Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy mieliście już takie doświadczenia i co z tym można zrobić?

Porta sprzedaje drzwi z lustrem pod nazwą Inspire, co sugeruje, że wzorniczo pasują one (choćby po drugiej stronie, pozbawionej lustra) do serii Inspire, a co w zasadzie jest oszustwem. Są jedynie ramiakiem z płaską płytą pośrodku. Te drzwi od strony pozbawionej lustra nie mają nic wspólnego z serią Inspire w stopniu większym niż z każdą inną serią (załączam foto zestawiające skrzydło Inspire bez lustra i z lustrem po drugiej stronie). Porta mogłaby sprzedawać te drzwi pod nazwą dowolnej serii i pasowałyby tak samo, czyli wcale. Nie ma tam najmniejszego elementu nawiązującego do wypełnienia ramiaka Inspire. Klient, który założy, że skoro Porta nazwała je Inspire to pomimo ewentualnych różnic wynikających z instalacji jednostronnego lustra będą podobne do innych Inspire mocno się zdziwi, jak ja. Wybrałem tę serię, bo jako jedyna wg katalogu oferowała okleinę 3D, odwróconą przylgę i jednostronne lustro. W efekcie u mnie zestawienie kilku skrzydeł pełnych, z których jedno ma z drugiej strony lustro wygląda od strony holu jak zbieranina różnych modeli. Oczywiście napisałem do Porty, zaproponowałem nawet rozwiązania w których wziąłbym znaczną część kosztów na siebie. Zignorowali mnie całkowicie i odesłali do firmy, przez którą kupiłem te drzwi i która je instalowała. Problem jest jednak w podejściu Porty oferującej w katalogu produkt, którego w rzeczywistości nie ma. Nie jest to sprawa dystrybutorów / instalatorów, którzy jedynie dostarczają i instalują u klientów końcowych to, co produkuje i dostarcza im Porta. Nie zdziwiłem się więc, gdy ta firma reklamację odrzuciła, bo prawidłowo zamontowała to, co zostało zamówione. Zostałem ze zbieraniną różnych skrzydeł z logo Porta. To były moje pierwsze drzwi tego producenta i z pewnością ostatnie.

Porta Inspire.jpg

https://forum.murator.pl/topic/293556-porta-inspire-z-lustrem-uwaga-na-ofert%C4%99-katalogow%C4%85/