzi w grę bo wydaje mi się że wykorzystam go potem na inne okazje.......... Nie wiem czy dobrze myślę??

Ale z jakich materiałów ten kostuim?

A może kostium za bardzo oficjalny - może powinien jednalk być to strój wieczorowy....

ratunku...

A moze się przebrać - czyli na slub elegancki kostiumik, a po obiedzie na weselu przebrać się w ta bordo kiecę?

dluga spodnica + gorset to dobry wybor.

Nie pisalam o tym bo mowilas ze na raz nie bedziesz kupowac :lol:

jako swiadkowa u mojej sostry ubralam wlasnie komplet skladajacy sie z dlugiej spodnicy i gorsetu. Kolor bordo z tafty. Czulam sie swietnie. Na zdjeciach moich z siostra wygladamy elegancko , szykownie i stosownie do imprezy .

Kolezanka pozniej pozyczyla ode mnie ten komplet tez na slub i takze czula sie swietnie.

Z tym przebieraniem bym nie szalala - masz byc swiadkowa czyli druga osoba na weselu w kolejnosci a nie pierwsza.

Gdy panna mloda nie bedzie sie przebierala tylko od poczatku do konca bedzie w tej samej sukni jakos glupio bedzie ze ty bedziesz wskakiwac w nowe ciuszki. Uwaga skupi sie na tobie zamiast na pannie mlodej.

No tak ale co w kościele do tego - żakiet czy szal?

I który komplet wybrać? jasny czy ciemny w którym kolorze?

Zalezy jaka bedzie pogoda. I zakiet ( krotka marynarka ) i szal bedzie pasowal.

Co do koloru - napewno nie moze to byc kolor ecru czy jakis inny zblizony do bialego ( to kolor dla panny mlodej).

Mysle ze ciemniejszy ( ale nie czarny ani szary) bedzie odpowiedni , bedzie kontrastowal z suknia panny mlodej i nie bedziecie sie obie zlewaly w jedna calosc - szczegolnie na zdjeciach.

Kolor bordo wyglada swietnie.

katarinka!

Ten komplet bordo tafta to uważam trafiony pomysł. Myślę że do kościola powinnaś założyć z żakietem . Będzie bardzo elegancko wyglądać. Ciemne kolory bardzo ładnie wychodzą na zdjęciach w szczególności w kontraście z suknią panny młodej. Żeby dopełnić całości zaproponuj swojemu mężowi krawat w kolorach twojej kreacji. Będziecie razem bardzo elegancko wyglądali. Sądze że nie musisz sie już przebierac na weselu , wystarczy że ściągniesz żakiet i zarzucisz szal na ramiona , będzie wtedy bardziej wieczorowo.

Jeżeli mogę coś zasugerować to kwiaty dopasuj do koloru kreacji; do borda kwiaty kremowe np. z bordową wstążką.

Ten drugi komplet o jakim piszesz to raczej wersja na pełne lato. Szczególnie żakiet lniany . Na koniec marca za lekki.

W razie jakiś pytań pisz do mnie.

Pozdrawiam Paty.

Pomyłka w datach. Chodziło mi o koniec kwietnia. Jeżeli będzie bardzo ciepło to zamiast żakietu weź szal, chociaż moim zdaniem w kościele (oczywiście oprócz panny młodej) nie wypda być z gołymi ramionami i rękami. Może być rękaw krótki lub 3/4. Mimo ciepła obstawałabym jednak przy żakiecie z rękawem.

Paty.

No właśnie Paty - też skłaniam się ku temu kompletowi bordo.

Tamten różowy tak mi się właśnie kojarzy - na pełne lato. Zresztą na taką okazję też był kupowany - ślub i wesele w środku upalnego lata.

Masz też rację co do szala w kościele - chyba byłoby za goło, mimo ciepła nawet.

Tyle, że nie wiem czy taki żakiet jaki mam będzie pasował - a mam czarny z nitką bordo, w całości nie wygląda na czarny, ale jest stosunkowo ciemny.

Ale ostatecznie sam żakiecik mogę kupić - na pewno go potem wykorzystam. Tylko pytanie- jaki? Ecru? Też bordo? A może jakiś kolorowy z motywem koloru bordo?

Aaaaaaa.............

Albo dodatkowo rozjaśnić ten ciemny jakimś leciutkim jak mgiełka szalem?

katainka.

Ten żakiet bordowo - czarny może być . Nie rób sobie dodatkowych wydatków . Bordo najlepiej prezentuje sie z czernią i kremem. Jeżeli żakiet miałby być kremowy to w gorsecie lub spódnicy powinnien być jakiś akcent tego koloru, także proponuje nie dodawać już trzeciego koloru. Dwukolorowy zestaw będzie jak najbardziej elegancki i stosowny na te okazję. Rozjaśnij całość kremową wiązanką kwiatów.

Pozdawiam Paty.

• 11 years później...