Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakie panele i falownik zastosować do grzania cwu i zasilania małego magazynu energii?
Średnie miesięczne zużycie prądu na grzanie cwu to 210 kWh ( 7 kWh dziennie). Bojler około 300l z 2 grzałkami 1,5 oraz 2 kW
Dach ukierunkowany południowy-zachód nachylony około 25stopni
Panele mogę zamontować tylko w górnej części, czy około 6 paneli max.
Posiadam magazyn (przenośna stacja zasilania): SOLARPLAY q2402m 2300 Wh input 11,5-48V 500W max. Magazyn można ładować z gniazdka 230V (1100W), ale wtedy podczas ładowania maksymalna moc na wyjściu jest tylko 50% tj 1250W. Przy większym obciążeniu się wyłączy.
Magazyn byłby wpięty do części instalacji domu (oświetlenie, lodówka itp) poprzez przełącznik ATS z priorytetem dla magazynu.
Co kupić/zamontować i jak to razem spiąć by miało sens i było to w pełni wykorzystane.
https://forum.murator.pl/topic/293378-pv-do-grzania-cwu-i-ma%C5%82y-magazyn-energii-co-kupi%C4%87/

W dniu 24.08.2025 o 01:36, damiaszek napisał:

A chcesz grzać w grudniu czy w czerwcu?

Pytanie czy on tam mieszka czy czasami wpada, bo ciepłą wodę to można i w czarnej beczce ugrzać w lato.

• 4 weeks później...

Patrząc na produkcję z grudnia 24r, to da radę około 10-14 dni oblecieć na tych modułach tylko na grzanie CWU.

Ostatni grudzień był bardzo dobry w porównaniu do poprzednich.

Tutaj dane z mojego falownika i modułach 9kWp.

Poprzednie grudnie, to około połowy tego było.

U mnie zacienienie paneli od około 12:40.

Byłoby więcej produkcji o naście procent.

IMG_20250923_102141.jpg

Edytowane przez klaudiusz_x
  • Like 1

Trochę się pozmieniało, a pierwszego wpisu nie mogę edytować.

Trafił się i kupiłem Anenji 4,2 kW 24V do tego akumulatory 2 szt LiFePo4 12V 310Ah 

Jeszcze nie wiem ile i jakie panele, ale myślę coś koło 3,5 - 4 kWp

SOLARPLAY wykorzystam gdzie indziej.

Co do pytania o cwu to jest to w mieszkaniu,więc użytkowane cały rok.

• 2 weeks później...

Na nic mądrzejszego nie wpadłeś kupując 24V magazyn? I to nawet nie hybrydowy a off gridowy? Taniej było kupić agregat prądotwórczy za 400zł. Pisanie przed zimą że mam 4kWp w panelach ma się ni jak do rzeczywistości te panele w pochmurny dzień zrobią MAX 400Wh czyli może  2,8kWh/dzien - na co Ci to starczy na lapka i wifi i może małą żarówkę. Grzanie pewnie kociołkiem na paliwo stałe.

https://polska-energia.com/naslonecznienie-i-liczba-slonecznych-dni-w-polsce-co-warto-wiedziec/

jako źródło z instalacji 50kWp w styczniu na przestrzeni lat wpadło 45-48kWp dach płaski. Więc jak widać jest to bardzo, bardzo mało dni słonecznych. Co z tego że zimno jak dzień krótki.

Masz instalację PV o mocy ok. 10 kWp (podawałeś ale nie pamiętam) z falownikiem 8 kW z pochyleniem ok. 60°. Czyli dosyć pionowo. Ile masz (i z ilu kWp) w kwietniu, maju, czerwcu itd. ?

W styczniu masz bardzo dużo. 

@prokurator pytałem o wiosenną, letnią i jesienną produkcję tych paneli pod kątem 60°. W off-grid chyba masz 12 kWp lub trochę więcej. Zmieniasz na lato pochylenie paneli?  

