marcinbbb 18.10.2025 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2025 W dniu 13.10.2025 o 23:16, tomno napisał: Do stacji SOLARPLEY podłączyłem równolegle 2 panele SOLUXTEC 400W. Nachylenie 65st. obrócone wg aplikacji kompas w smartfonie jeden W 253st, drugi SE 117st. Niestety słońca jak na razie zbytnio nie było. Dziś trochę po południu przyświeciło, to o 15tej ładowanie było 250W. Jest to w domku rekreacyjnym, to coś (jeszcze nie wie co, gdyż nie miałem czasu) do tego podłączę tak by wykorzystywać wyprodukowaną energię. Ej ale chłop ogarnięty ma 800W na zimę starczy to pewnie na naładowanie patefona i chwilę oświetlenia, MAX na lodówkę co kilka dni. Podziwiam ludzi, którzy uważają że PV produkuje max moc w ciągu zimowego dnia. Powiem Ci że mam 11kWp i to się nie da pompa ciepła swoje chce - a Ty nawet o ogrzewaniu nie pisałeś... OK Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293378-pv-do-grzania-cwu-i-ma%C5%82y-magazyn-energii-co-kupi%C4%87/page/2/#findComment-9166901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 19.10.2025 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2025 (edytowane) 19 godzin temu, marcinbbb napisał: Ej ale chłop ogarnięty ma 800W na zimę starczy to pewnie na naładowanie patefona i chwilę oświetlenia, MAX na lodówkę co kilka dni. Podziwiam ludzi, którzy uważają że PV produkuje max moc w ciągu zimowego dnia. Powiem Ci że mam 11kWp i to się nie da pompa ciepła swoje chce - a Ty nawet o ogrzewaniu nie pisałeś... OK Całe szczęście, że Ty taki ogarnięty jesteś. Co ma do tego ogrzewanie? Pisałem cokolwiek, że chcę to do ogrzewania podłączyć? Mam przenośną stację zasilania, która może sobie leżeć i czekać cały rok, by ją użyć przez kilka dni, albo podłączyć pod panele i wykorzystywać. W czym widzisz problem? Będzie 1 kWh dziennie, to dobrze, nie będzie przez tydzień nic, to też żaden problem. Teraz słońca niewiele i będzie jeszcze mniej, ale za pół roku będzie coraz więcej. To nie dom mieszkalny, gdzie potrzebuję 6 MWh rocznie. Wystarczy, by klimę w lecie zasilało, a przynajmniej w godzinach strefy popołudniowej taryfy G13 i już coś zaoszczędzi. Dodatkowo i to chyba ważniejsze stabilizuje napięcie i oświetlenie nie mruga. Edytowane 19 Października 2025 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293378-pv-do-grzania-cwu-i-ma%C5%82y-magazyn-energii-co-kupi%C4%87/page/2/#findComment-9166974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 20.10.2025 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2025 Jak to jest domek do wykorzystania np. w weekendy i to nie każdy, a prąd jest używany do oświetlenia, naładowania komórki, uruchomienia klimy w lecie, a nie do ogrzewania zimą to jak najbardziej ma senes. Sam używam jednego panelu w lecie na przyczepie lub na jachcie i wystarcza. Dawniej trzeba było się martwić i oszczędzać energie ja akumulatorów prawie jak na Apollo 13 ;-), a teraz to luksus. Przy takim użytkowaniu to nawet 5 paneli ( 6m dachu) pozwoli żyć w offgridzie letniskowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/293378-pv-do-grzania-cwu-i-ma%C5%82y-magazyn-energii-co-kupi%C4%87/page/2/#findComment-9167002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts