Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian zwyk?y czy frezowany?

Gość

Recommended Posts

Witam budujacych. Mam pytanie, czy do ocieplenia lepiej

jest uzyc styropian zwykły czy z krawedziami frezowanymi?

Jeżeli ten z frezowanymi jest lepszy (cena jest prawie ta sama)

to dlaczego prawie wszyscy uzywają zwykłego??

Mike

Po pierwsze zależy o jakim ociepleniu mówisz.

Inne kryteria stosuję przy izolacji termicznej podłogi, inne przy ścianach. Oczywiście od strony właściwości jest to ten sam styropian. Co do ceny - można się spierać - przy dużej ilości styropian frezowany zawsze będzie droższy - czy różnica będzie istotna - zawsze ocenia inwestor i jego kieszeń.

Podaję moją subiektywną ocenę:

Do izolacji podłogi wezmę styropian niefrezowany ponieważ:

- różnica w cenie dla twardszego styropianu (FS20 może FS30) jest dla mnie istotna

- planuję położenie dwóch warstw styropianu, i umieszczeniu w jednej warstwie niektórych instalacji. Warstwy będę kładł "na przemian", żeby uniknąć mostków

- dodatkowo na to wszystko będę kładł styropian systemowy z folią do ogrzewania podłogowego

- wydaje mi się, że ułożenie styropianu bez frezu będzie łatwiejsze

Do izolacji ścian zewnetrznych planuję jednowarstwowy styropian frezowany ponieważ:

- będzie jednowarstwowy (minimalizuję mostki cieplne)

- chyba łatwiej się układa (w pionie) i lepiej się trzyma (ocena subiektywna)

U kogoś innego argumentacja może być inna, potrzeby inne i decyzje odwrotne niż u mnie (i też będzie dobrze) :smile:

Pozdrawiam

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: am dnia 2002-09-20 21:10 ]

• 2 weeks później...

Do am

Piszesz, że frezowany styropian układa sie łatwiej bo w pionie? O ile wiem, do ociepleń zewnetrznych układa się płyty styropianowe poziomo, niezależnie czy mają frez czy nie. Chyba, że moja wiedza jest przestarzała.

NIe jestem pewien, czy mówimy o tym samym. Mam na mysli izolację scian zewnętrznych (gdzie powierzchnia izolowana jest pionowa). Na takich ścianach układa się płyty równolegle do pionowej powierzchni, czyli w pionie. Frez (w mojej ocenie) trochę ułatwia tą pracę, ponieważ po przyklejeniu płyty jest ona dodatkowo podtrzymywana przez sąsiadujące płyty z frezem.