4 godziny temu, prokurator napisał:

U mnie za styczeń mam nastukane dokładnie 511,8kwh , mało to ??? 550 zł na drodze nie leży chyba natomiast w lutym już było 783,3kwh ,marzec 1113,2kwh , jak to nie ma znaczenia to ja nie wiem co ma. instalacja z falownikiem 8kw.

Z jakiej wielkości PV? 

9 godzin temu, prokurator napisał:

To tylko z ongridu.

Dużą masz produkcję w styczniu. Na on-grid 8,4 kWp też masz pochylenie 57° ? Czyli takie samo pochylenie jak off-grid? A kierunki świata?

W dniu 7.10.2025 o 15:33, d7d napisał:

W styczniu masz bardzo dużo. 

Weź pod uwagę że @prokurator podawał dane za styczeń 2025 który wypadł prawie 2x lepiej niż przeciętny styczeń z ostatnich 5 lat.

Wg https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#api_5.3  PV 8,4 kWp przy 57° i azymucie 0° produkuje w styczniu ok. 350 kWh czyli ok. 42 kWh/kWp. U mnie w styczniu 2025 wyszło 15 kWh/kWp. Produkcja w styczniu była bardzo zbliżona do poprzednich lat.

U mnie bez uwzględnienia starzenia się paneli wyszło tak:

2021 - 36kWh/kWp

2022 - 34kWh/kWp

2023 - 31kWh/kWp

2024 - 32kWh/kWp

2025 - 56kWh/kWp

To przy kącie paneli 45% i azymucie 170 (liczone od N) bez prawie zacienień, od wschodu górka i od zachodu górka, ale w styczniu to praktycznie bez znaczenia.

W dniu 7.10.2025 o 16:19, prokurator napisał:

Nie pakuj się w duże panele typu 500 czy 600 wat bo one mają bardzo wysokie napięcie na otwartym obwodzie ok 51 volt ,lepsze są te w granicach 400 wat bo na otwartym obwodzie masz 37 volt a na pracy 31 więc tu już można poszaleć np 10 szt plus kolejne 10 i razem połaczyć równolegle wtedy daje ci to napięcie do przełknięcie dla falownika a prąd ma wtedy z czego czerpać , diody na plusach i po sprawie.

Problem jest taki, że mogę zrobić tylko 1 rząd paneli około 8 m szerokości dachu.

W dniu 6.10.2025 o 22:34, marcinbbb napisał:

Na nic mądrzejszego nie wpadłeś kupując 24V magazyn? I to nawet nie hybrydowy a off gridowy? Taniej było kupić agregat prądotwórczy za 400zł. Pisanie przed zimą że mam 4kWp w panelach ma się ni jak do rzeczywistości te panele w pochmurny dzień zrobią MAX 400Wh czyli może  2,8kWh/dzien - na co Ci to starczy na lapka i wifi i może małą żarówkę. Grzanie pewnie kociołkiem na paliwo stałe.

Agregat prądotwórczy mam. Nie planuję licznika dwukierunkowego i wpięcia na stałe do sieci, więc chyba nie ma problemu. Takie się trafiły akumulatory i falownik. Wiem, że 48V byłby lepszy, ale jest 24V. Nie będzie w zimie prądu z paneli, to też przeżyję. Dachu mogę zająć tylko niewielką część więc i tak więcej niż 4 kWp nie zmieszczę (dobrze będzie jak tyle się uda).

Do stacji SOLARPLEY podłączyłem równolegle 2 panele SOLUXTEC 400W. Nachylenie 65st. obrócone wg aplikacji kompas w smartfonie jeden W 253st, drugi SE 117st. Niestety słońca jak na razie zbytnio nie było. Dziś trochę po południu przyświeciło, to o 15tej ładowanie było 250W.  Jest to w domku rekreacyjnym, to coś (jeszcze nie wie co, gdyż nie miałem czasu) do tego podłączę tak by wykorzystywać wyprodukowaną energię.

Edytowane przez tomno