Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o pomoc,coś poszło nie tak ,tak jest jak najpierw się bierze a potem ratuje sytuację,możecie jechać krytykować,ale  już jest po fakcie.

Jak to uratować,abym nie miał wilgoci w garażu.Garaż będzie z płyt warstwowych,liczyłem na początek płyty pir 40mm a potem stopniowo docieplać od środka welną.

Mam już wylane fundamenty,niestety popełniłem błąd że nie podzieliłem ich na pół aby dać w połowie izolacje poziomą..Garaz będzie na 8 słupach tam gdzie są te poszerzenia.

Pół biedy, zanim wylalem beton w ziemię dałem na dno folie na fundamenty więc coś tam jest.Dodatkowo jak byłem na urlopie po wylaniu ,rodzina chciała się przysłużyć i wysmarowała górę lepikiem twierdząc że to wystarczy.

Na chwilę obecną odkopuje je ,aby wysmarować je szlamem cementowym ultramet i zasłonić to folią kubelkową.Ale czy to coś pomoże?Do jakiego poziomu wypuszczac folie,do chudziaka ,do samej góry,kubełkami w którą stronęczybjak tak wysmaruje w koło to niezamożne ewentualnej wilgoci w środku.

Czy folie próbować podwinąć pod fundament,czy tak aby odchodziła dołem od niego?

Góra fundamentu to obecny poziom 0 podwórka.Lecz mogę go podnieść 10cm lub opuścić 5cm.

Jak na rysunku ,myślałem aby wylewkę dać trochę wyżej od fundamentu.Niby nic to nieda.

-opcje zostawić jak jest na to ściana i liczyć że szlam i folia ograniczy wilgoć w fundamentach,a od góry i tak będzie obróbka.Wiec minimalnie coś tam może być,ale wentylacja załatwi sprawę.

Dodatkowo opaska wokół garażu z 30 cm z kostki,co odsunie trochę wodę opadowo z garażu.

-Zerwac jakoś ten lepik,na to dać od góry szlam i dać np warstwę xps(nie wiem czy nie ugnie  się od ciężaru ściany) albo przykleic bloczki fundamentowe  między nogami konstrukcji ale tu jedna warstwa czy się utrzyma bez wiązania?Cel wtedy podnoszę posadzkę,i daje pod nią po całości folie tak aby zasłonić fundamenty.A bloczki na tym już były by odsłonięte od wilgoci z gruntu.Tylko że na foli nic się nie utrzyma.

Pod nogi nie mogą raczej dać bloczków,gdyż mogą pękać.

Pomóżcie proszę.

IMG_20250828_204730.jpg

IMG_20250828_112602.jpg

IMG_20250828_112550.jpg

Edytowane przez rafal194
https://forum.murator.pl/topic/293481-izolacja-fundamentow/