Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawcie jeśli się mylę

Abakus

Recommended Posts

Witam

Uważam że w raz z obniżaniem współczynnika przepuszczalności cieplnej wzrasta współczynnik przepuszczalności pary wodnej. Temat jest na tyle istotny, że ma wpływ na zjawiska zachodzące w ścianie a zwłaszcza jednowarstwowej. W ściana w która jest przegrodą pomiędzy różnicą temperatur dodatnich i ujemnych, temperatura w ścianie rozkłada się w zależności od grubości warstwy. W skutek zmniejszenia oporu dyfuzyjnego materiałów poprzez jego spienianie czy poryzowania doprowadzamy do kondensacji pary wodnej, w strefie oddziaływania temperatur ujemnych. Może to w przyszłości powodować odpadanie tynków zewnętrznych. Temat jest na tyle ciekawy, że żaden z producentów materiałów do ścian jednowarstwowych nie podaje danych dotyczących przepływu pary wodnej przez ich materiał. Czyżby chcieli coś ukryć.

Pozdrawiam Jacek

Chciałbym podkreślić, że nie mam na celu straszenia nikogo

zjawiskiem, które zachodzi w ścianie. Podrzuciłem temat do przemyślenia. W przypadku powstania problemu uważam, że powinno się go znać by można było w prosty sposób przeciwdziałać skutkom, np. wykonując odpowiedni tynk czy powlokę malarską. Unikanie tematu nie rozwiąże problemu.

Pozdrawiam Jacek

Popieram Abakusa! Problem trzeba przemyśleć (tzn. przeliczyć). Trzeba by tylko wyciągnąć współczynnik przepuszczalności pary wodnej dla Porothermu od Wienerbergera. Już kiedyś o tym była mowa a współczynnika owego nie dało się znaleźć (dla innych materiałów są).

PS. Na mój chłopski rozum to masz Abakus rację, że "wraz z obniżaniem współczynnika przepuszczalności cieplnej wzrasta współczynnik przepuszczalności pary wodnej". Ale to tylko moje amatorskie przypuszczenie. I czy jest to zależność liniowa czy jakakolwiek to naprawdę nie wiem.

To chyba działa "jednostronnie"

To znaczy, mogę sobie wyobrazić coś, co nie przepuszcza pary wodnej, za to dobrze odprowadza ciepło.

Za to coś, co izoluje cieplnie i przepuszcza parę, to już większy problem. Chociaż - wełna mineralna...

Tak, że chyba współzależność między przepuszczaniem pary i ciepła jest chyba jednak niezbyt wielka

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2002-09-21 00:26 ]

Z problemem zetknąłem się przy docieplaniu starego budynku. Po przeliczeniu wyszło mi, że aby osiągnąć współczynnik zbliżony do 0,2 muszę zastosować docieplenie 18 cm. Po rozmowach z producentem styropianu spuściłem na 15 ( bo tylko taki mogli mi zrobić z felcem). W piśmie "Ciepło" lub "Warstwy" naczytałem się o współczynnikach dyfuzji pary wodnej. No i się zaczęło. Męczyłem producentów styropianu na targach, budowlańców, architektów i speców od ociepleń o to czy taka warstwa styropianu nie zatrzyma pary wodnej wewnątrz budynku. Deliberowali, kręcili ze znawstwem głowami, cmokali i wznosili oczeta ku niebu. Ale do tego się to sprowadzało. Jak sam próbowałem to policzyć, to wyników nie potrafiłem zinterpretować. Czas naglił, styropian miałem już kupiony, co było robić. Położyłem i udałem, że problemu "niet". Wewnątrz zamierzam i tak zrobić wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, tak więc liczę, że nadmiar wilgoci tą drogą opóści pomieszczenia. Temat jest istotnie ważny, a chyba niesłusznie niedoceniany. Słyszałem, że w Stanach mieli ten problem w docieplonych z zewnątrz budynkach szkieletowych. No, ale deska łatwiej ulega wilgoci i pleśni niż cegła czy pustak.

Pozdrawiam

Weźmy np. beton komórkowy surowce to piasek i wapno i środki spieniające

Z wapna o piasku wykonuje się również cegłę silikatową

Kilka danych

Mur z cegły silikatowej współ. przepuszczalności pary wodnej 105

Wykonany z tego samego surowca beton komórkowy

Odmiany 800 wynosi 150

Odmiany 700 wynosi 225

Odmiany 500 wynosi 260

Odmiany 400 producent nie podaje

Mur z cegły pełnej współ. przepuszczalności pary wodnej też 105

z cegły kratówki współ 135

nic nie wiemy o współ. gdy spulchnimy glinę i wypalimy.

Dlatego wydaje mi się że powinniśmy wiedzieć ile pary wodnej o ciśnieniu 1 Pa

przepuści materiał grubości 1 m w ciągu 1 godziny.

Skończą się wtedy gdybania co będzie gdy........

pozdrawiam

A teraz tak na chłopski rozum:

- w nie tak odległych czasach stawiano ściany jednowarstwowe o wsp. (wówczas) k = 1,0 W/m2hC.

- czasami je stawiano z kratówki, takiego socjalistycznego odpowiednika ceramiki poryzowanej.Też cegła, też z dziurami

Pytanie brzmi: dlaczego z budynków z ceramiki stawianych w latach 50 i 60 nie odpadły tynki - chociaż w myśl zapytania Abakusa powinny to zrobić ?

I tu jest istota problemu, ponieważ kondensacja pary wodnej nie jest uzależniona od K czy U ściany.

Tak na chłopski rozum to np. gdy latem wyjmiesz butelkę piwa z lodówki i postawisz na stole to pokryje się ona kroplami wody.

Np. przy tej samej wilgotności względnej 60% 1 m3 powietrza w temperaturze + 20 stopni C zawiera 10,39 g pary wodnej.

W przypadku gdy nie zmniejszymy ilości pary w ścianie poprzez opór dyfuzyjny zastosowanego materiału to zimą wystąpi w niej kondensacja niezależnie czy ściana ma U 1 czy 0,2

Cegła kratówka akurat posiada taki opór że przy grubości muru 1,5 cegły nie występuje kondensacja.

Pozdrawiam Jacek

Ja chcę zbudować z P...mu 38 P+W + 8 wełna, U powinno wyjść (teoretycznie) ~0,23 (u Ciebie TOMek jakieś 0,27). Co o tym sądzicie w kontekście kondensacji, czy lepiej iść w kierunku grubsza ściana + cieńsze ocieplenie czy na odwrót (nie rozpatrując na razie porównania kosztów obu rozwiązań)?

Witam

To wszystko zależy od tego jakie materiały mają z sobą współpracować

Nie zalecam łączenia materiałów o małym współczynniku przepuszczalności cieplnej z dużym współczynniku przepuszczalności pary wodnej. Anonim to właśnie chcesz zrobić. Wręcz nie możesz zastosować 5 cm styropianu by było w porządku powinno byś 14 cm by przy założeniu, że Porotherm ma współczynniki przepuszczalności pary 225. Przy wełnie wygląda to trochę lepiej.

Dla zainteresowanych prześle arkusz by samemu policzyć

Pozdrawiam Jacek